En Sıcak Konular

Reklamlar çocukları obez yapıyor

11 Haziran 2013 10:42 tsi
Reklamlar çocukları obez yapıyor Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, çocukların çoğunun reklamlardan etkilenerek aşırı kalorili gıda tüketimine yöneldiğini bildirdi.

Atabek, günümüzde çocukluk çağında adeta obezite salgınının ortaya çıktığını, bu durumun birçok sağlık sorununa da yol açtığının bilindiğini söyledi.

Obezitenin aynı zamanda uzun vadeli ekonomik ve sosyal maliyeti olan ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkati çeken Atabek, çocuklarda obezitenin özellikle yetişkin dönemde olmak üzere diyabet, kalp-damar hastalıkları ve bazı kanser türlerine zemin hazırladığını belirtti. Bu nedenle obeziteyi önleme çabalarının çocukluk çağında başlaması gerektiği uyarısında bulunan Atabek, bugünün çocuklarının, uyku saatleri dışında bilgisayar, televizyon ve çeşitli oyun araçlarıyla hareketsiz olarak yaşamlarını sürdürdüğünü dile getirdi.

"REKLAMLARDAN ETKİLENEN ÇOCUK AŞIRI KALORİLİ GIDA TÜKETİYOR

Atabek, çocukların bu faaliyetleri sırasında durgun bir hayat yaşarken medyayla sürekli iç içe kaldığını ve gördükleri reklamlardan etkilendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çocukların çoğu reklamlardan etkilenerek aşırı kalorili gıda tüketimine yöneliyor. Özellikle 6 yaş altındaki çocukların çoğu reklam programlarındaki ikna edici görüntü ve konuşmalardan daha çok etkilenerek, çok erken yaşlarda aşırı kalorili beslenme alışkanlığı kazanabilmektedir. Ekran başında kalınan süre arttıkça, reklamlar çocuğun yeme alışkanlıklarını etkileyebilmektedir. Çocuklar maruz kaldığı reklamların içeriğini hatırlamada olağanüstü bir yeteneğe sahiptirler. Yeme davranışları ve ürün tercihleri tekrar tekrar izlenen reklamlarla şekillenmekte, sonuçta çocukların ürünü satın alma isteklerini artırabilmektedir. Çocukların reklamların etkisiyle ortaya çıkan bu istekleri ebeveynlerin satın alma kararlarını da etkileyebilmektedir."

OBEZ ÇOCUĞUN BENLİK SAYGISI DÜŞÜYOR

Obez çocuklarda genellikle benlik saygısının düştüğünü, yeme bozuklukları ve vücut memnuniyetsizliği gibi problemlerin ortaya çıktığını aktaran Atabek, şöyle devam etti:

"Özellikle kız çocuklarda depresyon, beden imajı kaygıları ve sağlıksız kilo kontrolü davranışları ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda, günlük televizyon izlemede her bir saatlik artış, şeker, şekerli içecekler, fast-food, kırmızı ve işlenmiş et, genel olarak yüksek kalori alımıyla bağlantılı olduğu değişik çalışmalarda bulunmuştur. Bazı araştırmalarda da günde üç saatten fazla televizyon izleyen çocukların iki saat izleyen çocuklara göre obez olma risklerinin daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Çocuklara yönelik yiyecek ve içecek reklamları, ürün tercihlerini ve isteklerini etkileyebilmektedir. Reklamlarda içerik, televizyonda daha az açık olduğu için internette çocuklara gıda pazarlama daha da karmaşık bir konudur. Marka içerikli online oyunlar, çeşitli promosyonlar, e-tebrik, e-posta veya davetiye şeklinde çocuklar için eğlenceli hale getirilerek markalara teşvik kolaylaştırılabilmektedir."

Sabah



Bu haber 1,229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,400 µs