En Sıcak Konular

‘Beyin ne yaman bir yapı!’

14 Haziran 2013 13:42 tsi
‘Beyin ne yaman bir yapı!’ Meşhur Beyin Cerrahı Prof. Yaşargil ile yapılan bir röportaj…

Soru: Türkiye'ye ne zaman geldiniz?
Cevap: Tam 70 sene önce Türkiye'den ayrıldım. Ve ilk defa 1990 senesinde geldim. 1993'te İsviçre'de tekavut (emekli) oldum. Özel hastanede çalışmayı istemedim. Bütün hayatım üniversite hastanelerinde geçti. Benim yaşımdaki birisinin üniversite hastanesinde çalışması Avrupa'da imkansız, burada da imkansız. Ama ABD tamam dedi. 18 senedir oradaydım. Ocak 2013'e kadar orada çalıştım. Sonra ayrıldım. Şimdi tamamen buraya gelmek üzereyiz. Burada bir takım planlarımız var.

Soru: Ne gibi planlarınız var?
Cevap: Yazacak bir kitabım var. Ameliyatlara girmek istemiyorum artık. Öyle planlarımız var ki ilkokul öğrencileri bile gelsin beynin yapısını öğensin istiyorum... Beyin damarları nedir, kendisi telden plastikten yapsın, öğrensin istiyorum. Bunu neden mi istiyorum? Çünkü beynimizin muhtelif uzuvları var. Gözümüz kulağımız, burnumuz, elimiz beynimizin bağları... 10 parmakta 10 tane göz var. Gözümüz görmese de elimizle dokunduğumuz cisimlerin şeklini bilebiliyoruz. Rengini görmüyoruz o başka. Duyduğunuz zaman da şekil çıkarabiliyorsunuz. Her hissiyat öbürüne geçebiliyor. İnsan eli ile dokunarak daha iyi öğrenebiliyor. Bu nedenle.

Soru: Ameliyatlara neden girmek istemiyorsunuz?
Cevap:
Giriyorum, giriyorum yapıyorum. İlla benim ameliyat yapmamı isterlerse yaparım. Sıhhi durumum iyidir.

Soru:
Dışarıda görenler sizi tanıyorlar mı?
Cevap: Beni tanımıyorlar. Dün akşam bir yere gittim resmi davetliydik. "Siz misiniz Yaşargil" dediler. "Benim dedim." Hiç öyle gözükmüyorsunuz dediler. Dedim ki Yaşargil nasıl görünüyor. Böyle şakalar oluyor.

Soru: Hocam siz 88 yaşındasınız, hala ameliyata girebiliyorsunuz. Sağlığınızı neye borçlusunuz?
Cevap: Düzgün yaşamak mühim. Sabah belli bir saatte kalkmak, belli bir saatte yatmak önemli. Dün bir konsere gittik, büyük bir konserdi. Ama çok yorucu kalabalık, başka bir hava oluyor. Bizim alıştığımız klinik havası değil. Ben çarşı pazar gittiğimiz zaman orada bile şaşırıyorum. Çok renkli, çok hareketli, gürültü patırtı, bağırış, çağırış insanı şaşırtıyor. Bizim havamız sessiz, sedasız. İçkim yoktur, sigara içmem.

PEYGAMBERİMİZ, "SOFRADAN YARI AÇ, YARI TOK KALKIN DEMİŞ"

Soru:
Nasıl beslenmek gerekiyor?
Cevap: Beslenme de ifrata (aşırıya) kaçmamak üzere ne isterseniz yersiniz. Ama ifrat olmayacak. Düşünün, dikkat edin doğada yaşayan hayvanlar şişmanlamıyor. Bizim ehli hayvanlar onları şişmanlatıyoruz. Peygamberimiz ne demiş, sofradan yarı aç, yarı tok kalk. Güzel bir laf. Fazla yemeyeceğiz. Çok etrafımızda her nevi gıdalar var. Ona dikkat etmek lazım. Bir taraftan da, şuanda 7 buçuk milyar insandan 4 buçuk milyarı yarın ne yiyeceğini bilemiyor. Bunu da hatırlamamız, düşünerek yememiz lazım.

Soru: Bir gününüz nasıl geçiyor?
Cevap: Hemen her gün hastanedeyiz. Akşamları da oturur, okurum.

BEYİN CERRAHİSİNDE HER ŞEYİN BAŞINDAYIZ...

Soru: Beyin cerrahisinde dünyanın geldiği yer nedir? Beyinle ilgili neyi biliyoruz?
Cevap: Sinir sisteminin yapısı, boyutları henüz pek anlaşılmış değil. Her şeyin başlangıcındayız İnsaniyet 5 bin seneden beri bunun için uğraşıyor. Beyin diğer organlar gibi homojen değil. Çok karışık bir yapısı var. Örneğin, kalp, karaciğer, akciğer, böbrek hepsi aynı miktarda kan alır. Beyinde aynı değil. Sağ ve sol taraf farklı miktarda kan alıyor. Yapısı bambaşka. İçerisinde en az birkaç yüz odacık var, her odacığın kendine has vazifesi, bağlılıkları, yüz milyar nöron onların yardımcıları bin milyar, her bir nöronun 15 bin telefonu var. Biz iki telefonu zor kullanıyoruz. Onlar 10 -15 bini kullanıyor. Muazzam bir olay.

70 YILDA 10 BİN AMELİYAT

Soru: Beyin ile bilgiler bu kadar azken beyin ameliyatları nasıl yapılabiliyor?
Cevap:
Hastalar sıkıntıda olduğu için. Bilgiler arttı. Anestezi çok iyileşti. Sonra infeksiyon hastalıklarına karşı antibiyotikler ortaya çıktı. Hocalarımızdan beyne hürmetle, dikkatle, ihtimamla girileceğini öğrendik. Bizim yaptığımız 1965'ten bu yana ameliyat mikroskobunu kullandık, bir nevi teleskoptur aslında. Büyütme ihtimali 10-15 defa diyelim. Ortadan giren güzel bir ışığı var. Daha iyi görüyoruz. Mesele beynin yapısını daha iyi anlayabilme, daha çok yardım edebilmek sıkıntı olan beyne. (Beyin ameliyatlarında mikroskobu ilk Gazi Yaşargil'in kullandığını hatırlatalım.)

Soru: Beyin cerrahı sayısı yeterli mi?
Cevap: Dünyada şuanda çok sayıda beyin cerrahı var. Bundan 60- 70 sene önce 500 ise şimdi 50 bin 60 bin. Dünyada nüfus da arttı. 7,5 milyara çıktı. Daha da artacak. Türkiye'de 1960'da başlangıçta 1-2 beyin cerrahı varken, şimdi 1400'ü bulduk, müthiş bir gelişme bu. Teknik bakımından teşhis bakımından çok güzel. Aletler gelişti. Eskiden başım ağrıyor, başım dönüyor dendiği zaman araştırmak için ne zorluklar vardı. 1950'den sonra bir takım imkanlar ortaya çıktı. Şimdi alete giriyorsunuz yarım saat sonra, ne olduğunu resimlerde görüyorsunuz. Her şey ortaya çıkmıyor ama kaba şeyleri görebiliyoruz. Şunu söyleyebilirim Türkiye'nin durumu beş kıtadaki memleketlerle karşılaştırırsanız bir fark yok. Her yerde aynı durumdayız.

Soru: Beyin tümörleri en çok korkulan tümörler arasında başı çekiyor. Tümörlerle ilgili neler biliyoruz?
Cevap: Beyin tümörlerinin %60'ı 70'i iyi huyludur. Kafatası içinde, bir de beyin zarından çıkmış tümörler var. Onlar çok defa iyi cins olurlar. Bir de beynin kendi dokusundan çıkmış olanlar var. Onlarda da %50'si iyi cinstir. Vakti ile teşhis olursa güzelce alınırsa tertemiz çıkar. Öbürleri de maalesef her kanserde olduğu gibi kötü cins diyoruz. Bütün vücuttaki kanserler gibi maalesef tam çaremiz yok. Şu var %90-95 hasta uzun yaşayamıyor kötü cinslerde. Ama % 5-10 hasta anlayamadığımız sebepten uzun yaşayabiliyor. Hatta 10, 20, 30 sene yaşayanını gördük, en kötü teşhisle bu iş nasıl oldu bilemiyoruz. Demek ki onun direnci daha kuvvetli. Ama kanseri sebebi bilinmiyor. Bulunamadı. Fakat muazzam araştırmalar var.

BEYİN NE YAMAN BİR YAPI...

Soru:
Böyle mükemmel bir yapı karşısında ne hissediyorsunuz?
Cevap: Hürmet... Büyük bir hürmet ve çekingenlik. Bir zarar vermeden, bir şey yapmadan... Dokunmuyoruz beyne esasında, hemen ıslak bezlerle örteriz. Ufacık yarıklardan içerisine gireriz. Baskı ile falan değil. Hayatta en büyük mürşit, düzgün ve dürüst beynin çalışması. Ama beyin ne yaman bir yapı. Dünyada 7 buçuk milyar insan varken, bizim beynimizde yüz milyar hücre var. Aralarında ne keratalar var.(Gülüyor)

Soru: Ameliyatlarda en önem verdiğiniz şey nedir?
Cevap: Benim en sevindiğim, hastanın ayılması, onu beklerim. Çıkmam odadan. Gözbebeğine bakacağız aynı büyüklükte mi ışığa reaksiyon gösteriyor mu? Uyanıyor mu uyanmıyor mu bakarken derim ki dilini göster, dil göstermek hem anatomik, fizyolojik bir olay. Aynı zamanda da sosyal. Tam ayık hasta dilini göstermeden önce temizliyor. Ondadan sonra çıkarıyor. Dil göstermek ayıptır ya. Tuhaflarına gidiyor bazen. Dil göstermek çok zor bir olay. Bütün beyin karışıyor o işe. Tek taraflı değil, çift taraflı.

Soru:
Siz, Yüzyılın Beyin Cerrahı seçildiniz. Neler söyleyeceksiniz?
Cevap: Beynin muhtelif odacıklardan meydana geldiğini ve her bölümün başka bir yapısı olduğunu ortaya koydum. Tümörler vücudumuzda başka yere sıçrıyor ama beyinde olduğu yerde kalıyor, sıçramadığını ispatladım. Pek farkına varılmıyor ama yavaş yavaş anlaşılacak, bilen insanlar farkına vardılar. Bunun ehemmiyetinden dolayı beni geçen asrın ikinci yarısında yüz yılın beyin cerrahı diye seçtiler.

Soru: Can Yücel size "Beynin Piri Reisi'i" demişti…
Cevap: Dünya nasıl araştırılıp, keşfedildiyse ben de beyni öyle araştırdım. O nedenle...

Soru: Tüm bunları yaparken dinlenmeye, eğlenmeye vaktiniz oldu mu?
Cevap: Hem kendi halkımı, hem de dünya halkını düşünürüm her an. Herkesin dahi iyi yaşaması, sıkıntılardan kurtulması için nasıl yardım edebilirim düşüncesi içimde hep kurttu. Devamlı düşünürüm. Dinlenmeye vaktimiz oldu ama eğlenceye kendimi veremedim. Hiç olmadı. Devamlı hastanelerde çalıştım, eserler verdik. Benim hafta sonum yılbaşım, tatilim hiç olmadı. İlk defa inanın bana 70 sene sonra Antalya'da kongrede kaldık ya, kongreden sonra 6 günde orada kaldım.

Yaklaşan saat



Bu haber 2,519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,893 µs