En Sıcak Konular

Güneş kremi kullanmayın!

9 Temmuz 2013 13:53 tsi
Güneş kremi kullanmayın! Prof. Dr. Bülent Bütün, güneş koruyucu kremlerin güneş ışınlarının vücutta D vitamini oluşmasını engellediğini söyledi.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ DENGEYİ BOZAR

Vücutta yeterli D vitamini olmadığı takdirde kalsiyum dengesinin bozulduğunu dile getiren Bütün, kalsiyumun vücudun en önemli minerallerinden biri olduğunu ve birçok doku ve organın çalışmasında kalsiyumun etkili olduğunu söyledi. Kasların, kemiklerin, damarların kalsiyuma ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Bütün, "Yeterli D vitamini alamayan vücut, kalsiyum ihtiyacını kemiklerden karşılayacak. Eğer alınan kalsiyum yerine konulmazsa bu durum kemiklerin zayıflamasına neden olur" dedi.

Bütün, bundan dolayı vücutta D vitaminin belli bir düzeyde tutulması gerektiğini bildirdi.

"D VİTAMİNİ İÇİN GÜNEŞ IŞINLARINDAN FAYDALANIN"

Çoğu insanın nasıl alacağını bilmediğini, bu nedenle D vitamini eksikliği şikayetiyle sık sık karşılaştıklarını dile getiren Prof. Dr. Bütün, D vitaminin oluşmasına en fazla güneş ışınlarının yardımcı olduğunu vurguladı.

"GÜNEŞTEN KAÇMAYIN, BİLİNÇLİ GÜNEŞLENİN"


Vücutta D vitaminin oluşması için cildin yeterli ölçüde güneş ışını alması gerektiğini belirten Bütün, son dönemlerde cilt kanseri nedeniyle güneş ışınlarına maruz kalınmaması yönünde uyarılar yapıldığını, bu nedenle insanların kendilerini çok fazla güneşten koruduğuna dikkati çekti. Cildin mutlaka güneş görmesi, vücudun güneşten saklanmaması gerektiğine işaret eden Bütün, bilinçli güneşlenilmesi konusunda da uyarıda bulundu.

"KORUYUCU KREM D VİTAMİNDEN MAHRUM BIRAKIYOR"


İnsanların güneş ışınlarının dünyaya dik geldiği saatlerde değil, eğik geldiği saatlerde güneşlenmelerini öneren Bütün, güneşlenme sırasında insanların herhangi bir koruyucu kullanmamalarını istedi. Güneşlenme sırasında güneş koruyucu kremlerin de kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Bütün, şunları söyledi:

"Güneşten koruyucu kremler vücutta D vitamini oluşmasını engelliyor. Bu nedenle vücutta D vitamini oluşabilmesi için cildin çıplak olarak güneş görmesi gerekiyor. İlk gün 5 dakika ile başlayarak ertesi gün 10 dakika ve ileriki günlerde yarım saate kadar çıkmak suretiyle en az 15-20 gün mayoyla deniz kenarında güneşlenmeyi öneriyorum. Eğer deniz kıyısında güneşlenemiyorsak balkonumuzda, bahçemizde, terasımızda güneşlenebiliriz. Vücudumuz güneşi cam arkasından değil, direkt görebilmeli. Tabi tıbben bir engel yoksa."

Hürriyet
 



Bu haber 1,651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,922 µs