En Sıcak Konular

‘Vücuttan uzak tutulmalı!’

20 Haziran 2013 15:16 tsi
‘Vücuttan uzak tutulmalı!’ Cep telefonlarının yaydığı radyasyon nedeniyle vücuttan uzakta tutulması ve kulaklık kullanarak konuşulması gerektiği bildirildi.

 Amerika Birleşik Devletleri Çevre Sağlığı Örgütü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Devra Davis, "Cep telefonlarını güvenli bir şekilde kullanmak gerekiyor, cep telefonunuzla aranızda olan mesafe sizin arkadaşınızdır" dedi.

Davis, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan ve Yeni Zellanda'dan akademisyenlerin katılımıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi (ÖMÜ) Konuk Evinde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, cep telefonu kullanırken dikkat edilmesi gereken durumları açıkladı.

Telefonunun içine bakıldığında cep telefonunun radrasyonu hakkında bir belge görüleceğine dikkati çeken Prof. Dr. Davis, şunları söyledi:
"Telefonunuzda bir uyarı yazısı var. Burada 'Radyasyonu azaltmak için telefonu vücudunuzdan, bilhassa başınızdan en az 10 milimetre uzakta tutmalı' yazıyor. Bir çocuğun beynine daha çok radrasyon işliyor. Çocukların beyninde daha fazla sıvı var ve kafatasları daha ince. Bu yüzden çocukları korumak istiyoruz. Çocukları arabaya bindirdiğimizde emniyet kemeri takıyoruz. Bunun gibi cep telefonlarınıda çocuklara daha güvenli kullandırmalıyız. Yetişkinlerde daha az sperm sayısına neden olduğu saptanmıştır. Telefon doğum konturolü için iyi bir cihaz değildir. Cep telefonlarını güvenli bir şekilde kullanmak gerekiyor, cep telefonunuzla aranızda olan mesafe sizin arkadaşınızdır. Telefonunu zararlarından korunmak için yapılacak en iyi şey telefonu uçak modunda kullanmak ve sadece gerektiğinde kullanmaktır. Devamlı kullanmak durumunda olan insanlar ceplerinde taşımak yerine biraz daya uzak tutkmalılar."

'OYUNCAK DEĞİL'

Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Stereoloji Dernegi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan ise özellikle arabada ve asansörde cep telefonu kullanılmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Çünkü cihaz irtibat kurmak için daha fazla radyasyon yayıyor. Genellikle telefon kullandığımız kulağımız aynıdır. Uzun süreli mikrodalgaya maruziyet beynin belli bölgelerinin ısınması ısınan bölgelerinininde fonksiyon yapamaması anlamına geliyor. Cep telefonlarını kesinlikle çocuklarımızdan uzak tutacağız. Cep telefonu çocuklar için oyuncak değildir" dedi.

'BAZ İSTASYONLARI ÇATIYA BİTİŞİK OLMAMALI'


Gazi Üniversitesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Pro. Dr. Nesrin Seyhan da baz istasyonlarında mesafe ne kadar uzaksa okadar radyasyonunu azalacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

" Ancak 24 saat istasyondan radyasyona maruz kalmak kronik maruziyeti getiriyor. Cep telefonunu istediginiz zaman kapatabilirsiniz ancak baz istasyonundan radyasyonu kapatamazsınız. Problem buradadır. Telekomünikasyon kurumunun istasyonların kurulumuna çok büyük hassasiyet göstermesi, özellikle elektrik direklerine yaşam mekanlarında evlerin aralarında baz istasonu kurmaması gerekiyor. Baz istasyonlarının evlerin çatısına kurulmasındaki kural ise 2 metre uzantının üstüne kurulması gerekiyor. Minumum iki metre ara olmalı hemen çatıya bitişik kurulmamalı."

Posta



Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,863 µs