En Sıcak Konular

Örnek hayvan çitliği

30 Mayıs 2013 13:56 tsi
Örnek hayvan çitliği Sığırlar, koyunlar ve keçiler ayrı ayrı 400 dönüm civarındaki köy merasına çobanlarca çıkartılıyor, dolaşarak ve büyük zevkle karınlarını doyuruyorlardı. Akşam olunca ahırlarına dönüşlerini izlemek ayrı bir zevkti…

O çiftlikte büyük baş hayvanlar ancak ayakta durabilecekleri kadar bir yerde yaşıyor, suni  yemleri önüne geliyor, sütleri artsın diye müzik yayını yapılıyordu.   Yavru danalar ise biberonla besleniyor, yine zor sığdıkları bir alanda kapalı tutuluyorlardı.  Böyle eziyet altındaki hayvanların sütünden de, etinden de yeterince lezzet ve sağlık elde edilemeyeceğini belirtmiştim.  

Geçen hafta hekim dostumuz Prof. Dr. Tufan Tükek beyefendinin yine Lüleburgaz'da olan çiftliğini ziyarete gittik.  Bu sefer gördüklerimiz bizi çok mutlu etti.  Sığırlar, koyunlar ve keçiler ayrı ayrı 400 dönüm civarındaki köy merasına çobanlarca çıkartılıyor, dolaşarak ve büyük zevkle karınlarını doyuruyorlardı.  Akşam olunca ahırlarına dönüşlerini izlemek ayrı bir zevkti.  Kuzular yüzlerce koyun arasında analarını buluyor, memelerine yapışıyorlardı.  Yani biberonla beslenmiyorlardı.  

Hayvanlar iri köpeklerce korunuyordu.  Hele bir köpek 12 yavru yapmıştı ve kimseyi onlara yaklaştırmıyordu.  Yavruların her birinin annelerinin ayrı bir memesinden süt emmesini izlemek çok hoştu.

Dostumuz bize çiftliğinde yetişen bir hayvanın etinden hazırladığı köfte ve kebapları ikram etti.  O kadar lezzetliydi ki tarif edilmez.  

Çiftlikte geçirdiğimiz iki saatin ardından mutlu ayrıldık.  Arkadaşımız bize 5'er kiloluk bidonlara süt doldurarak verdi.  Sütün koyuluğu dikkatimizi çekti. Gerek içmesi, gerekse bu sütten yapılmış sütlacın lezzeti muhteşemdi.  

Demek ki merada serbestçe dolaşarak beslenen hayvanların etini ve sütünü tüketmemiz gerektiğini söyleyen beslenme uzmanları boş konuşmuyorlarmış.  Prof. Dr. Tufan Tükek'e teşekkür ederek ve tebriklerimizi sunarak bu tatlı maceradan ayrıldık.

 

Gıda güvenliği hareketi



Bu haber 2,040 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,516 µs