En Sıcak Konular

C vitamin deposu kuşburnu

20 Kasım 2013 09:42 tsi
C vitamin deposu kuşburnu Dünyanın en zengin meyvesi, C vitamini deposu; Kuşburnu

Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Batı Asyada yetişen C vitamini deposu kuşburnu her mevsim tercih ediliyor.

Satışlarının her daim yoğun olduğu dünyanın en zengin meyvesi, birçok hastalığa da şifa oluyor.

Toplanması zor olan bu meyve yetişme aşamasında suya ve bakıma ihtiyaç duymuyor. Kendiliğinden yetişen meyve içi tüylü ve çok sayıda tohuma sahip. Sonbaharda olgunlaşarak kışa hazır hale gelen meyve taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır. Çayı ve marmelatı yapılır. Güney Azerbaycan’da iti burnu Tokat yöresinde gül burnu diye bilinmektedir.

‘BAŞ AĞRISINI ALIR, YARALARI ERKEN İYİLEŞTİRİR’

Kış mevsiminin kapımıza dayanmasıyla birlikte talebi artan kuşburnu, baharatçıların da yüzünü güldürüyor. Marketlerde hazır halde satılanları önermeyen aktarcılar, kendi üretimleri olan kuşburnu çaylarını öneriyor. Can şifa baharat çalışanı Zuhal Korlar, talebin kış aylarında daha da arttığını ifade ederek kuşburnunun faydalarını sıraladı. Korlar, “Bedeni güçlendirir, kanı temizler, idrar söktürür, zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlar. Sindirim sistemini düzenler, mide spazmını giderir, bağırsaklarda oluşan kurtları düşürür. Basur memelerine iyi gelir. Baş ağrılarını alır, yaraları erken iyileştirir, kompleks yapılması durumunda gözlere çok iyi gelir. C vitamini olduğu için satışlar bu günler de daha da arttı. Paketler halinde satılanlar değil de birebir kendinsin kullanılması daha iyi olur. Kilosu 35 TL’den satılıyor. Talep çok iyi. Günde ortalama 5 kilo satıyoruz. Tane ile de satılıyor. Tane ile anlalar 5 dakika kaynatıp içebiliyor” dedi.

‘GÜNDE 5 KİLO SATIYORUZ’

Mert Ay Baharat çalışanı Bahadır Ulusoy ise kuşburnu ağacının nasıl yetiştiğine değinerek günde 5 kilo civarında sattıklarını söyledi. Ulusoy, “Kuşburnu toplaması zor, ağacı kısa dikenli bir meyvedir. Kendiliğinden yetişir, sulanmaya, bakıma ihtiyaç duymaz. Faydası öncelikle C vitaminidir. Astım, bronşit, soğuk algınlığı, hücre yenilmeye iyi gelir. Akciğerleri besler, kanı temizler. Kuşburnunu kaynatıp pekmez ve reçel olarak da tüketebiliriz.  Ihlamurun takımında yer alıyor. Rengi kıpkırmızıdır. Çekirdeklerine kadar hücre yenileme işlevi vardır. Kansere kadar faydası vardır. Ihlamur gibi devamlı satılan bir ürün. Günlük yaklaşık 5 kiloya kadar satılıyor. Tabi soğuklarda daha fazla satılıyor. Hazır paketlerde satılanları önermiyorum. Kırmızı boya kullanıyorlar. Zaten etkisi de aynı olmuyor” diyerek marketlerde hazır halde satılan kuşburnu çaylarını değil de aktarlarda kilo ile satılan çayların vatandaşların evine girmesini istedi.

‘KENDİ ÜRETİMİMİZ SALLAMA ÇAYLARI ALSINLAR’

Bir diğer aktar çalışanı Yusuf Gül, hijyenik ortamlarda kendi ürettikleri sallama kuşburnu çaylarını önerdi. Gül, kuşburnunun birçok yararı olduğunu söyleyerek, “Bağışıklı sistemini güçlendirir. Gastrit, yorgunluk, demir eksikliğine iyi gelir. Nezle, grip, astım, bronşite faydası vardır. Damar tıkanıklığına iyi gelir, bağışıklık sisteminin düzenler. Çeşitli ürünleri de var. Karışım olarak da satıyoruz. Kuşburnunu paketleyerek de satıyoruz. Sağlıklı ve hijyenik olarak ürettiğimiz için, kendi ürettiğimiz paketleri tavsiye ediyoruz. Sallama olanları daha çok tercih ediyorlar. Çünkü kullanımı daha kolay evde, işte her ortamda rahatlıkla kullanılabilir” diye konuştu.

‘GÖZLERİN DOSTU’

Balsarayı çalışanı Oğuzhan Özkaya ise saymakla bitmeyen kuşburnunun faydalarını anlattı. Özkaya, “Enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına karşı bedenin drencini arttırarak grip nezle gibi hastalıklara karşı dayanıklılık sağlar. Mide kramplarına ve sindirim zorluklarına karşı faydalıdır. Kanı temizler. Romatizma ağrılarına birebirdir. Güçlü bir bağırsak yumuşatıcısıdır. Çok yoğun vitamin zenginliği ile gözlerin dostudur” diyerek kış mevsiminde günde en az bir bardak kuşburnu içilmesini önerdi.

Bu haber 1,537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,867 µs