En Sıcak Konular

Enfeksiyonlar için papatya kullanın

18 Aralık 2013 12:00 tsi
Enfeksiyonlar için papatya kullanın Antioksidan özelliği kanıtlanan papatya; ülserden enfeksiyonlara kadar pek çok rahatsızlığı tedavi ediyor. Papatya, tümörlerin gelişimini de önlüyor

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ
Papatya, tıp dünyasının en çok kullandığı bitkiler arasında bulunuyor. Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen papatyanın sadece çiçek kısmı ilaç yapımında kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü de papatyanın yararlarıyla ilgili birçok tıbbi makale yayınladı. Almanya'da birçok ruhsatlı ilacın içinde de bulunan papatya özleri; deri, ağız iltihapları, bakteriyel enfeksiyonlar gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde, kullanılıyor. Papatya ayrıca sindirim sistemi hastalıklarında da kullanılıyor.

PAPATYANIN İKİ TÜRÜ VAR
Papatyanın iki türü vardır; sarı veya gümüş renginde çiçekleri olan papatya ve beyaz çiçekli Alman papatyası. Sarı papatyanın antioksidan etkileri vardır. Bu özelliği sayesinde kanserli tümörün büyümesine engel oluyor. Alman papatyasında ise ülser hastalığından koruyan bisabolol maddesi bulunuyor.

AĞIZ YARALARINI İYİLEŞTİRİYOR
İçeriğinde luteolin ve apigenin (bu iki bileşik karahindibada da bulunuyor) isimli antioksidan bileşikleri bulunan papatya, kanser tedavisinde de etkili oluyor. Kanser tedavisi gören 98 hasta üzerinde yapılan bir araştırma; papatyanın, kemoterapinin ve radyasyonun yan etkilerinden biri olan ağız yaralarının oluşma riskini azalttığını gösteriyor. Ayrıca papatya özlerinin verildiği 20 radyasyon gören hastanın sadece birinde, üçüncü dereceden stomatit (ağız yarası) geliştiği gözlendi. 46 kemoterapi hastasının ise sadece 10'unda bu rahatsızlık görüldü.

YARALARI KÜÇÜLTÜYOR!
Yapılan geniş kapsamlı klinik deneyler; iltihaplı ciltlerin tedavisinde, papatya ekstresinin bulunduğu kremlerin, kortizonlu ilaçlardan daha etkili olduğunu gösteriyor. Öte yandan papatya; egzama hastalığında da kortizonlu ilaçlarla eş değer bir fayda sağlıyor. Ayrıca bu bitki; derideki yaranın büyüklüğünü gözle görülür ölçüde küçültüyor, kurumasına da engel oluyor.

ÇOCUKLARDA SHAL SÜRESİNİ AZALTIYOR
Papatya bitkisi, sindirim sistemi bozukluklarına da çok geliyor. 6 aylıktan 5 yaşına kadar 79 çocuk üstünde uygulanan bir çalışmanın sonucuna göre; bu bitki, elma pektini (bitki dokularında bulunan renksiz, metil grubundan madde) ile birlikte verildiğinde, diyare (ishal) süresini önemli derecede azaltıyor. Bu çalışma kapsamında yapılan üç günlük tedavinin sonunda; çocuklardaki diyare süresinin 5.2 saat azaldığı görüldü.

ALERJİK OLANLAR PAPATYADAN UZAK DURMALI
Papatyanın kullanımına bağlı olarak nadir de olsa alerjik reaksiyonlar gelişebiliyor. Örneğin; Avrupa'da bir kadın, doğum sırasında, içinde papatyadaki chamomile maddesinin bulunduğu bir lavman uygulamasının ardından hayatını kaybetti. Öte yandan papatya ve karahindiba bitkisi aynı familyaya mensuptur. Dolayısıyla, herhangi birine alerjisi olan, diğerini kullanmaktan kaçınmalıdır. Bu arada sarı papatyanın kullanımında, Alman papatyasına kıyasla daha fazla komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Taze bitkiyle temas eden hassas kişilerde ise kontakt dermatit (sebum bezlerinin aşırı salgılamasından ileri gelen cilt hastalığı) görülmüştür.

DOKTORA DANIŞIN
İçeriğinde papatya özleri bulunan prepatlar kullanılmadan önce, bitkinin içeriğinde bulunan maddelerin etkilerinin iyi incelenmesi gerekiyor. Antioksidan özelliği olan ve tümörlerin gelişmesini engellediği kanıtlanan papatyanın, alerjiye neden olduğu unutulmamalı. Ayrıca papatyanın toksisite etkisi olduğu da göz önünde bulundurulmalı. Alerjisi olanların ve hamilelerin papatya kullanmadan önce doktora danışması gerekir. 

Bu haber 1,409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,976 µs