En Sıcak Konular

Sedef, zannedildiği kadar masum değil

18 Aralık 2013 11:52 tsi
Sedef, zannedildiği kadar masum değil Şifa Üniversitesi Gaziemir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Aslı Hapa, toplumda çoğunlukla masum bir cilt hastalığı olarak bilinen sedefin, zannedildiği kadar masum olmadığını söyledi.

Eşlik eden diğer hastalıklar sebebiyle sedefin, artık sistematik bir hastalık olarak kabul gördüğünü belirtti.

Yakın zamanda sedefle ilgili önemli araştırma merkezlerinden Dallas Baylor Research Institute’de hem klinik hem de laboratuvar düzeyinde çalışmalara katılan Doç. Dr. Hapa, en sık görülen cilt hastalıklarından biri ve görülme sıklığının yüzde 2–3 olduğunu kaydetti. Kronik, tekrarlayan, genellikle diz ve dirsek bölgelerinde, saçlı deride, el içi ve ayak tabanında kızarıklıklarla, beyaz kepeklenmelerle seyreden bu hastalığın, günümüzde eşlik eden başka hastalıklar sebebiyle sistemik bir hastalık olarak kabul edildiğini söyledi. Hapa, “Son yıllarda yapılan çalışmalar, sedef hastalığına şeker, kalp, damar sertliği, obezite gibi hastalıkların da sıklıkla eşlik ettiğini ortaya koydu.” dedi. Ayrıca sedefin, kalıcı hasarlarla giden eklem tutulumu da yapabildiğini, dolayısıyla sadece estetik bir mesele değil, özellikle şiddetli ve yaygın hastalığı olanlarda yaşam kalitesini ve süresini etkileyen bir durum olduğuna dikkat çekti.

'YAŞAMA ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞMELİ'

Sedef hastalarının, eşlik eden sistemik hastalıklarla daha az karşılaşması için yaşam alışkanlıklarını değiştirmesinin önemini vurgulayan Fatma Aslı Hapa, “Sedef hastaları fazla kilolarından kurtulmalı, sigara içmemeli ve spor yapmalı.” şeklinde konuştu. Ayrıca stres faktörünün önemine de değinerek, hastalığın alevlenmesinde, şiddetlenmesinde bunu önemli rol oynadığını ve bu hastalarda depresyonun daha sık görüldüğünü belirtti. Kronik ve tekrarlayan olsa da sedefin günümüzde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Hapa, eskiden deri üzerine uygulanan krem tedavilerinden farklı olarak, günümüzde çok gelişmiş ilaçlar bulunduğunu söyledi. Bu amaçla "biyolojik ajanlar" olarak tabir edilen yeni ilaçların da devreye girdiğini ifade etti.

star



Bu haber 1,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,657 µs