En Sıcak Konular

İşte 3G'nin hediyesi!

31 Temmuz 2009 10:32 tsi
İşte 3G'nin hediyesi! "3G hızında iletişim sağlayabilmek için daha fazla baz istasyonunun gerekli olduğu açıktır. Cep telefonu kullanma yaşının çok düştüğü düşünülürse insan ve çevre sağlığı üzerine uzun vadeli etkilerinin olacağı da açıktır."

Cep telefonun insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri bir bir ortaya çıkıyor. Ancak teknoloji durmuyor! Baz istasyonlarının yaydığı radyasyonla kanser dahil birçok kronik hastalığa sebep olduğu tartışmaları sürerken, katlanarak artacak baz istasyonları ile beraber 3G geldi. Peki, şimdi neler olacak?

Beykent Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan H. BALIK cep telefonu ve 3G ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Cep telefonları ile ilgili yaptığınız araştırmada cep telefonun kullanım anında şiddeti 250 milivata ulaşan elektromanyetik darbeler oluştuğunu bildirmiştiniz. Yeni gelen 3G sisteminin cazip yenilikleri ile birlikte cep telefonu kullanım süresi doğal olarak artacak. Baz istasyonu sayısı da aynı şekilde! Peki, tüm bunlar insan ve çevre sağlığını düşündüğümüzde ne gibi sonuçlar doğuracak?

“Hücresel iletişim araçları ile internet kullanımı yeni bir konu değildir. Cep telefonları ile internet WAP ile başlamıştır. Teknolojideki her bir yenilik veri iletişim hızını daha da arttırmıştır. 3G teknolojisi ile bu hız 2 Mbit/s’ye kadar ulaşabilecektir ki bu hız tipik adsl hızına eşittir. Bu hız ile sesli iletişimin yanında görüntülü iletişim ve video paylaşımı da yapılabilir olacaktır. Ancak tipik olarak 1800 MHz ‘in sağladığı bant genişliği aynı kaldığına göre kullanıcılara 3G hızında iletişim sağlayabilmek için daha fazla baz istasyonunun gerekli olduğu açıktır. Cep telefonları ve baz istasyonları konusunda uzman ve tarafsız kuruluş Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komitesi (ICNIRP) ‘dir. ICNIRP ‘nin hem cep telefonları hem de baz istasyonları için belirlediği sınır değerleri vardır.  Türkiyede de bu sınırlar kullanılmaktadır.  ICNIRP nin verilerinden türetilmiş sınır değerleri 900 MHz için 42 V/m 1800 MHz için 59 V/m şeklindedir.  Hücresel iletişimde asıl büyük etki cep telefonlarındadır. Mesela 2W çıkış güçlü bir cep telefonundan  2.2 cm uzaklıktaki alan şiddeti400 v/m dir ki bu değer sınır değerin 10 katıdır. Cep telefonu kullanma yaşının çok düştüğü düşünülürse insan ve çevre sağlığı üzerine uzun vadeli etkilerinin olacağı açıktır. Dolayısı ile  cep telefonlarının muhabbet aracı değil bir iletişim aracı olduğu unutulmamalıdır.”

Eletromanyetik kirliliğin artması ile hangi hastalıklarda artışlar olabilir?

“Cep telefonunun beyine ve göze yakın kulanılması nedeni ile nörolojik ve göz ile ilgili rahatsızlıkların olması akla gelen ilk ihtimaldir. Ayrıca taşındığı yere bağlı olarak üreme sistemine de tesiri olma ihtimali vardır. Ayrıca vücut sıcaklığını arttırdığı için iç organlarda da sorunlara sebep olma ihtimali olacaktır.”

3G sistemi cep telefonu kullanmayan veya sınırlı kullanan kişilerde ne gibi etkiler yapacak?

“3G sistemine sahip cep teleonunun diğer tip cep telefonları ile elektromanyetik açıdan fazla bir farkı yoktur. Ancak hizmet kalitesini arttırmak için baz istasyonu sayısı artacağından şu anki duruma göre daha fazla etklenecekleri açıktır. Ancak bu etkinin türleri ve çıkış hızının ne olacağı araştırılmalıdır.”

Toplum ve çevre sağlığı açısından ne gibi önlemler alınmalı?

"ICNIRP nin belirlediği sınır değerlerin aşılmadığından emin olunmalıdır. SAR değeri düşük cep telefonları kullanmaya özen gösterilmelidir."

Sağlıklı bir ortam ve kullanım için

  • "Baz istasyonu kuurlumu için yer seçimi uzman kişiler tarafından tüm operatörleri de içine alacak şekilde planalanmalıdır.
  • Cep telefonu alırken veya kullanırken ICNIRP nin belirlediği sınırları geçmeyen telefonlar seçilmelidir.
  • Özellikle çocukların cep telefonu kullanması özendirilmemelidir!"

www.iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan



Bu haber 4,338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,339 µs