gelen sağlık! | " /> gelen sağlık! | "/>

En Sıcak Konular

Dokunuşla gelen sağlık!

3 Temmuz 2009 12:23 tsi
Dokunuşla  gelen sağlık! Bilinen en eski tedavi yöntemlerinden biri olan masaj, eski çağlardan beri, ağrı ve rahatsızlıkların giderilmesinde çeşitli kültürler tarafından tedavi amaçlı kullanılmıştır. İşte masaj terapisi hakkında merak ettikleriniz...

Günlük hayatta birçok olayla karşılaşırız, günümüzün büyük bölümünü geçirdiğimiz stresli ortamlarda üzüntü, sıkıntı, öfke gibi maruz kaldığımız birçok duygu durumu bedenimizi olumsuz bir şekilde etkiler.

Sinir sistemimiz organlarımızla doğrudan bağlantılıdır. Sinir sistemimiz bozulduğunda, vücudumuzun sistemlerinde de bozulmalar ve sonucunda hastalıklar meydana gelir. Bu yüzden hastalıkların temeli, ister istemez uzun süreli stresli ortamlarda kalmamıza dayanır. İnsan vucud ağırlığının %60’ını oluşturan kaslarımız; olumsuz düşünceler, zihinsel ve fiziksel yorgunluk, duruş pozisyonu, terleyip soğumak, hiç çalıştırmadığımız kasları çalıştırmaktan dolayı oluşan hamlık gibi etkenlerden dolayı gerginleşir, kasılır ve ağrı meydana gelir. Böyle durumlarda ovulmak ve dokunulmak isteriz. Fakat masaj hareketlerini bilinç dışı uyguladığımızda, kasılı kalmış sert bir kasa, sert hareketle cevap verdiğimizde, kasta bir sonraki gün çürük gibi bir ağrı olur ve sonuçta bedeni rahatlatmak isterken tam tersini yaparız..

Masajterapi, insan bedenine bilinçli dokunuş, stroking, kneading, friction, tapotament, vibration gibi temel hareketlerden oluşan tedavi sistemidir.

Bilinen en eski tedavi yöntemlerinden biri olan masaj, eski çağlardan beri, ağrı ve rahatsızlıkların giderilmesinde çeşitli kültürler tarafından tedavi amaçlı kullanılmıştır. Kökleri Geleneksel Çin tıbbına dayanmaktadır. Yazılı ilk kanıtlar M.Ö. 2000 yıllarına uzanmakta olup, M.Ö. 500’lü yıllara ait Mısır, Pers ve Japon tıp tarihi literatüründe çok sayıda masaj referansı yer almaktadır. Tıbbın babası Hipokrat ve Asclepiades birlikte masaj ve egzersizden söz etmiştir. Hipokrat burkulma ve çıkıklarda friksiyon tekniğini önermiştir. M. Ö. 100 – 44 yılları arasında Julius Caesar, nevralji ve epilepsi ataklarının iyileştirilmesinde masaj tedavisinden yararlandığını, her gün tüm vücuda pinching uyguladığını belirtmiştir.

Terapistin özellikleri

Terapiyi yapan kişinin ellerinin, esnek ve sıcak olması, sağ ve sol kolunu birlikte, sağ kolunu ayrı, sol kolunu ayrı hareket ettirmesi, insan anatomisi ve fizyolojisini bilmesi gerekir.
Terapi yapacağı kişiye, saygı ve sevgiyle dokunmalı, bedenindeki sorunlu yerleri iyi tespit edip elini gözü gibi kullanmalı, sabırlı, güler yüzlü ve nazik olmalı, terapi yaptığı kişiden aldığı geri bildirimleri olumlu bir şekilde karşılamalı ve sonucu iyi değerlendirmelidir.

Masajın etkileri

Masaj , klasik tıbbın çare bulamadığı kronik hastalıkları da tedavi eder.
Masajın, başta kas-iskelet sistemi, sinir sistemi, kardiovasküler sistem olmak üzere çeşitli sistem ve yapılar üzerinde bazı temel, fizyolojik ve psikolojik etkileri vardır.
Masajterapisi, bağ dokusunu ve kasları etkiler, kan dolaşımını hızlandırarak, kan damarlarını etkiler ve lenf sistemini harekete geçirir, metabolizmanın ürettiği toksinler terapiyle çıkartılır, zaman geçtikçe kulunçlar yok olur, bağ dokusu yoluyla iç organlar etkilenerek, bozulmuş sistem kendi kendini tedavi etmeye başlar. Terapiyle kasın direnci ve sıklığını da arttırabiliriz.

Masaj yapılamayacak durumlar

Her tedavi sisteminde kaçınılması gereken durumlar, masaj terapisi için de geçerlidir. Bunlar;
· Kırılmış ve kanamalı yerlere masaj yapılmaz.
· Varisli bölgelere masaj yapılmaz.
· Ciddi omurilik ve kemik rahatsızlıkları olan bölgelere (kemik erimesi, disk kayması, kemik çatlakları vb.) masaj yapılmaz.
· Hamilelere ilk üç ay içinde masaj yapılmaz. Daha sonraki aylarda masaj yapılacak olursa hamile kadın yüzüstü uzanıp, bir dizini karnına doğru çekmeli ve dizinin altına bir yastık koyarak hafif yan yatar pozisyonda uzanmalıdır.
· Bilgili ve tecrübeli olmayanlar omuriliğe masaj yapmamalıdır.

Masaj esnasında, kaslarda kayganlığı sağlamak ve kasları rahatlatmak için zeytin yağı, badem yağı, susam yağı gibi cilde uygun yağları, aromaterapide kullanılan uçucu ve sabit yağ karşımlarını ve yağlı ciltler için talk pudrayı kullanabiliriz.

Nihan Tuna
Tıbbi Aromatik Bitkiler Teknikeri, Masaj Terapisti

Kaynaklar:
İnci Yüksel. Masaj Teknikleri. İstanbul: Alp Yayınevi, 2007

bitkisandığı



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,358 µs