En Sıcak Konular

KOAH'ın en büyük nedeni sigara

11 Haziran 2013 13:32 tsi
KOAH'ın en büyük nedeni sigara Akciğer kanseri ile kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın sorumlusu olarak gösterilen sigara, halk arasında "kronik bronşit" ya da "müzmin bronşit" olarak isimlendirilen Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) yüzde 85'ind

Bilim insanları, 20 yıl süresince günde bir paket ya da 10 yıl günde 2 paket sigara içenlerin KOAH'a yakalanma riskinin yüksek olduğunu, haftada 40 saatten fazla 5 yıl pasif sigara içiminin de KOAH oranını yüzde 50 arttığını belirtiyor.

SADECE AKCİĞERLERİ DEĞİL TÜM VÜCUDU ETKİLİYOR

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Karalezli, KOAH'ın akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile kendini gösteren, sadece akciğerleri değil tüm vücudu etkileyen sistemik bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Hastalığın, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozduğunu ifade eden Karalezli, tanı konulmasının ardından ilk olarak sigara kullanımının sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'DE KOAH'TAN ÖLÜMLER 3. SIRADA


Karalezli, akciğerlere giren ve çıkan havanın, soluk darlığına neden olacak kadar kısıtlanmasının, hastalığın en önemli özelliği olduğunu ifade etti.
KOAH'dan ölümlerin dünyada tüm ölümler arasında 4., Türkiye'de ise 3. sırada yer aldığının altını çizerek, birçok hastalığın son 20-30 yılda önemli ölçüde azalırken KOAH'da yüzde 163 artış gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğuna işaret etti.

Hastalığın öksürük, balgam çıkarma, soluk darlığı, kanın oksijen doymuşluğunda azalmaya bağlı morarma, ayaklarda şişme, göğüste tıkanma ve hırıltılı solunumla kendini gösterdiğini söyleyen Karalezli, sigara kullanımı başta olmak üzere, mikro parçacıklardan oluşan mesleki zararlı gazlar ve taneciklerin solunması ile hava kirliliğinin de hastalığın oluşmasında en önemli faktörler olduğunu bildirdi.

"OLGULARIN YÜZDE 85'İ SİGARA KAYNAKLI"


Solunum sisteminin doğrudan dış ortamla ilişkili olduğunu, her nefes alışta dış çevredeki mikrop, duman, gaz gibi zararlı maddelerin vücuda girdiğini anlatan Karalezli, KOAH'ta olguların yüzde 85'nin nedeninin sigaradan kaynaklandığını vurguladı. Karalezli, "20 yıl günde bir paket ya da 10 yıl günde 2 paket içenlerin KOAH'a yakalanma riski oldukça yüksektir" dedi.

Pasif sigara içiminin de KOAH gelişme riskini artırdığı uyarısında bulunan Karalezli, "Haftada 40 saatten fazla ve 5 yıl süreyle pasif sigara içimi ile KOAH oranının yüzde 50 arttığı gösterilmiştir" diye konuştu.

Karalezli, sigaraya başlama yaşı, içilen miktar ve sürenin önemli faktörler olduğunu vurgulayarak, kadınların sigaranın zararlı etkilerine karşı erkeklere oranla daha duyarlı olduğunu söyledi.

Karalezli, kadınların akciğer kanserinde olduğu gibi KOAH'ın gelişmesine karşı erkeklere kıyasla daha yatkın olduğunu kaydetti.

Hürriyet
 



Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,799 µs