En Sıcak Konular

Antibiyotik çağı geride kalıyor

6 Aralık 2013 10:51 tsi
Antibiyotik çağı geride kalıyor Prof. Dr. Güner Söyletir, günümüzde mikroplarla savaşacak ilaç sayısının giderek azaldığını söyledi: Antibiyotikler artık iyice alarm vermeye başladı. Antibiyotik öncesi çağa dönüyoruz

Bu yıl ikincisi düzenlenen Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi, Antalya'da gerçekleştirildi. Kongrede tartışılan en önemli konulardan biri; günümüzde mikroplarla baş edecek antibiyotiklerinin etkisinin azalmasıydı. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİ- MUD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Güner Söyletir, antibiyotiklerin bilinçli kullanımı ile ilgili bilgiler verdi:

Günümüzde mikropların neden olduğu hastalıklarda kullanacağımız ilaç sayısı giderek azalıyor. Güçlü antibiyotik ise yok denecek kadar az. Antibiyotikler artık alarm vermeye başladı. Çünkü mikropların antibiyotiğe karşı direnci arttı. Ayrıca ilaç firmaları da antibiyotiğe para harcamak istemiyor. Çünkü milyarlarca dolar harcayıp geliştirdikleri ilaçlar, bir-iki yıl içinde etkisini kaybediyor.

Şu an elimizde mevcut iyi antibiyotik sayısı kısıtlı ve neredeyse altın değerinde. Bu yüzden önümüze gelen her hastaya bu antibiyotikleri vermemeliyiz ya da bizler biraz ateşimiz çıktı diye antibiyotiklere yüklenmemeliyiz.

DOST MİKROPLAR ÖLÜR

Aldığımız her gereksiz antibiyotik, dost mikropların yok olmasına neden oluyor. Çünkü antibiyotik; kötü ya da iyi mikrobu seçmeden hepsini öldürüyor. Bu da bizi hastalığa hazır hale getiriyor.
Antibiyotik öncesi çağa dönüyoruz. Artık mikropla oluşabilecek her hastalık, kaderine terk edilecek; ya vücut kendi savunma mekanizması sayesinde hastalığı yenecek ya da savaşı kaybedecek.

Özellikle hastane enfeksiyonlarına neden olan mikroplar için hekimlere önerecek antibiyotik bulamıyoruz. Çaresiz kalan hekimler, bazen iki antibiyotiği birden verip hastalığı tedavi etmeye çalışıyor.

REÇETE YAZMAYAN DOKTOR SEVİLMİYOR

Halkımız, hekimin mutlaka ilaç yazmasını istiyor; ilaç yazmayan hekimi sevmiyor. Doktor ilaç yazmadan gönderirse 'İlaç yazmayacak mısınız?'diye tepki gösteriyorlar. Yani ilaç yazmayan hekim, iyi hekim sayılmıyor. Aslında İlaç yazmayan hekim iyi hekimdir. Hastalığın viral olduğunu anlayıp ilaç yazmamıştır.

SOĞUK ALGINLIĞINDA ANTİBİYOTİK ALINMAZ

Sonbaharda geçirdiğimiz soğuk algınlığı ya da nezle gibi gribal enfeksiyonların yüzde 80-90'ına virüsler neden olur. Bu nedenle biraz ateşi çıkan ya da halsizlik hisseden kişi; antibiyotik kullanmamalı. Çünkü bu durumda antibiyotik kullanmak fayda sağlamaz. Virüs kendi haline bırakılırsa, hastalık sürecini tamamlayıp gider. Antibiyotik alarak, dost mikropları yok edip yerine hastalık yapıcı olanları davet ederiz.

Araştırmalar, antibiyotik kullanmanın bazı hastalıklara neden olabileceğini gösteriyor. Örneğin bir bağırsak hastalığı olan enflamatuarın nedeni belli değil. Ancak araştırmalar; bebekken antibiyotik kullananlarda bu hastalığa yakalanma riskinin arttığını gösteriyor.

DİRENÇLİ BAKTERİLERİ AZALTMAK ELİMİZDE

Antibiyotikler masum ilaçlar değil. Gereğinde çok iyi sonuçlar yaratan bu ilaçların bazıları dirençli mikroorganizmaların yayılmasına neden olabiliyor. Bazıları ise çeşitli yan etkileri yüzünden hastada sıkıntı yaratabiliyor.

Umarım antibiyotiksiz döneme dönmeden, antibiyotikleri düzgün kullanmayı öğreniriz. Antibiyotiği ne kadar az kullanırsak, dirençli bakteri sayısını azaltma şansımızda o kadar artacaktır. Bu yüzden her seferinde antibiyotik almaktan vazgeçmeli, gerektiğinde kullanmalıyız.

YEŞİL REÇETE İLE SATIŞ YAPILMALI

Sağlık Bakanlığı'nın uygulamasına göre; cerrahlar ya da başka hekimler, enfeksiyon hastalıkları uzmanının onayı olmadan antibiyotik reçetesi yazamıyor. Ayrıca polikliniğe giden hastaya, parenteral denilen enjeksiyon yöntemiyle antibiyotik verilecekse, laboratuvarlarda yapılan antibiyotik duyarlılık test sonucunu görmek gerekiyor. Ancak ağızdan alınacak antibiyotikler için herhangi bir kısıtlama yok.

ÖĞRENCİLERİ UYARIYORUZ

Antibiyotik kullanımını kısıtlamak için mutlaka yeşil reçete uygulaması getirilmeli. Ancak çocuk menenjiti gibi acil durumlarda yeşil reçete sıkıntı yaratabilir. Önlem alırken, sıkıntı yaratacak bir durum da oluşturmamak lazım.

Antibiyotik kullanımı konusunda tıp fakültelerindeki öğrencileri de ileride reçete yazarken dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Ancak yeni doktorların işi zor. Çünkü hasta, antibiyotik verilmesi konusunda ısrarcı olabiliyor. Bu konuda insanların bilinçlenmesi gerekiyor.

Sabah 

Bu haber 1,646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,596 µs