Dikkat: Çocuklarımız sağlıklı yaşasın | " /> Dikkat: Çocuklarımız sağlıklı yaşasın | "/>

En Sıcak Konular

Dikkat: Çocuklarımız sağlıklı yaşasın

14 Eylül 2009 11:20 tsi
Dikkat: Çocuklarımız sağlıklı yaşasın Çocukluk çağında şişmanlığın giderek artması ve erişkin tipi şeker hastalığının daha sık görülmeye başlaması üzerine yapılan çalışmalarda, obez çocuklarda metabolik sendrom sıklığının yüzde 30 oranına çıkması dikkat çekiyor.

Metabolik sendromun temelinde insülin direnci yer alıyor. Çocuklar ve ergenlerde insülin direncinin en sık görülme nedeni ise obezite. Son yıllarda, şişmanlığın insülin direncine neden olmasından çok, insülin direncinin obeziteye yol açtığı görüşü destek buluyor. Bunun sonucunda gelişen obezitenin, çocuk ve ergenlerde erken tanınması, tedavi edilmesi ve koruyucu önlemler alınması, metabolik sendromla ortaya çıkacak sorunları önlüyor. Çocukluk çağında şişmanlığın giderek artması ve erişkin tipi şeker hastalığının daha sık görülmeye başlaması üzerine yapılan çalışmalarda, obez çocuklarda metabolik sendrom sıklığının yüzde 30 oranına çıkması dikkat çekiyor.

En riskli gruplar

Birinci derece yakınlarında ya da birden çok akrabasında tip 2 diyabet bulunanlar ve ileri derecede şişmanlığı olanlar ile ergenler, en riskli grubu oluşturuyor. Bu çocuklar ergenlik döneminde de hızla kilo almaya devam ediyorlar. Metabolik sendromlu çocuklarda insülin direncinin önemli klinik bulgularından birinin de boyunda ve koltuk altlarında kire benzeyen ve çıkmayan renk koyulaşması olması dikkat çekiyor. Bu tür cilt değişikliği olan obez çocukların hemen değerlendirmeye alınmaları gerekiyor.

Teşhis nasıl konuyor?

Çocuk ve ergenlerde metabolik sendrom tanısı, erişkine benzeyen kriterler kullanılarak konuyor. Çocuklarda açlık kan şekerinde çok seyrek yükselme olması nedeniyle, yüksek insülin değerleri dikkate alınıyor. Değerlendirmede yaşa ve cinse göre karın çevresi ölçümleri, yüksek trigliserid değerleri, düşük HDL kolesterol, artmış insülin değerleri, kan basıncı ve kan şekerine bakılıyor. Yüksek insülin değeri belirlenen çocuklarda şeker yükleme testi yapılması gerekiyor. Dr. Ebru Gözer, "Eğer şişman çocuklarda bozulmuş glikoz toleransı varsa bunların her yıl yüzde 2-14'ü tip 2 diyabete dönüşür" diyor. Metabolik sendromun diğer ölçütleri arasında yer alan hipertansiyonun da yaş, cinsiyet ve boya göre belirlenmiş değerler göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Çocukta tansiyona dikkat

Çocuk takibinde 3 yaş sonrası, rutin olarak yüksek kan basıncı ölçümü yapılması gerekiyor ve obez çocuklarla ergenlerde tansiyonu izlemek, çok önemli görülüyor. Gerekli durumlarda 24 saat süreyle ayaktan ölçüm yapılması öneriliyor. "Uzmanlar, çocukluk çağında hipertansiyonun engellenmesi, erişkin çağdaki kardiyovasküler hastalıkların gelişmesini engeller" diyor.

Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam

Metabolik sendrom açısından risk altında olan veya tanısı konulan çocuk ve ergenlerde, medikal tedavi ile birlikte yaşam şeklinin değiştirilmesine yönelik önlemler ve düzenlemeler yapmak gerekiyor. Bunların başında sağlıklı beslenme, hareketsizliğin azaltılması ve düzenli fiziksel aktivitenin artırılması yer alıyor. Tansiyon yüksekliği olan kişilerde gerekli görülmesi halinde tansiyon önleyici, kan şekerini düzenleyici ve lipid düşürücü ilaçların kullanımı öneriliyor.

Metabolik Sendrom nedir?

Daha çok 30 yaş ve üzerindeki kişilerde görülmesine rağmen, çocukları da etkisi altına alan ve dünyada yetişkinlerin yüzde 16'sında olduğu tahmin edilen metabolik sendrom, birbiriyle bağlantılı bir dizi sağlık sorununun etkileşimi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Obezite, tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, kronik böbrek hastalığı, onkolojik sorunlar, metabolik sendroma yol açan bir dizi hastalık arasında yer alır.

 Ceyda Erenoğlu/ Gazete Habertürk

 



Bu haber 1,215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,978 µs