En Sıcak Konular

Radyoaktif hasarı engelliyen besinler

17 Haziran 2013 13:45 tsi
Radyoaktif hasarı engelliyen besinler CT taraması yaptırmanız gerekiyorsa, maruz kalacağınız radyasyondan; biberiye, meyan kökü ve ginseng gibi antioksidan içeren besinler tüketerek korunabilirsiniz.

CT taraması yani bilgisayarlı tomografi sırasında yayılan radyasyon; sağlığımızı önemli ölçüde tehdit ediyor. Tıbbi görüntülemede kullanılan X ışınlarının birçok olumsuz etkisi ise henüz bilinmiyor. Radyasyonun vücutta yarattığı hasarın altında serbest radikaller yatıyor. Doğada serbest radikallerle savaşan birçok antioksidan içerikli besin bulunur. Bu besinler, vücudumuzu CT taramasından kaynaklanan radyasyondan korumaya yardımcı olur.

MEYAN KÖKÜ
Antioksidan özelliğine sahip besinlerin başında meyan kökü gelir. Meyan ekstreleri; DNA hasarını engeller ve lipitleri radyasyonun neden olduğu oksitlenmede korur.

HASAR YÜZDE 70 AZALDI
Hayvanlarla yapılan çalışmalarda; Hint üzümü olarak bilinen yeşil taneli meyvenin, tüm vücudu radyasyona maruz kalmış farelerde sağ kalım oranını artırdığı görüldü. Yüksek oranda antioksidan içeren biberiye özleri de; vücudun radyasyona maruz kalınmasından önce ve sonra DNA'ları hasara karşı korur. Amerika'da California Üniversitesi'nde hayvanlarla yapılan bir diğer çalışmada ise; şeker pancarı lapası verilen farelerde radyasyonun yarattığı hasarın yüzde 60-70 oranında azaldığı görüldü. Melatonin hormonu da; hem bölünen hücreleri, hem de dolaşımdaki kan hücrelerini radyasyonun neden olduğu kromozom hasarından korur.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN YOSUN
'Yüzyılın gıdası' olarak bilinen spirulina, antioksidan özellikli bir yosun türü. Radyoaktif koruma sağlayan bu bitki, kemik iliğinin hasar görmesini engeller.

A VİTAMİNİ TEHLİKELİ OLABİLİR
Radyasyona karşı antioksidan içeren A, E ve C vitaminlerini bolca almalısınız. Ancak uzun süre yüksek dozda A vitamini kullanmak tehlikeli olabileceğinden doktorunuza danışın.

CT TARAMASINDAN ÖNCE BUNLARA DİKKAT EDİN
Doktorunuz; yüksek radyasyon içeren bir taramadan geçmeniz gerektiğini söylediyse, bu önerileri dikkate almalısınız:

TARAMA TEK YÖNTEM Mİ?
Hiçkimse sağlığı açısından gereksiz riske girmek istemez. Sizden istenen taramanın, gerekli olan bilgileri elde etmek için tek yol olup olmadığını araştırmalısınız. Doktorunuz, bu taramanın şart olduğunu söylüyorsa, korunma önlemleri konusunda size bilgi vermesini isteyebilirsiniz.
Tarama öncesinde resveratrol ve kesretin gibi kuvvetli besin katkılarından tüketebilirsiniz.
Yüksek antioksidan içeriğine sahip olan yeşil çayı da, günlük olarak size önerilen miktarda tüketebilirsiniz.
Genistein açısından zengin olan bir soya katkısını kullanın.
Yeterli miktarda proteini aldığınızdan emin olmak için, CT taramasından önce tüm öğünlerinizde birkaç fincan soya sütü için.

SUSUZ KALMAYIN
Testten önce kurkumin, ginseng ve ginkgo biloba gibi radyasyona karşı güçlü bir koruyucu olan bitki özlerini, uzmanların önerdiği dozların üst sınırında alın.
Etkili bir oral çinko katkısı kullanın. Taramaya gireceğinizi öğrenir öğrenmez, sigara ve alkol gibi ürünlerden uzak durun.
CT taraması öncesinde vücudunuzdaki su miktarını üst seviyeye çıkarmaya dikkat edin. Özellikle NAC gibi kükürt içeren besin katkıları kullanıyorsanız, dehidrasyona karşı dikkatli olun.

Sabah



Bu haber 1,563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,108 µs