En Sıcak Konular

Küpe, kaç yaşında takılmaya başlanmalı?

30 Mayıs 2013 14:01 tsi
Küpe, kaç yaşında takılmaya başlanmalı? Çocuğunuz küpe takma konusunda ısrarcıysa; 5 yaşını bekleyin. Küpesinin nikel ve kobalt içermemesine dikkat edin. Ergenlik öncesi tüylenme sorunu varsa; ona tüy dökücü kremleri önerin

Medical Park Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; çocuklarda kozmetik ürün kullanımıyla ilgili önemli bilgiler verdi:
Çocukların sık başvurdukları geçici dövme ve hint kınası; bazen istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Hint kınası ve geçici dövmelerde bulunan parafenilendiamin maddesi; duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Maddenin temas ettiği alanda; kızarıklık, sulanma, kaşıntı ve ödem görülebilir. Bazen tüm vücutta alerjik reaksiyon olabilir. Kaşıntı sonrası enfeksiyon gelişebilir ve lenf bezlerinde büyüme görülebilir.

DÖVME ALERJİ NEDENİ
Çocuk, dövme sonrası kızarıklık, sulanma, kaşıntı gibi bulgular tarif ediyorsa; aileler, çocuklarını bir daha asla dövme yaptırmaması konusunda uyarmalıdır.
Geçmişinde geçici dövme sonrası alerjik reaksiyon tarif eden kişilerin; saç boyalarına karşı alerjik tepki gösterme olasılığı yüksektir. Çocuklarda saç boyama yapılacaksa; boyamadan önce ön kolun iç yüzüne test edilmelidir.

ÖNCE YAMA TESTİ SONRA BOYA

Ayrıca boyada bulunan alerjeni tespit etmek amacıyla yama testine başvurulur. Test, kişinin sırtına alerjik maddelerin yapıştırılıp 48-72 saat sonra değerlendirilmesi prensibine dayanır. Bu süre içinde test materyalleri sırttan çıkartılmamalı ve ıslatılmamalıdır. Yapıştırılan maddelerin iki ve üçüncü günde vermiş olduğu tepkiye göre, alerjik madde tespit edilmiş olur.
Kız çocuklarına küpe takılmadan önce ailelerin birtakım tedbirler almaları gerekir. Çocukların kulaklarındaki küpeyi koparıp ağızlarına götürebilme riski olduğundan, küpe 5 yaşından küçük kız çocuklarına takılmamalıdır.

GÜVENİLİR YERDE DELİNSİN

Küpe takmadan önce kulağının güvenilir yerde delinmesine dikkat edilmelidir. Kirli elleri kulağa götürme ve küpenin fazla baskı yapması; kulakta enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Kulakta ağrı, kızarıklık, şişlik ve ödem görülebilir. Küpelerin içeriğinde yer alan nikel ve kobalt maddesi; duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

ORGANİK ÜRÜNLER GÜVENLİ
İçeriğinin en az yüzde 95'i doğal maddelerden oluşan, kimyasal ve çevre kirliliği yaratan maddeler barındırmayan sertifikalı ürünlere; organik kozmetik deniliyor.
Organik ürünlerin içeriğinde; mineral yağları, parafinler, paraben, isotiyazolin ve benzoik asit gibi maddeler yer almaz.
Alerji riski diğer ürünlere göre daha az olsa da, yine de "Kesin yoktur" denilemez. Ancak çocuklar için bu ürünlerin çok daha güvenilir olduğu söylenebilir.

ERGENLİK ÖNCESİ AĞDA YERİNE KREM

Ergenlik öncesi kız çocuklarında görülen fazla tüyler, onları psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. Ergenlik öncesi görülen fazla tüylenme; hormonal bir bozukluktan kaynaklanabileceği gibi yapısal ya da ailevi olabilir.
Bu yaş grubundaki kızlara tıraşlama ve kıl dökücü kremler önerilmelidir. Kıllar alındıktan sonra vücuda nemlendirici sürülmelidir.
Ağda, bu yaş grubu için üçüncü seçenektir çünkü ağdanın cildi tahriş etme gibi yan etkileri vardır.
Lazer epilasyon ise 16 yaşından küçüklere kesinlikle önerilmez.

KOZMETİKLER BAZI DURUMLARDA TIBBİ TEDAVİYİ DESTEKLER

Kozmetik bakım; atopi, seboreik dermatit ve akneli çocuklarda tıbbi tedaviyi destekler. Atopik ciltler; kurudur ve mikroorganizmalara yatkındır. Atopik çocuklar; hafif sabunları veya sabunsuz temizleyicileri tercih etmelidir. Banyo köpükleri kullanılmamalıdır. Banyo sonrası vücuda nemlendirici sürülmelidir.
Seboreik dermatit; çocuklukta rastlanılan bir hastalıktır. Bebeklik çağında konak olarak isimlendirilen bu durumda; zeytinyağı ile kepekler yumuşatılır ve arkasından konak şampuanları kullanılır. Ergenlerde ise seboreik dermatit için hazırlanmış şampuanlar kullanılmalıdır.
Akneli ergenlerde ise deriyi tahriş etmeden; deri yüzeyindeki yağ ve kiri uzaklaştıran temizleyiciler kullanılmalıdır.

GENÇ BEYLER JÖLEYİ ABARTMAYIN!

Erkek çocuklar, saçlarının güzel görünmesini sağlamak amacıyla saçlarına jöle sürüyor. Jöle, sık olmamak kaydıyla kullanıldığında saça zarar vermez fakat yoğun olarak sürüldüğünde; saça zarar verir. Sebebi; hem jölenin içinde bulunan kimyasallar, hem de alkoldür. Saçların matlaşmasına ve kırılmasına neden olur.

sabah



Bu haber 1,736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,495 µs