En Sıcak Konular

Mutfaktaki plastik tehlike!

6 Haziran 2013 11:47 tsi
Mutfaktaki plastik tehlike! Prof. Şana Sungur ve ekibi, TÜBİTAK desteğiyle yaptıkları araştırmada, plastik kap ve gıda ambalajlarında kullanılan ftalatların, obeziteyi büyük oranda artırdığını ortaya çıkardı.

Prof. Şana Sungur ve ekibi, TÜBİTAK desteğiyle yaptıkları araştırmada, plastik kap ve gıda ambalajlarında kullanılan ftalatların, obeziteyi büyük oranda artırdığını ortaya çıkardı.

HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Şana Sungur ve ekibi TÜBİTAK desteğiyle yaptıkları araştırmada plastik maddelerde kullanılan ftalat maddesinin obeziteyi tetiklediğini ortaya çıkarttı. Prof. Dr. Şana Sungur ve ekibinin, TÜBİTAK desteğiyle çalıştıkları 'Plastik Ambalajlardan Sıvı Gıdalara Geçen Ftalatların Belirlenmesi, Obezite ve Derecesi ile İlişkisinin İncelenmesi' konulu projesini tamamladı. Araştırma sonucu, plastiğe yumuşaklık katması için kullanılan ftalatın obeziteyi etkilediğinin saptandığı bildirildi.

17-62 yaş arası 250 kişide inceleme yaptıklarını kaydeden Sungur, "Plastik şişelerden sıvı gıdalara (maden suyu, limonata, gazoz, kola, zeytinyağı) geçen ftalat miktarlarının belirlenmesi için farklı cinsiyetteki kişilerin kan ve idrarlarındaki ftalat oranlarını ölçtük. Ölçüm sonu kişilerde ortak gördüğümüz nokta kan ve idrarda bulduğumuz ftalat oranıyla obezite arasında doğru orantı olduğu. Yani ftalatın yüksek olduğu kişilerde obezite olduğunu gördük" dedi

Zeytinyağına dikkat

Sungur, "İncelenen tüm içeceklerdeki ftalat miktarı, limitlerin altında çıktı. Zeytinyağında ise limitlerin çok üzerinde. Bu nedenle zeytinyağını cam şişelere koymak daha sağlıklı" dedi.

FTALAT NEDİR?

Ftalik asidin monohidrik alkoller ile yaptığı diesterlere ftalatlar deniliyor. Kanserojen olan ftalatlar genellikle plastiklerin esnekliğini artırmak için kullanılıyor. Ftalatlar; vinil ve plastik kaplarda, gıda ambalajlarında, ev eşyalarında, sabun, losyon gibi birçok ürününde kullanılıyor. En çok bilinen ftalat DEHP [di(2etilheksil)] ftalatın insanda kansere yol açtaığı Uluslararası Kanser Araştıma Ajansı'nca da kabul edildi.

Vatan



Bu haber 1,380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,610 µs