En Sıcak Konular

Kulaklarınız donmasın!

12 Aralık 2013 10:56 tsi
Kulaklarınız donmasın! Uzmanlar, Soğuk kış günlerinde beslenemeyen damarlar nedeniyle dokuların ölebildiğini belirti

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Almaç, çetin kış şartlarında insanların kulak donması riskine maruz kalabileceğine dikkati çekti.

Bu hastalığın vücudun uç kısımları, kulak, ayak ve ellerde daha fazla görülebileceğine işaret eden Almaç, "Buralarda damarlar yüzeyseldir biraz. Onun için de soğuk bu damarlarda büzüşme etkisi yaratıyor. Dolayısıyla damarlar daraldığı için bölge beslenemiyor. Bunun sonucunda 'donma' dediğimiz olaylar oluyor" diye konuştu.

Almaç, beslenemeyen damarlar nedeniyle dokuların öldüğüne dikkati çekerek, "Kulağını, kulak kepçesinin bir kısmını, parmağını kaybeden kişiler olabiliyor. O yüzden bu bölgeler çok hassas. Isıya karşı duyarlı. Onun için soğuktan çok fazla etkileniyor. Organlar beslenemiyor, onun için o bölgede kabuklanmalar oluyor, sonuçta bir kısmı yok oluyor. Organı resmen düşüyor" ifadesini kullandı.

Kulak donmasına daha çok Doğu ve İç Anadolu bölge doğu kısmında rastladıklarını vurgulayan Almaç, hastalığın biraz da meslekle ilişkili olduğunu söyledi.

EN ÇOK NÖBET TUTAN ASKERLERDE RASTLANIYOR

Daha çok hudut bölgelerinde nöbet tutan askerlerde görülebildiğini aktaran Almaç, "Hareketsiz kalırsanız bu iş daha çok artıyor. Sporcular çok aktif oldukları ve kısa süreli soğuğa maruz kaldıkları için onlarda çok sık görmüyoruz. Karayollarında kış günü karda mahsur kalanlarda filan görülebiliyor" dedi.

Almaç, koruyucu giysilerle hastalığa yakalanma riskinin azaltılabileceğine işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Soğukta uzun süre kalmış kişinin hemen sıcak ortama alınması zarar getiriyor. Onun için ılıman ortama alınması gerekiyor. Ilık pansumanlarla bu bölgelere kurtarılabildiği kadar tedavi yapılıyor ama artık donmuş, beslenememiş, üzerinden belli süre geçmişse kaçınılmaz şekilde dokuyu kaybediyoruz. Bazen geriye dönüşü de imkansız olabiliyor.

Vatandaşlarımız 'kulak donması' deyip geçmesin. Vücudun uç ve ince kısımlarını çok iyi korumamız lazım. Uzun süre soğukta kalmamamız, tedbir almamız ve bilinçli yaklaşmamız gerekiyor."

AA

Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,435 µs