yöntemleri | " /> yöntemleri | "/>

En Sıcak Konular

Sağlıklı yemek pişirme yöntemleri

10 Ağustos 2009 11:30 tsi
Sağlıklı yemek pişirme yöntemleri En sevdiğiniz yemekleri pişirirken, aşırı yağ ve tuz eklemeden yiyeceklerdeki besinleri muhafaza etmek ve lezzeti yakalamak için Mayo Clinic'te yer alan sağlıklı pişirme yöntemlerini sık sık kullanabilirsiniz.

Sağlıklı pişirme teknikleri kullanarak, yağ ve kalorilerinizden kurtulabilirsiniz. Kızartma yaptığınızda kullandığınız her yemek kaşığı (14 g) yağ sayesined vücudunuza 14 gram yağ ve 100'den fazla kalori yüklemiş oluyorsunuz. Sağlıklı bir yetişkin günde 70 gramdan fazla yağ tüketmemeli. Ancak kavurarak pişirme ise sadece ilave edilen yağı ortadan kaldırmaz, aynı zamanda yiyeceğin içindeki yağın da dışarı sızmasını sağlar.

İşte sağlıklı yemek pişirmenin yöntemleri:

Fırında pişirmek: Ekmek ve tatlıların yanında, deniz ürünlerini, yağsız et, sebze ve meyveleri de fırında pişirebilirsiniz. Fırınlamak için, yemeğinizi tepsiye ya da sahana koyun. Yemeklerinizi üstü kapalı ya da açık olarak pişirebilirsiniz. Fırınlamak, genellikle yemeğinize yağ eklemenizi gerektirmez.

Kavurma: Eti ya da sebzeyi kapalı kap içinde az suyla, ara ara su ya da et suyu ilave ederek ağır ateşte pişirmek anlamına geliyor. Bazı tariflerde, yemek pişirmede kullanılan sıvı, lezzetli ve besin değeri yüksek sosu oluşturmak için sonradan kullanılabiliyor.

Izgara yapmak: Izgara yaparken yiyecek doğrudan ateşe maruz kalıyor. Açık havada ızgara yapmak için, yemeği odun kömürlerinin bulunduğu yatağın üstündeki ızgara kafesinin üzerine yerleştirin. Eğer, içerde pişirmek için ızgaranız varsa, ızgaranın üreticisinin talimatlarına uyun. Doğranmış sebze gibi daha küçük yiyeceklerin odun kömürünün içine kaymasını önlemek için sapı uzun sepet kullanın. Bu yöntem, yiyecekteki yağların dışarı çıkmasını sağlıyor.

Yemeği suda pişirmek: Yemeği suda pişirmek için, yiyecekleri kısık ateşte su ya da et suyu içinde yavaş yavaş kaynatıyorsunuz. Pişme süresince yiyeceğin şekli korunuyor. Ocak üstünde suda pişirme yapmak için, yemeğin şeklinin ve büyüklüğünün değişmemesi amacıyla kapaklı bir tencere seçin ve minimum miktarda su kullanın.

Fırında kızartmak: Fırında pişirmek gibidir, ancak bu yöntemde yemeğin pişmesi için fırının kuru sıcaklığı kullanılıyor. Daha yüksek sıcaklık gerekiyor. Fırın sacında ya da kızartma tenceresinde pişirebilirsiniz. Tavuk eti, deniz ürünleri ve et için, kızartma tenceresinin için bir kafes yerleştirin, böylece yiyeceğin içindeki yağ pişme süresince dışarı çıkacaktır. Bazı durumlarda, yemeğin üstünün kurumaması için yiyeceği yağlamanız gerekebilir.

Sote yapmak: Sote yaparak küçük ve ince yiyecek parçalarını hızlı bir şekilde pişirebilirsiniz. İyi kalitede yapışmaz tava seçerseniz, yemeğinizi yağ kullanmadan pişirebilirsiniz. Tarife bağlı olarak, az tuzlu et suyu ile yağ yerine su kullanın.

Buharda pişirme: En kolay yemek pişirme tekniklerinden biri, yavaş yavaş kaynayan suyun üzerine yerleştirilen tel sepet üzerinde yemeklerin pişirilmesidir. Eğer su yerine et suyu kullanır veya suya çeşni atarsanız, yemeğin daha lezzetli olmasını sağlarsınız.

Kızgın yağda çevire çevire çabucak pişirmek: Geleneksel Asya yönteminde, küçük ve aynı boydaki yiyecek dilimlerini büyük bir yapışmaz tavada ya da kızartma tenceresinde çevirerek çabucak pişirebilirsiniz. Bu yöntemde sadece çok az miktarda yağ kullanmak gerekiyor.

Baharatlar ya da şifalı bitkiler kullanma: Baharat ya da şifalı bitkiler kullanarak yemek oluşturma, yemeğe tuz ya da yağ eklemeden yemeklere lezzet, aroma ve renk eklemenin en iyi yollarından biridir. Solgun olmayan canlı görünen şifalı bitkileri seçin ve bunları yemeğin pişmesine yakın ekleyin. Yemeğe daha erken eklemek isterseniz kurutulmuş bitkiler kullanın.

zaman



Bu haber 2,865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,896 µs