En Sıcak Konular

Havuzlar birçok hastalığın davetçisi

13 Haziran 2013 10:22 tsi
Havuzlar birçok hastalığın davetçisi Serinlemek için girilen havuzlardan hastalanıp çıkma oranı yüksek!



Sıcaklar kendini göstermeye başlayınca vatandaşlar, serinlemek için kendilerini havuzlarda buluyor. Birçok kişinin ortak kullanım alanı olan yüzme havuzları ise bulaşıcı hastalıkları içerisinde bulunduruyor. Bu bulaşıcı hastalıkların birisi de konjonktivit (göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözün beyaz kısmını kaplayan ince ve saydam zarın iltihabı).

Dünyagöz Antalya Hastanesi'nden Dr. Tuncay Saatçi, yazın görülen bir bakteri tipinin yol açtığı bu enfeksiyondan korunmak için hijyen şartlarına uygun ve temizlenen havuzlara girilmesi yönünde uyarıda bulundu. Hijyenik olmayan ve temizlenmeyen bir havuza girmenin kabusa dönüşebileceğini aktaran Saatçi, "Oldukça bulaşıcı bir enfeksiyon olan klamidyalar virüsünün kuluçka süresinin çok kısa olması nedeniyle kişi, 24-48 saat içerisinde konjonktivite yakalanabiliyor." dedi.

Konjontivitin gözde ışığa karşı hassasiyet, sulanma, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, batma ve şişlik gibi belirtileri olduğu ifade eden Dr. Saatçi, bu belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir göz hekimine başvurulması gerektiğini hatırlattı. Bu tür hastalıklardan korunmak için ellerin sürekli yıkanması gerektiğini belirten Saatçi, "Havuzların bakımları titizlikle yapılmalıdır. Ayrıca ortak kullanılan her yer (ulaşım araçları dahil) düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Eğer yeterli hijyen sağlanmazsa çok sayıda insan havuzdan bakteri kapabiliyor. Üstelik kurallarına uymayan havuzlar kirli olarak adlandırılan denizlerden daha tehlikeli oluyor." diye konuştu.

Havuz sularının yutulmaması gerektiğini de söyleyen Saatçi, bu suyun sıcaklığının da 27 dereceği geçmemesi gerektiğini anlatı. Lensle havuza girmenin de doğru olmayacağının altını çizen Saatçi sözlerine şunları kaydetti: "Kontak lensle suya girmek, gözün iltihaplanma ihtimalini arttırır. Ciltte sıyrığı, kesiği, mantarı ve diğer enfeksiyonları olan kişiler, göz-kulak-burun enfeksiyonu olan kişiler, ishal olan kişiler, bu durumları iyileşinceye ya da geçinceye kadar havuza girmemelidirler. Havuza giren küçük çocukların, tuvalet ve havuz temizliğine dikkat etmediği göz önünde bulundurulmalıdır."

Sabah

Bu haber 1,316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,099 µs