En Sıcak Konular

'Hükümet GDO ile ilgili tedbir almalı'

2 Kasım 2009 13:57 tsi
'Hükümet GDO ile ilgili tedbir almalı' DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Hükümet'in Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili tedbir almasını istedi ve bir yasa çıkararak bu konuya kesin tavır koyması gerektiğini bildirdi.

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Hükümet’in Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili tedbir almasını istedi ve bir yasa çıkararak bu konuya kesin tavır koyması gerektiğini bildirdi. GDO’ların, enfeksiyonlara, kısırlığa, beslenme bozukluklarına neden olduğunu kaydeden Macit, "Hükümet halkın sağlığıyla oynamasın" dedi.
 
DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Hükümet’in Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunda tedbir alması gerektiğini bildirdi ve “GDO’lar enfeksiyonlara, kısırlığa, beslenme bozukluklarına neden oluyor. Hükümet halkın sağlığıyla oynamasın” dedi.

GDO’larla ilgili yazılı açıklama yapan Macit’in şöyle dedi:
"Canlı yaşamında gereksinim duyulan birincil madde gıda, gıda için gereksinim duyulan birincil üretim alanı tarım, tarım için gereksinim duyulan öğeler ise toprak, su ve tohumdur. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO),  biyolojik ve tekniğine uygun yöntemlerle, kendi türü haricinde bir türden gen aktarılarak veya geni üzerinde müdahalede bulunularak belirli özellikleri değiştirilmiş bitki, hayvan ya da mikroorganizmalar veya bunlardan elde edilen organizmalardır.

Özellikle, ABD, Arjantin, Brezilya, Kanada ve Çin’in üretimini yapmış olduğu soya, mısır, pamuk, kolza, patates, pirinç başta olmak üzere, GDO’lu  üretim alanı her geçen gün artmaktadır. Bugün GDO’lu ürünlerin ticaret hacmi, 100 milyar ABD Doları’na ulaşmıştır." 

Ticaret hacmi yükselirken, GDO’lar konusunda uzman bilimadamlarının ortaya koyduğu kaygıların da dikkat çekici olduğunu belirten Macit, GDO’lar için öne sürülen 'Açlığa çözüm, niteliğini kaybetmiş topraklarda tarımsal üretim, küresel iklim değişimlerine adapte edilmiş tarımsal üretim, üretimde zirai mücadele ilaçları kullanımının azaltılması, verim ve kalite artışı, standart ürün elde edinimi, bitki patojenlerine dirençli bitki üretimi' gibi gerekçelerin hepsinin pazarlama için ortaya atılan içi boş iddialar olduğunu söyledi.

"Bununla birlikte GDO’ların insan, hayvan ve bitki sağlığına verdiği zararlara ilişkin her geçen gün yeni veriler ortaya çıkmaktadır" diyen Macit, "Antibiyotiğe dayanıklılık genleri nedeniyle GDO’lu ürünler, bugünlerde yoğunlukla konuşulan enfeksiyonlarla mücadele konusunda önemli tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca kısırlık, beslenme bozuklukları gibi birçok hastalığa GDO’ların neden olabildiği bilimadamlarınca dillendirilmektedir" dedi.

"Terminatör gen teknolojisi" kullanılarak yapılan gen transferi nedeniyle, kısırlaştırılan tohumların tek kullanımlık olduğunu vurgulayan Macit, bu tohumları alan çiftçinin ürününü elde ettiğinde, ürününden tohum alamadığını, o nedenle de çiftçinin, ertesi yıl yeniden tohum satın almak zorunda kaldığını söyledi.

Macit şöyle devam etti:
"Durum bu kadar açıkken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı GDO’ların üretimi, ithalatı, piyasaya arzı ve ihracatı konusunda engelleyici bir rol oynayacağına, bunu serbest bırakmanın yollarını bulmak için özenle çaba göstermiştir. Hükümet, Ulusal Biyogüvenlik Kanun Tasarısı Taslağı hazırlamış, ancak göreceği tepkiler nedeniyle Meclis gündemine getirememiştir.

AKP Hükümeti, halktan yana tavır sergilemesi gerekirken, siyaseten göğüsleyemediği çokuluslu firmalardan yana tavır almış, bir yönetmelik çıkartarak faturayı da bürokratların üstüne yıkma yolunu tercih etmiştir.

Kanununu çıkartmadan, 26 Ekim 2009 tarihinde, “Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik” Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Dayanak olarak gösterilen yönetmeliğin, hukuki olduğu kadar ahlaki mesnetten yoksun olduğu açıktır."

"İnsanlarımızın sağlığını hiçe sayan AKP Hükümeti, bitki, hayvan ve biyolojik çeşitliliğimize zarar verecek GDO’lu  üretimin, ithalatın, piyasaya arzın ve ihracatın önünü açmaktadır" diyen Macit açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"AKP Hükümeti’nden, geç olmadan bu yönetmeliği iptal ederek GDO’ların ülkemize girişini ve üretimini engelleyecek bir kanun çıkartmasını bekliyoruz. AKP Hükümeti bu yönde bir düzenleme getirirse, DSP olarak destekleyeceğimizi beyan ediyoruz. AKP Hükümeti’nden, ülkelerine GDO’ların girmesini engelleyen AB üyesi Avusturya, Polonya ve Yunanistan’ın gösterdiği ulusal duyarlılığı göstermesini bekliyoruz.

Ülkemizin, teknolojisini ABD başta olmak üzere birkaç ülke ve birkaç firmanın elinde bulundurduğu GDO’ ya ihtiyacı yoktur. Türkiye, coğrafi özellikleri, mikroklima yapısı ve zengin gen kaynaklarıyla kendisine yetebilecek düzeyde, hatta başka ülkeleri, Avrupa Birliği ülkelerini bile doyuracak kapasitede nadir ülkelerden biridir."

Doğru tarımsal politikalarla bu amaca ulaşmanın çok kolay olduğunu söyleyen Macit, "Gelişen tüketici tercihleri,  artık mümkün olduğunca ‘doğal beslenme’yi öngörmektedir. GDO’yu ülkesine sokan Türkiye’nin, bugün en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’ne tarımsal ürün satması da mümkün olmayacaktır.

Tüm bu gerçekler ortadayken, hiçbir açıdan yarar sağlamayacak GDO’ların ülkemize sokulması için AKP Hükümeti’nin özel çaba göstermesi dikkat çekicidir. Bu çabanın arkasında, hangi ülke, hangi çokuluslu firmaların ve yerli işbirlikçilerinin baskısı olduğunu biliyoruz. Hükümet’in halkın sağlığıyla oynamamasını ve  ülkesinden yana tavır koymasını bekliyoruz" dedi.

ebmhaber



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,510 µs