bu ameliyatları ciddiye alın' | " /> bu ameliyatları ciddiye alın' | "/>

En Sıcak Konular

'Lütfen bu ameliyatları ciddiye alın'

7 Eylül 2009 12:23 tsi
'Lütfen bu ameliyatları ciddiye alın' Prof. Dr. Cengiz Kuday: "Bel ameliyatları bazen çözüm değil sorun olabiliyor. Biz buna 'Başarısız bel ameliyatı sendromu' deriz. Her fıtık ameliyat edilmez"

Prof. Dr. Cengiz Kuday, günümüzde yaygın olarak görülen bel fıtığının tek çözümünün ameliyat olmadığını belirterek, "Bel ameliyatları bazen çözüm değil sorun olabiliyor. Biz buna 'Başarısız bel ameliyatı sendromu' deriz. Her fıtık ameliyat edilmez" dedi.

Günümüzde neredeyse hemen herkesin yaşadığı bel ağrısı birçok nedene dayanıyor. Ani hareketler, travmalar ya da ailesel faktörlerden dolayı belde oluşan fıtık ise bel ağrılarının baş nedenlerinden biri. Florence Nightingale Hastanesi Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü, Prof. Dr. Cengiz Kuday, son yıllarda bel ve boyun fıtıklarının tedavi şekilleri ile ilgili gazete ve televizyonlarda haberlere çok sık yer verildiğine dikkat çekti.

Kuday, her bel fıtığının ameliyat edilemeyeceğini ifade ederek, "Sanki ameliyat çözüm gibi gösteriliyor. Oysa ameliyat edilecek durum vardır edilmeyecek durum vardır. Sınırı iyi çizmek lazım. Bazen hastanın kocaman fıtığı vardır. Ama şikayeti yoktur. Bunu ameliyat etmezsiniz. Ama bazen de hastanın küçücük fıtığı vardır. Bunu ameliyat edersiniz" diye konuştu.

Bel ameliyatlarının bazem çözüm değil sorun olabileceğinin altını çizen Kuday, "Biz buna 'Başarısız bel ameliyatı sendromu' deriz. Bu bazen kaçınılmazdır, ayrı bir bilim dalıdır. Hatta onlarca kitap yazılmıştır bu konu ile ilgili. Bu başarısızı ameliyatların birçok nedeni olabilir. Yanlış teşhis, hastadaki psişik bozukluklar, şişmanlık, aşırı sigara tüketimi, uyuşturucu kullanımı gibi. Ayırca her bel ağrısı da fıtık değildir. Bazı kalça ve diz eklemi hastalıkları, damar hastalıkları (Varis) aynı belirtileri verebilir. Diyabette de birtakım aynı belirtiler ortaya çıkabilir. MS , dejeneratif bazı hastalıklar da bu ağrılara neden olabilir. Tüm bu başarısızlıklara neden olmamak için hastaları iyi tetkik etmek gerekir. Neticesi kötü bel ameliyatlarında, bacaklarda ve ayaklarda ağrı, kuvvet kaybı, his kaybı reflekslerdeki değişiklik görülebilir. Tüm bunlar kalıcı olabilir" şeklinde konuştu.

"Ameliyatı estetik yapayım derken sinir köküne zarar verebilirsiniz"

Bazı doktorların estetik olsun diye artık küçük deliklerden ameliyat yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Kuday, dar alanda yapılan bu ameliyatların sinir kökünde zedelenmeye neden olduğunu kaydetti. Kuday, "Sinir kökünde bazen geriye dönülemeyecek yaralanmalar ve yırtıklar olur. Bütün bu aksilikler olursa hastayı tekrar ameliyat etmek gerekir Bunlara rağmen geçmezse, fizik tedavi, spor, egzersiz verilir. Genç meslektaşlarıma şunu söylerim; bel ameliyatı ciddi bir ameliyattır. Lütfen bu ameliyatları ciddiye alın" ifadelerini kullandı.



Bu haber 1,533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,498 µs