En Sıcak Konular

Kulağınızı pamuklu çubukla temizlemeyin

22 Kasım 2013 11:13 tsi
Kulağınızı pamuklu çubukla temizlemeyin Prof. Dr. Ahmet Almaç kulak temizlik çubuklarının çok yaygınlaştığını belirterek "Kulağa sokup kulağı temizleme ihtiyacı hissettiriyor ama bu son derece yanlış bulduğumuz bir şey. Kesinlikle bu çubuklar kulağa sokulmamalıdır" dedi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Almaç, yaptığı açıklamada, bazı insanların kulakta yer alan doğal salgıyı pamuklu çubuklarla temizlediğine dikkati çekti.

Kulak temizlik çubuklarının gün geçtikçe yaygınlaştığını vurgulayan Almaç, "Her banyoda, nereye gitseniz var. Cazibeli bir şey, karşınızda durduğu zaman size alışkanlık getiriyor. Kulağa sokup kulağı temizleme ihtiyacı hissettiriyor ama bu son derece yanlış bulduğumuz bir şey. Kesinlikle bu çubuklar kulağa sokulmamalıdır" diye konuştu.

"Kulağınızdaki yağlı salgı 'kir' değil

Ahmet Almaç, kulağın banyodan sonra haftada bir temizlenmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kağıt mendil, peçete veya tuvalet kağıdını parmağınızın ucuna koyacaksınız. Onunla parmağınızın ulaştığı kadar kulak yolunu, girişteki çukurluğu temizlemek yeterlidir. Bu birikinti, zaten herkesin kulağında var. Bu, hastalık filan değil, biz bunu kir olarak da tanımlamayız, serümendir, doğal salgısıdır. Sarı-kahverengi bir görüntüsü vardır ama herkes bunu kir gibi değerlendiriyor, halbuki değil. Mutlaka bunun kulakta bulunması lazım. Bulunmazsa zaten dış kulak yolu hastalanır. Kulak yolu mutlaka fizyolojik olarak bu yağla yağlanmış olacak."

Prof. Dr. Ahmet Almaç, kulağın her gün çubuklarla temizlenmesi halinde kulak yolunun rahatsız olduğunu, bu nedenle kulak yolunda iltihap, egzema, kaşıntı, kızarıklık ve ağrı gibi hastalıkların ortaya çıktığını söyledi.

Pamuklu çubukların hiç tavsiye etmedikleri bir yöntem olduğunu vurgulayan Almaç, "Zaten kulak yolu, serümeni (yağlı salgı) dışarı doğru itiyor. Siz de dışarıya yaklaşmış olanı mendil yardımıyla dışarı alabilirsiniz" ifadesini kullandı.


(AA)

Bu haber 1,331 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,773 µs