En Sıcak Konular

Yeşil alanlarda küfe dikkat!

10 Haziran 2013 12:08 tsi
Yeşil alanlarda küfe dikkat! Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini yeşil alanlara atıyor. İşte alerjisi olanlara özel piknik önerileri…

Ancak alerji ve astım hastaları için piknik alanları birçok gizli tehlikenin oluşturduğu rahatsızlıklara da neden olabiliyor.  Alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, ağaçların, çayır çimenin ve yabani otların en çok alerji yapan bitkiler olduğunu belirterek bu konuda hassasiyeti olan kişilerin önlem almasını ve piknik alanı seçimine dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek önemli açıklamalarda bulunuyor.
 Genellikle bahar ve yaz aylarında insanlar kış mevsiminde özlemini çektikleri güneşten ve temiz havadan doyasıya yararlanmak için kendilerini park ve bahçelere, piknik alanlarına atarlar.  Ancak böyle ortamlar astım ve alerji hastaları için kimi kez büyük tehlike oluşturmaktadır.  Saman nezlesi diye adlandırılan alerjik rinit (nezle) hastalığında alerji yapan bitkilerin sanıldığı gibi parlak, renkli çiçekler değil, yeşil yapraklı gösterişsiz bitkiler olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yonca Tabak, ağaçların, çayır çimeni ve yabani otların bu anlamda en çok alerji yapan bitkiler olduğunu söyledi.
 
Prof. Dr. Yonca Tabak, polen alerjisinin alerjik nezleye neden olduğu gibi aynı şekilde akciğerleri de etkileyerek alerjik bronşit ve astıma yol açtığını belirtti.  Prof. Dr. Yonca Tabak, bu maddelere bir şekilde alerji geliştirmiş kişilerin Mart ayı ortasından Haziran ayı sonuna kadar devam edebilen bir süreçte polenlerden etkilendiğinde hastalık alevlenmesi yaşayabileceğine dikkat çekti.  Bu etkilenmenin yeşillik ve ormanlık alanlarda daha fazla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yonca Tabak, polen alerjilerinin genellikle ergenlik çağında ortaya çıktığını belirtti. Prof. Dr. Yonca Tabak, etkilenmeden en geç bir saat sonra hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun ve göz akıntısı gibi alerjik nezle yakınmaları veya öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum belirtilerinin ortaya çıktığını söyledi.
Bu tür yakınmaların, hastaların yeşillik veya ormanlık alandan ayrılması için bir işaret olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, "Eğer tanılandırılmamış bir yakınma söz konusu ise bu hastaların en yakın zamanda alerjinin neye karşı olduğu konusunda teste tabi tutulmaları gerekmektedir" dedi.
 
Piknik alanlarındaki mangal dumanına da dikkat çeken Prof. Dr. Tabak, herhangi bir şeye alerjisi olan astım ve alerjik nezle tedavisi altında olan kişilerin ilaç tedavileri sürse bile mangal dumanından etkilendiklerini söyledi.  Bu konuda özellikle alerjiye bağlı olarak gelişmiş hassas bir havayolu sorunu olan çocukların açık havada bile olsa içilen bir sigaradan etkilenebileceğini anlatan Prof. Dr. Yonca Tabak, "Sigara dumanı beklenmedik bir astım atağı ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle dumandan uzak durulması gerekmektedir" diye konuştu.
 
Yeşil Alanlarda Küfe Dikkat!

 
Yeşillik alanlardaki küf alerjisine de dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, ağaçların yoğun olduğu yerlerde fazla bilinmeyen bir tehlikenin bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu.
 
 "Küf yalnızca ev içlerinde bulunan bir alerjik madde değildir. Özellikle gölge olan fazla güneş almayan çürümüş yaprakların bol olduğu alanlarda Alternaria alerjisi başta olmak üzere birçok küf alerjisi hastalarda alevlenmeye neden olabilmektedir. Piknik alanı seçilirken bu yönde uygun tercih yapılması önemlidir."
 
Mangal Keyfiniz Sağlığınızı Bozmasın
 
Piknik yapmanın klasik bir ritüeli haline gelen mangalda pişirilecek etlerin astım hastalarına uygun hazırlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, "Bu hastalarda yüzde 80 oranında var olan reflüyü tetikleyecek gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
Yağlı, acılı ve baharatlı gıdaların reflüyü artırdığı bilinmektedir. Reflü artınca yemek borusundan yukarı çıkarak solunum sistemine kaçan asitli mide içeriği astım ve sinüzit alevlenmesi yapabilmektedir. Özellikle sucuk gibi baharatlı gıdalar, aşırı soğanlı, baharatlı veya yağlı köfteler, etler veyahut yağda kızartılmış börek ve benzeri gıdalar, kolalı içeceklerle birlikte tüketildiklerinde astım hastaları için piknik keyfini eziyete dönüştürebilmektedir" dedi.
 
ALERJİ HASTALARI İÇİN PİKNİK ÖNERİLERİ
 

•        Mangal ve sigara dumanından uzak bir alan seçilmeli.
•        Küf maruziyetinin önlenmesi için piknik alanının aşırı gölgelik ve çürümüş yaprakların bulunmadığı bir alanı seçilmeli.
•        Yeşillik alanlara gitmeden önce koruyucu ilaçlar alınmalı.
•        Çocuklar,yedikten hemen sonra aşırı aktiviteden uzak tutulmalı.
•        Tüketilecek gıdaların aşırı yağlı, baharatlı ve acı olmamasına özen gösterilme.

Milliyet



Bu haber 1,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,436 µs