En Sıcak Konular

Prematüre bebeklerde anne sütü çok önemli

20 Kasım 2013 09:29 tsi
Prematüre bebeklerde anne sütü çok önemli Miniminnacık bedenleriyle “pat” diye geliveriyorlar dünyaya... 37 haftadan önce doğuyorlar. Hatta kimi minikler çok daha aceleci olup 24 haftalıkken bile doğabiliyor. Onlara da “ileri prematüre” deniyor. Peki, prematüre bebekleri hangi sağlık sorunları be

Miniminnacık bedenleriyle “pat” diye geliveriyorlar dünyaya... 37 haftadan önce doğuyorlar. Hatta kimi minikler çok daha aceleci olup 24 haftalıkken bile doğabiliyor. Onlara da “ileri prematüre” deniyor. Peki, prematüre bebekleri hangi sağlık sorunları bekliyor.

Prematüre doğuma birçok faktör yol açabiliyor. Bunlar arasında gebelikte takipsizlik, çok aşırı hareket, obezite, annenin rahminin erken açılması sayılabiliyor. Bazen de,hiçbir neden olmaksızın da erken doğum yaşanabiliyor.

Bebek ölüm nedenleri arasında prematüreler, önemli bir yer işgal edi­yor. Tür­ki­ye ve dün­ya­da pre­ma­tü­re ba­kı­mın­da cid­di ge­liş­me­ler sağ­lan­mış ol­ma­sı­na kar­şın, pre­ma­tü­re do­ğum oran­la­rı­nın azal­tıl­ma­sın­da iler­le­me kay­de­di­le­me­di­ği  gö­rü­lü­yor.

An­ne sü­tü hız­lı ge­liş­ti­ri­yor

Pre­ma­tü­re be­bek sa­hi­bi an­ne­le­rin sü­tü, içer­di­ği be­sin de­ğe­ri açı­sın­dan; za­ma­nın­da do­ğum yap­mış bir an­ne­nin sü­tün­den çok fark­lı. Acı­ba­dem Has­ta­ne­si Ye­ni­do­ğan Yo­ğun Ba­kım So­rum­lu­su Dr. Ül­kü Tı­raş an­ne sü­tü­nün öne­mi­ni şöy­le vur­gu­lu­yor:

“P­re­ma­tü­re be­be­ğin an­ne­si, ken­di be­be­ği­ne özel, onun bağışıklık sistemini daha güçlendirici,  proteinden daha yüksek beslenmesini sağlayacak süt üretiyor. Anne sütü gelmeye başlar başlamaz, bebek ağlamasa bile bizim kontrolümüzde bebeğin anne sütü almasını sağlıyoruz. Tabii küçük oldukları için bazen direkt ememiyorlar. Ama hastaneden çıkmadan önce anneyi emebilir hale gelmesi gerekiyor. Ve mutlaka evde de an­ne sü­tüy­le bes­len­me­ye de­vam et­me­le­ri ge­re­ki­yor. An­ne sü­tü özel­lik­le de en­fek­si­yon­la­ra yat­kın­lı­ğı aza­lı­yor ki, en kor­ku­lan da en­fek­si­yon­lar!”

En çok en­fek­si­yon kor­ku­tu­yor

Pre­ma­tü­re be­bek­ler ne ka­dar er­ken do­ğar­sa, o ka­dar faz­la sağ­lık prob­le­mi ile kar­şı kar­şı­ya ka­lı­yor. Ak­ci­ğer­le­rin ge­liş­me­miş ol­ma­sı ne­de­niy­le, ilk za­man­lar­da özel­lik­le so­lu­num sis­te­mi so­run­la­rı ka­çı­nıl­maz. Yi­ne bu be­bek­ler­de en­fek­si­yon risk­le­ri çok da­ha yük­sek. Be­yin ka­na­ma­sı ris­kin­den cid­di ba­ğır­sak en­fek­si­yon­la­rı­na, göz so­run­la­rın­dan kalp ve ak­ci­ğer yet­mez­li­ği­ne kadar bir­çok so­run ya­şa­na­bi­li­yor. Bu ne­den­le iyi bir ta­kip ha­ya­ti önem ta­şı­yor.

Ev­de ba­kı­mı na­sıl ol­ma­lı?

Pre­ma­tü­re be­bek­le­rin ba­kı­mı­nın çok da­ha has­sas ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Em­zir­me­den el te­miz­li­ği ve hij­ye­ne, oda­nın ısı­sın­dan ya­tış şek­li­ne dik­kat edil­me­si ge­re­ken pek çok un­sur var. Ör­ne­ğin, pre­ma­tü­re be­bek­le­rin cilt al­tı yağ do­ku­su ye­ter­siz ol­du­ğu için vü­cut ısı­la­rı­nın ko­ru­ya­ma­ma­sı çok sık kar­şı­la­şı­lan bir prob­lem. Za­ma­nın­da doğ­muş be­bek­le­re gö­re da­ha ça­buk üşü­yor­lar. Bu ne­den­le vü­cut ısı­la­rı­nın ko­run­ma­sı için uy­gun bo­yut­ta, pa­muk­lu kı­ya­fet­ler giy­di­ril­me­li. Oda sı­cak­lı­ğı 24-26 de­re­ce ara­sın­da ol­ma­lı.

‘A­ni be­şik ölü­mü sen­dro­mu­’na dik­kat!

Tüm bebekler için tavsiye edilen uyuma pozisyonu, sırtüstü yatış. Ancak prematüre bebeklerde “Ani beşik ölümü sendromu” daha sık görüldüğünden yatırılma pozisyonuna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca başlarında kalıcı şekil bozukluklarına neden olmamak için bebeğin yatış pozisyonu 3-4 saatte bir değiştirilmeli.        

Dr. Ülkü Tıraş, pre­ma­tü­re be­bek­le­rin haf­ta­da en az 2 kez yı­ka­na­bi­le­ce­ği­ni söy­lü­yor. Be­be­ğin alt ba­kı­mı­nın­sa sa­de­ce su ve pa­muk ile ya­pıl­ma­sı, pi­şik ol­ma­dık­ça krem kul­lan­mak­tan ka­çı­nıl­ma­sı ge­re­ki­yor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,079 µs