En Sıcak Konular

Her yerde kene tehdidi var

5 Temmuz 2013 09:35 tsi
Her yerde kene tehdidi var Prof. Dr. Barbaros Çetin, keneler yoluyla bulaşan KKKA hastalığına, Türkiye'nin her bölgesinde yakalanma ihtimali olduğu uyarısında bulundu.

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, keneler yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskinin, Türkiye'nin hemen her bölgesinde bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin resmi olarak 2000'li yıllarda kene kaynaklı KKKA hastalığıyla tanıştığını hatırlatan Çetin, "Kırım'dan dünyaya 1940'lı yıllarda dünyaya yayılan KKKA, bugün 35 ülkede görülüyor. Burnumuzun dibindeki Bulgaristan'da, KKKA son 50 yıldır çok yaygın ama biz 2000 öncesini pek bilmiyoruz. Örneğin 1960-70'li yıllara ait Sivas ve Tokat tarafında kanamalı hastalıktan ölenlerin kayıtlarını biliyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Çetin, kenelerin, başta kuşlar olmak üzere, Kurban Bayramı döneminde kurbanlık hayvanlar ve insanlar vasıtasıyla sürekli taşındığını belirterek, "Bu nedenle KKKA hastalığına, Türkiye'nin hemen her bölgesinde yakalanma ihtimali bulunuyor. O yüzden şu ilde KKKA vardır, şu ilde yoktur diyemeyiz" dedi.

Kenelerin, yaklaşık 5 yıl öncesine kadar kışın sert şartlarını uykuya yatarak geçirdiğine işaret eden Çetin, şunları kaydetti: "Keneler, ancak belli bir sıcaklıktan sonra ilkbaharın sonlarına doğru ortaya çıkarlardı ama küresel ısınma nedeniyle Türkiye'nin çoğu bölgesinde 4 mevsim kene yapışması vakalarına rastlanabiliyor. Biyolog olarak korkum, küresel ısınma nedeniyle kene kökenli vektörel hastalıkların, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, ülkemizde de 5 yıl içerisinde katlanarak artması." 

Kene yapışmasına maruz kalanlara LYME testi yapılması önerisinde bulunan Çetin, "Eğer LYME tespit edilirse böylece antibiyotik tedavisine başlanabilir" dedi. 

Ntvmsnbc



Bu haber 2,250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,229 µs