En Sıcak Konular

Güneşlenmek kalbe de iyi geliyor

6 Haziran 2013 12:18 tsi
Güneşlenmek kalbe de iyi geliyor Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, "Haftada 3 gün, 20 dakika güneş ışığına maruz kalmak, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılar ve kalp krizini önler" dedi.

Eryol, özellikle çocukluk çağında uzun süreli güneşe maruz kalmanın deri kanseri riskini artırdığını söyledi. Terlemeye bağlı olarak gelişen aşırı su ve tuz kaybının da yaşlılar ile hipertansyion ve kalp hastaları için tehlikeli olduğuna dikkati çeken Eryol, bu tür zararların riskli gruptaki bireylerin güneşe yanlış saatlerde uzun süre maruz kalması durumunda ortaya çıktığını kaydetti.

Havaların ısınmasıyla birlikte güneşe maruz kalma noktasında zamanlama ve süre ile ilgili yapılan uyarıların akılda "güneş zararlıdır" şeklinde kaldığını ve insanların güneşten kaçmasına neden olduğunu ifade eden Eryol, şöyle devam etti:

"Güneş, insan vücudu için çok gerekli olan D vitaminin doğal kaynağıdır. D vitamini eksikliği hipertansiyon, metabolik sendrom, şeker hastalığı, damar sertliği ve kalp krizlerine yol açabilir. Haftada 3 gün, 20 dakika güneşe ışığına maruz kalmak, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılar ve kalp krizini önler. Endüstrileşen toplumlarda insanlar daha çok kapalı ortamlarda bulundukları için güneşten uzaklaşmak zorunda kalıyor. Bu durum özellikle kilolu, esmer ve yaşlılarda D vitamini eksikliğine zemin hazırlıyor. Özellikle diyet zorunluluğunun bulunduğu yaşlılık döneminde gıdalarla D vitamini alımında da yetersizlik yaşanıyor ve bunun neden olduğu riskler daha fazla görülebiliyor."

Güneşin zararlı etkilerinin çok fazla olmadığı saat 11.00'den önce ve 16.00'dan sonra güneşlenmenin yeterli olacağını belirten Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, "Doğal hayat kaynağı güneş, faydalarıyla da gündeme getirilmelidir. Sadece zarar verici etkileri değil, şeker, hipertansiyon, kalp krizi gibi çağımızın hastalıklarının gelişmesini önlemedeki etkilerinin de kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor" diye konuştu.

Sabah



Bu haber 1,170 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,922 µs