En Sıcak Konular

Çocuklarda takıntı ve tikler başarının düşmanı

22 Kasım 2013 10:55 tsi
Çocuklarda takıntı ve tikler başarının düşmanı Okul çağında takıntı ve tikler, çocuğun duygusal durumunu ve okul başarısını olumsuz etkiliyor.

“Ta­kın­tı ola­rak yaz­dı­ğı ya da oku­du­ğu­nu sü­rek­li kon­trol eden ço­cuk, sa­at­ler­ce ev ödev­le­ri­ni bi­ti­re­mi­yor, ya­zıp ya­zıp si­li­yor. Çan­ta­sı­na her şe­yi tam koy­du­ğun­dan emin ola­mıyor, de­fa­lar­ca çan­ta­sı­nı kon­trol edi­yor.

Eşya­la­rı­nı kon­trol et­mek için eve dö­nen ve oku­la geç ka­lan ço­cuk­lar var.” Ai­le­le­re bu önem­li uya­rı­la­rı Prof. Dr. El­van İşe­r’­i yap­tı. İşe­ri, ta­kın­tı ile tik­le­rin bir­bi­rin­den fark­lı ol­du­ğu­nu ve te­da­vi yön­tem­le­ri­nin de­ğiş­ti­ği­ni söy­le­di. İşe­ri “Ö­zel­lik­le ses tik­le­ri sı­nıf­ta öğ­ret­men ve di­ğer ço­cuk­la­rı da et­ki­ler, ses ti­ki olan bir ço­cuk ani ses çı­ka­ra­bi­lir, bo­ğaz te­miz­le­me, ök­sü­rük gi­bi ar­ka­daş­la­rı­nın kon­san­tre­si­ni bo­za­cak gü­rül­tü­ye ne­den ola­bi­li­r” de­di.

Kesinlikle ceza vermeyin

Ta­kın­tı ve­ya tik sa­hi­bi ki­şi­nin top­lum­da far­klı­laş­tı­rıl­dı­ğı­nı ve bu­nun ki­şi­nin ya­şa­mı­nı olum­suz et­ki­le­ye­bil­di­ği­ni be­lir­ten Prof. İşe­ri, ta­kın­tı ve tik du­ru­mun­da, bir ço­cuk psi­ki­yat­ris­ti­ne baş­vu­rul­ma­sı­nı ve ti­ki olan ço­cu­cu­ğun ke­sin­lik­le ce­za al­ma­ma­sı, utan­dı­rıl­ma­ma­sı, kı­zı­la­rak uya­rıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı. Prof. İşeri, “Bu ço­cuk­la­ra olum­suz yak­la­şıl­dı­ğın­da tik bo­zuk­lu­ğu olan ki­şi­nin üs­tün­de­ki stres ve do­la­yı­sıy­la tik­le­rin şid­de­ti ar­ta­cak­tı­r” di­ye uyardı.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,745 µs