En Sıcak Konular

Kan şekerini dengeleyen besinler

4 Aralık 2013 10:45 tsi
Kan şekerini dengeleyen besinler Di­ya­be­tin yol aç­tı­ğı bü­yük ve kü­çük da­mar komp­li­kas­yon­la­rı­nı ön­le­ye­rek ya­şam ka­li­te­si­ni ve ya­şam sü­re­si­ni uzat­mak için kan şe­ke­ri­ni den­ge­de tut­mak gerekiyor.

Bes­len­me ve di­yet uz­ma­nı Hay­ri­ye Arı­kan, po­sa­lı be­sin­ler olan ‘el­ma, kuş­kon­maz, ku­ru bak­la­gil­ler, bro­ko­li, ba­lık, yağ­lı to­hum­lar, por­ta­kal, ke­ten to­hu­mu ve tar­çı­nın kan şe­ke­ri­ni nor­mal dü­zey­de sey­ret­me­si­ne yar­dım­cı ola­ca­ğı­nı söy­le­di.

Bu gıdalara dikkat edin

Hay­ri­ye Arı­kan,  gli­se­mik in­dek­si yük­sek olan yi­ye­cek­le­rin kan şe­ke­ri­ni yük­sel­te­ce­ği­ni ifa­de ede­rek, “Şe­ker ve şe­ker­le­me­ler, re­çel, mar­me­lat, pek­mez, bal, çi­ko­la­ta, don­dur­ma, hel­va, ha­zır mey­ve su­la­rı, şe­ker­li ku­ra­bi­ye­ler, pas­ta ve tat­lı­lar, ku­ru­tul­muş mey­ve­ler ve meş­ru­bat­lar gi­bi yi­ye­cek ve içe­cek­le­rin içe­ri­sin­de­ki şe­ker­ler vü­cu­du­nuz­da hız­lı bir şe­kil­de gli­ko­za çev­ri­le­rek ka­na ge­çer­ler ve kan şe­ke­ri­niz­de ani yük­sel­me­ler olu­r” de­di.

Di­ya­bet kon­trol ça­yı

Arı­kan, şe­ke­ri kon­trol al­tın­da tut­ma­ya yar­dım­cı olan çay ta­ri­fi de ver­di. Şe­ke­ri­ni den­ge­de tut­mak is­te­yen­ler: 1 lit­re sı­cak su­da 2 adet çu­buk tar­çın, 2 po­şet zey­tin yap­ra­ğı ça­yı, 1 par­ça zer­de­çal, 1 par­ça zen­ce­fil, 2 ka­ran­fil, 3 ye­mek ka­şı­ğı ku­ru ya­ban mer­si­ni­ni 5 da­ki­ka dem­le­dik­ten son­ra sü­züp içe­bi­lir­ler.

Bunlardan uzak durun

Arı­kan; şe­ke­ri den­ge­de tut­mak için pi­rinç pi­la­vı, ma­kar­na ve bö­rek­ten uzak du­rul­ma­sı ve tu­zun azal­tıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­ya­rak, be­yaz ek­mek, pa­ta­tes, muz, ka­vun, üzüm ve ha­vu­cun da kan şe­ke­ri­ni hız­la yük­sel­te­ce­ği­ni be­lirt­ti. Faz­la tü­ke­ti­len mey­ve­nin kan şe­ke­rin­de oy­na­ma­la­ra ne­den ola­ca­ğı­na dik­kat çe­ken Arı­kan, mey­ve­nin pro­te­in­li be­sin­ler­den (Süt, yo­ğurt, pey­nir) bi­ri ile bir­lik­te tü­ke­til­me­si­ne özen gös­te­ril­me­si­ni bu şe­kil­de kan şe­ke­ri­nin nor­mal dü­zey­de sey­ret­me­si­nin sağ­la­na­bi­le­ce­ği­ni kay­det­ti.

bugün



Bu haber 1,550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,136 µs