En Sıcak Konular

GDO için referandum yapılsa sonuç ne olur?

22 Kasım 2009 12:27 tsi
GDO için referandum yapılsa sonuç ne olur? Bugün referandum yapılsa, halkın yüzde doksanının hayır diyeceği GDO'lar ile ilgili bir yönetmelik apar topar Resmi Gazete'de yayınlandı. Hem de tuhaf değişiklikler ile!

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak 26 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik"de yapılan sessiz sedasız değişiklikleri, uzmanlar yerden yere vurdu. İyibilgi olarak yeni yönetmeliğin tartışmalı ve tuhaf taraflarını, bu konudaki en yetkin isimlerden biri olan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya'a sorduk:

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı'nın açıklaması için lütfen buraya tıklayınız

Resmi Gazete'de yayınlanan GDO yönetmeliğinin son haline Ziraat Mühendisleri Odası'ndan sert tepki geldi. Lobilerin etkisinde kalındığı ve halkın sağlığı ile oynandığı iddia edildi. Siz bu açıklamaya katılıyor musunuz?

Ziraat Mühendisleri Odası'nın yaptığı açıklamaya büyük ölçüde katılıyorum. "Bir gram GDO'lu ürün ülkeye girmeyecek" şeklinde resmi makamların açıklamaları vardı... Şimdi 3 aylık bir geçiş süresi verildi. Yani eskiden olduğu gibi girecek.

Bu üç aylık süre boyunca dışarıdan ithal edilecek GDO'lu ürünlere kolaylık sağlanmış olunuyor mu?

Evet, kolaylık sağlanıyor. Gerçi orada şöyle deniyor: AB kriterlerine uygunsa deniyor. Ama laboratuar analizleri yapılmadığı müddetçe uygun olup olmadığını bilemezsiniz. Yani AB'nin yasakladığı bir şey de girebilir!

Bu son yönetmelik değişikliğinin bir iyi tarafı var, daha önce ürünlerin üzerinde "GDO'suzdur" yazmak yasaklanmıştı, bu kaldırılmış bulunuyor.

Peki bunu yazmasının bir anlamı kalıyor mu, sonuçta 3 ay boyunca kontrolsüz bir transit geçiş söz konusu? Yazsa da yazmasa da, bu süreç içersinde sokulmuş olan maddelerin daha sonra kullanılma ihtimali var, değil mi?

Evet, olabilir tabii. Ayrıca GDO'ludur diye gelenlerin AB'nin yasakladığı şeyler olması ihtimali var. Henüz bir uygulama yapılmadığı için şunlar yasaktır denmiyor. Ama şu anda bu değişiklik ile "AB'nin yasakladıklarını biz de şu 3 ayda kabul ediyoruz, biz de yasaklıyoruz" diyorlar. Ama kontrol etmezsiniz, bunu bilemezsiniz!

Son dakika yapılan bu sessiz sedasız değişikliğe nasıl yorumluyorsunuz peki? Siyasi ya da ekonomik baskıların sonucu olabilir mi?

Şu var: Bu yönetmelik çıktıktan sonra özellikle yem ithalatçıları büyük itirazlarda bulundular. "Gemiler durdu, gelemiyorlar, hayvansal ürün fiyatlarında patlama olacak" benzeri şeyler söylediler.  Bu baskının sonucunda bu yönetmelik değişikliği gerçekleşti. Bu arada da kamuoyunun çok tepki gösterdiği bir kaç şey de ortadan kaldırıldı. Negatif yönleri aynen duruyor, değişen bir şey yok.

Bir de bu binde dokuz olayında bir tuhaflık var. Daha önce şöyle deniyordu: Binde dokuz oranının altında GDO varsa bir üründe, bu ürünün GDO'lu olduğunu yazmak gerekmiyordu, GDO'suz muamelesi görüyordu. O zamanlarda şöyle bir problem vardı: Binde dokuz nedir? Mesela siz bir çikolata yapıyorsunuz, onun içinde soya lesitini kullanıyorsunuz. Bu soya lesitin yüzde yüz yüzde yüz GDO'lu soyadan yapılmış olabilir. Ama çikolatanın içersinde binde dokuz oranının altındaysa, o çikolata GDO'suz kabul edilecek miydi, edilmeyecek miydi? Buna benzer hususlar söz konusu. Şimdi AB'de siz bilmeden bir şey koyuyorsanız bu binde dokuz geçerliydi. Bilmiyorsanız tamam, böyle bir şey olabilir. Tuhaflık şurada: Bir firma diyelim ki bir ürünü GDO'suz olarak  ithal ediyor. Fakat diyelim ki, o ürünün üretildiği, işlendiği ya da depolandığı yerlerde önceden GDO'lu şeyler kalmıştır, iyi temizlenmemiştir, o GDO'da size karışabilir. Bu senaryoya göre, milyonda bir GDO o ürünün içinde olursa ne olacak? Bu tespit olduğunda, GDO'ludur diye muamele görmesi gerekecek. İşte bu binde dokuz şartı, üreticiler ya da ihtal edenler için bilmeden, iyi niyetli davranıyorsunuz ama buna rağmen geliyorsa, diye geçerli olabilirdi. Ama siz GDO'lu soya lesitini ithal ediyorsunuz. Bunu tutuyorsunuz bilerek bir üründe kullanıyorsunuz, binde dokuzun altında kullanılmış oluyor. İşte o olmaz. Onu söylemeniz lazım, milyonda bir bile olsa bile söylemeniz lazım.

O zaman bu sayılarla olan kısım, vatandaş için büyük bir karmaşa yaratacak, değil mi?

Şimdi o karmaşa çıktı ortaya. Mesela milyonda bir GDO karışığı varsa, o ürün GDO'lu kabul edilecek.

Resmin bütününe baktığımız zaman, sizce vatandaş GDO'ya nasıl bakıyor?

Şu anda bir referandum yapılsa, bence %90 GDO Türkiye'ye girmesin diye sonuç çıkacaktır.

www.iyibilgi.com Alper Özgen



Bu haber 1,079 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,644 µs