En Sıcak Konular

Tarama yaptırırken kanser olmayın!

6 Haziran 2013 12:16 tsi
Tarama yaptırırken kanser olmayın! Son 30 yılda kullanımı yaklaşık 25 kat artan CT taraması, yani bilgisayarlı tomografi; sanılandan dört kat daha fazla radyasyon yayıyor. Hücrelerin mutasyona uğramasına neden olan radyasyon; kansere yol açabiliyor.

Vücuda radyasyon veren bazı tıbbi prosedürler; kanser salgınına katkıda bulunuyor. Sıradan tıbbi X-ışınlarıyla karşılaştırıldığında; CT taramaları (bilgisayarlı tomografi) çok daha yüksek çözünürlüklü görüntüler verir. CT taramaları; hastaları yüzlerce ve bazen binlerce kat daha fazla miktarda radyasyona maruz bırakıyor. Bu taramaların ve diğer tehlikeli X-ışını görüntüleme prosedürlerinin rutin kullanımı, son 30 yılda hızla artmıştır. 1980'de 3 milyon CT taraması yapılmıştır. 2007 yılı itibariyle bu sayı 70 milyona çıkmıştır.

PATLAMA YAŞANIYOR

Geçen yılın sonlarında yayınlanan bir çalışma; CT taramalarının, zannedilenden dört kat daha fazla radyasyon yaydığını ortaya koyuyor. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılan bir diğer çalışma ise; 2007'de CT taramalarının 29 bin yeni kanser vakasına yol açtığını ortaya koyarken, ölüm sayısının ise 15 bin dolayında olduğunu gösterdi. Problem; gereksiz CT taramalarındaki patlamanın her yıl devam etmesidir. Bu, son 10 yılda 150 bin Amerikalı'nın; CT taramasıyla tetiklenen kanserden kaynaklanan ölümlerle karşı karşıya olduğu anlamına gelir.

RİSK VAR MI?

CT taramaları; sağlığını düşünen kişilerin tüm vücutlarını, istemeden yüksek seviyelerde DNA gen mutasyonuna neden olan radyasyona maruz bırakır. Aşırı radyasyon yüklenmesinin zararları, tıbbi çevrelerin kanserin tüm dünyada yaygınlaşması konusundaki endişelerini artırıyor. Diğer taraftan doktorlar, sıradan tıbbi X ışınlarından yayılan radyasyon miktarının, kanser riski oluşturmayacak kadar düşük olduğunu savunuyor. Bu görüş; herhangi bir miktardaki radyasyonun DNA'da, genlerimizi istenmeyen şekilde etkileyen serbest radikal hasarına neden olduğunu gösteren verileri hiçe saymaktadır.

FARKLI GÖRÜŞLER

Biz ise, günümüzde görülen kanserlerin önemli yüzdesine tıbbi radyasyonun neden olduğunu belirten istatistikleri çok önceden biliyoruz. Doktorlar; belli bir düzeyde tutulduğu sürece radyasyonun güvenli olduğunu belirtirken, yeni görüş en küçük radyasyon partikülünün bile DNA hasarına neden olduğunu savunuyor.

DNA'DA HASAR BIRAKIP KANSERE ZEMİN HAZIRLAR

Radyasyonun güvenli sayılabilmesi için, DNA hasarının tümünün kusursuz şekilde onarılması gerekir. Onarılmayan herhangi bir DNA hasarı; kansere zemin hazırlayan farklı mutasyonlara yol açma potansiyeline sahiptir. Aslında radyasyonun olası en düşük dozunun sadece tehlikeli olmadığını; aynı zamanda önceden sanılana göre çok daha fazla hasara neden olduğunu gösteren pek çok araştırma vardır.

'ŞİDDETİ AYARLANMIŞ' ÇEKİM İSTEYEBİLİRSİNİZ

Bir hastanın maruz kaldığı radyasyon miktarı; röntgen teknisyenleri tarafından ayarlanırsa, büyük ölçüde azaltılabilir. Örneğin, obez bir bireyin abdominal CT taraması için zayıf bir kişiye oranla daha fazla radyasyona maruz kalması gerekir. CT taramasından önce 'şiddeti ayarlanmış radyasyon' talep edebilirsiniz. Teknisyenler; uyguladıkları dozda hiçbir tehlikenin olmadığını ifade etmeye daha yatkın oldukları için bu konuda ısrarcı olmalısınız.
2009 yılında yayınlanan bir rapor; büyük tıp merkezlerinin CT tarayıcılarını ayarlamada özensiz olduklarını, bu nedenle hastaların normalin sekiz katı kadar daha fazla doza maruz kaldıklarını ortaya koymuştur.
Uygulamalar gösteriyor ki; CT tarayıcı ayarları, nadir olarak berrak bir görüntü elde etmek için en az miktarda radyasyon kullanacak şekilde ayarlanıyor. Bu yüzden, tarama yaptıracak hastanın bilinçli olması gerekiyor. 

Sabah



Bu haber 1,510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,081 µs