En Sıcak Konular

Gözü kurtaran yiyecekler

10 Haziran 2013 12:16 tsi
 Gözü kurtaran yiyecekler Prof. Dr. Süleyman Kaynak, dünyada görme kayıplarının yaklaşık yüzde 10'una neden olan ve Türkiye'de de giderek artan sarı leke hastalığının bitkisel beslenmeye ağırlık vererek önlenebileceğini belirtti.

Prof. Kaynak, sarı lekenin, gözün merkezi görmesinden sorumlu makula ismi verilen bölgenin yapısının bozulması ve fonksiyonunu kaybetmesine neden olan bir hastalık olduğunu, bu rahatsızlığın 65 yaş üzerinde yüzde 10, 80 yaş üzerinde ise yüzde 30 oranında görüldüğünü anlattı.

Yaşa bağlı olarak görülen göz hastalıklarından olan sarı lekenin Türkiye'de de giderek yaygınlaştığını söyleyen Kaynak, şöyle konuştu:
"Sarı leke, yaşlı nüfusta son derece yaygındır. Dünyada görme kayıplarının yaklaşık yüzde 10'una sarı leke hastalığı neden oluyor ve bu rahatsızlık Türkiye'de de giderek artıyor. Bunun önlenmesi esasında bitkisel beslenmeye ağırlık vererek mümkün olabilmektedir. Özellikle yeşil bitkiler, renkli bitkiler lutein dediğimiz boya maddesi taşımaktadır. Lutein, bizim görme sinirimizin önemli ihtiyaçlarından birisidir ve dışardan alınmak zorundadır. Bu tür maddelerin yanı sıra örneğin Omega 3 dediğimiz ve daha çok deniz ürünlerinde, balık yağında bulunan bazı antioksidan dediğimiz maddelerin de sarı leke hastalığının önlenmesinde önemi vardır."

GÖRME KAYIPLARI AZALDI

Sarı leke hastalığında en önemli risk faktörünün yaş olduğuna değinen Kaynak, sigara ve ultraviyole ışıkların da önemli etkenlerden olduğunu ifade etti.
Ciddi görme sorunlarına neden bu hastalığın tedavisinde ciddi mesafe alındığına işaret eden Prof. Dr. Kaynak, şöyle devam etti:
"Görme kaybına uğramış hastalarımızda bugün çok etkili tedaviler yapılmaktadır ve bunun esası gözün içine yapılan bazı yeni moleküllerin enjeksiyonuyla olmaktadır. Eskiden görmesini kaybettiğini düşündüğümüz ve bu konuda 'Çok fazla birşey yapamıyoruz artık' dediğimiz pekçok sarı leke hastalığında artık çok daha ümitli konuşabilmektedir. Özellikle erken tanı konmuş hastalarda görmeyi çok iyi düzeylerde muhafaza edebilmekteyiz. Bunun hem sosyal hem kültürel hem ekonomik katkısı özellikle yaşlı nüfusumuz için son derece önemli."

Hürriyet


Bu haber 1,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,309 µs