En Sıcak Konular

Tatile gidecek hamileler dikkat!

5 Temmuz 2013 09:21 tsi
Tatile gidecek hamileler dikkat! Uzmanlar, hamileliği normal süren anne adaylarının tatile çıkmasında sakınca görmüyor ancak hamileliğin ilk üç ayında bulunanların düşük tehlikesine karşı dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuyor

 Doğum sonrasında yorucu bir sürece girecek olan anne adayının hamilelikte tatil yapması, dinleme açısından iyi bir fırsat olabilir. Ancak özellikle hamileliğin ilk üç ayındakilerin, kendilerini yoracak veya bedenlerini zorlayacak aktivitelerden kaçınarak ağırlıklı olarak dinlenebilecekleri bir tatil geçirmelerinde yarar var. Hamileliğinin son döneminde özellikle son iki ayında bulunan anne adayları ise uzun süreli ve yorucu yolculuklardan kaçınmalı. Tatile çıkmadan önce tüm hamilelerin doktorları ile görüşüp onay almaları şart.

TATİL YERİNİ SEÇERKEN...

Hamileler için tatil mekânı seçiminin çok önemli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Semai Aksoy, hamileliğin hangi döneminde olursa olsun aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgelerin anne adayı ve bebeğin sağlığı için uygun olmadığını söyledi. Yurt dışında tatil yapmak isteyen anne adaylarının az gelişmiş ülkeleri tercih etmemelerinde yarar olduğunu vurgulayan Aksoy, “Az gelişmiş ülkelerde tıbbi imkânlar yetersiz olduğu gibi bu ülkelerde görülen mikrobik hastalıklar anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir” dedi.

HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Anne adaylarının özellikle yiyecek ve içecekler konusunda dikkat etmesi gerekiyor. Açıkta satılan gıda ve içeceklerden uzak durulmalı. Özellikle içme suyu konusunda kapalı ambalajlarda satılan sular tercih edilmeli. Suyun içerisine katılan buzun genellikle şebeke suyundan hazırlaması nedeniyle suyu buzsuz tüketmekte yarar var. Salata gibi bol suda yıkanması gereken gıdaları dışarıda yememeye özen göstermeli. Ayrıca az pişmiş et ve mayonez gibi içerisinde çiğ yumurta bulunan gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Tatilde hamilelerin sıkça yaşadıkları sorunlardan biri de kabızlık. Kabızlığı önlemek için anne adaylarına lifli gıdalar tüketmesi öneriliyor.

TATİL KİMLER İÇİN RİSKLİ?


• Düşük öyküsü,

• Rahim ağzı yetmezliği,

• Dış gebelik öyküsü,

• Erken doğum öyküsü,

• Vajinal kanama,

• Düşük riski,

• Çoğul gebelik,

• Hipertansiyon,

• Diyabet,

• Kalp hastalığı,

• Diğer organ sistemlerine ait kronik hastalığı olan hamileler risk grubunda bulunan anne adayları. Bu hamilelerin uzak yerlere veya yurt dışına seyahat etmeleri tavsiye edilmiyor.

YOLCULUK ESNASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Araba ve tren gibi ulaşım araçlarında en önemli sorunun uzun süre oturma sonucu oluşabilen dolaşım problemleri olduğunu söyleyen Dr. Senai Aksoy’un bu şekilde yolculuk yapacak hamilelere önerileri şöyle:

“Anne adaylarının rahat edebilecekleri bir koltuk seçmelerinde yarar var. Sırt ve boyun bölgelerini küçük bir yastıkla destekleyip emniyet kemerini karını sıkmayacak şekilde takmak gerekir. Atıştırabileceğiniz gıdalarda bolca sıvı bulunmalı. Seyahat esnasında sık sık mola verip tuvalet ihtiyacınızı giderin. Tuvalet ihtiyacını ertelemek idrar yolları enfeksiyonuna yol açabilir. Ayrıca molalar esnasında dolaşımın dengelenmesi için yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Araba yolculuğu esnasında kendinizi ve bebeğinizi korumak için mutlaka emniyet kemeri takın.

UÇAK YOLCULUĞU NE ZAMAN SAKINCALI?


Uçak yolculuğu için hamileliğin 28.–36. haftaları arasında doktordan izin belgesi alınması gerektiğini hatırlatan Dr. Aksoy, “36. haftadan itibaren genellikle anne adaylarının uçmasına izin verilmez. Basınç değişiklikleri su kesesinin erken patlamasına neden olduğundan hamileler için küçük uçaklar uygun değildir. Yolculuk esnasında vücudun susuz kalmaması için bol bol sıvı tüketmeye çalışın. Uçak ile seyahat sırasında her yarım saatte bir dolaşıp bacaklarınızı hareket ettirmeniz dolaşım açısından önemlidir. Uçuş süresince kemerinizin bağlı olmasında yarar var” uyarısında bulundu.

TROPİK BÖLGELERE YOLCULUK VE AŞILAMA


Bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hangi dönemde olursa olsun çoğunlukla hamilelerin tropikal bölgelere gitmesine izin verilmiyor. Özellikle sıtma gibi hastalıkların düşük ve erken doğumu tetiklemesi nedeniyle anne adaylarının bu tarz bölgelere yolculuk etmesi tavsiye edilmiyor. Hamilelik döneminde anne adaylarına canlı virüs aşısı önerilmediğinden ağızdan alınan ölü polyo aşısı veriliyor. Ancak aşı konusunda son kararı doktor veriyor.

HANGİ DURUMLARDA ACİLEN DOKTORA BAŞVURMALI?

• Vajinal kanama,

• Şiddetli karın ağrısı,

• Aşırı kusma,

• Vücutta şişlik,

• Şiddetli baş ağrısı,

• İshal,

• Ateş,

• Bebeğin hareketlerinde azalma.

Posta



Bu haber 1,306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,657 µs