En Sıcak Konular

Rüzgar boşa esmeyecek

29 Mayıs 2013 13:28 tsi
Rüzgar boşa esmeyecek İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından Aralık 2012’de teklif çağrısına çıkılan “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı” başvuru sonuçları açıklandı.

İYTE Rektörlüğü tarafından 250 kW kapasiteli bir rüzgar türbininin İYTE Kampüsünde kurulması üzerine hazırlanan “İYTE-Yeşil Kampüs’e Doğru: İYTE Yerleşkesinde Rüzgar Enerjisi Yatırım Projesi” başlıklı proje, 107 proje arasından desteklenmek üzere başarılı bulunan 39 proje arasına girdi.

İZKA’nın 1.000.000 TL katkıda bulunacağı projenin toplam bütçesi yaklaşık 1.500.000 TL’dir. Projenin genel amaçları, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanımına, karbon emisyonlarının düşürülmesine ve sürdürülebilir gelişmeye katkıda bulunmaktır. Projenin özel amaçları ise rüzgar enerjsi potansiyelinin yüksek olduğu bir lokasyonda bulunan İYTE Kampüsünün elektrik enerjisi tüketiminin kısmen rüzgar enerjisinden sağlanması, enerji harcamalarını azaltarak kurum bütçesine katkı sağlamak, İYTE’de rüzgar enerjisi ile ilgili mevcut akademik çalışmaları geliştirmek ve İYTE’de kurulması düşünülen yurt içi piyasada bulunan küçük ve orta ölçekli rüzgar türbinlerinin performans ölçümlerini yaparak sertifikalandıracak bir sertifikasyon merkezine yönelik altyapı olanağı sağlamaktır.

Yeni inşa edilen binalarla birlikte İYTE’nin elektrik tüketimi hızla artmakta, enerji maliyetleri yükselmektedir. Kurulacak olan rüzgar türbini İYTE’nin elektrik tüketiminin (2012 yılı tüketimi baz alınarak) %11’ini karşılayacak ve elektrik harcamalarından ilk yıl için %18 tasarruf sağlayacaktır. Bu tasarruf altyapı, eğitim, araştırma çalışmalarına aktarılacaktır. 

İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) Aralık ayında teklif çağrısına çıkmış olduğu Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programının değerlendirme sonuçları açıklandı. İzmir’de yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılmasına ve çevre teknolojileri üretiminin teşvik edilmesine odaklanan program kapsamında projelere toplam 30 milyon TL kaynak aktarılacak. Mali destek programı kapsamında desteklenecek projelerle İzmir’de kurum ve kuruluşların enerjilerini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeleri, özel sektörün çevrenin korunmasına yönelik ürünler üretmeleri sağlanacak. Ayrıca bu program ile ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması ve fosil yakıt kaynaklı küresel ısınma ile mücadele hedeflerine katkı sağlanması amaçlandı.

Son başvuru tarihi olan 1 Mart 2013 Cuma günü itibarıyla, İZKA’ya 107 adet proje teklifi sunuldu. Başvuruların 24’ü kar amacı gütmeyen kuruluşlardan (yerel yönetimler, üniversite rektörlükleri ve organize sanayi bölgeleri), 83’ü ise kar amacı güden kuruluşlardan (KOBİ’ler ve kooperatifler) geldi. Başvuruların kurumlara göre dağılımına bakıldığında KOBİ’lerden 80, yerel yönetimlerden 12, üniversite ve OSB’lerden 6’şar, kooperatiflerden ise 3 proje teklifi sunuldu.

Konusunda uzman bağımsız değerlendiriciler tarafından yapılan değerlendirmelerin İZKA Yönetim Kurulunca onaylanmasının ardından toplam 51 proje başarılı bulundu. Kar amacı güden bileşeninde 27 proje asil, 6 proje yedek listede; kar amacı gütmeyen bileşeninde ise 18 proje asil listede yer aldı. Asil listede yer alıp, İZKA ile destek sözleşmesi imzalamayan ve destekten feragat eden başvuru sahipleri yerine, yedek listede yer alan projelerin başvuru sahipleri, en yüksek puanlı projeden başlamak üzere sıra ile destek sözleşmesi imzalamaya davet edilecek.

Başarılı projelerin uygulanmasıyla İzmir’de 36 adet yenilenebilir enerji sistemi (26 güneş, 4 rüzgâr, 3 güneş-rüzgar hibrid, 3 biyokütle) yatırımı desteklenerek yaklaşık 10 MW gücünde lisanssız elektrik üretimi gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Bu miktar yaklaşık 2000-2500 konutun, bir başka deyişle yaklaşık 10 bin kişinin yıllık elektrik tüketimine karşılık geliyor. Böylece henüz Türkiye’de oldukça sınırlı sayıda olan yenilenebilir enerji kaynaklarından lisanssız elektrik üretimi yapan sistemlerin İzmir’de yoğunlaşması ve İzmir’in bu konuda diğer bölgelere örnek olması bekleniyor.

Öte yandan programın bir diğer önceliği kapsamında yenilenebilir enerji sistemlerinin ve çevre teknolojilerinin tasarımına ve üretimine yönelik Ar-Ge veya ürün/süreç yeniliği ve ticarileştirme çalışmaları desteklenerek 12 yeni ürün ortaya çıkması ve İzmir’in bu sektörlerdeki teknoloji üretiminde de gelişmesi hedefleniyor. Ayrıca başarılı projelerin İzmir’de yenilenebilir enerji kaynaklarının ısıtma, kurutma, soğutma ve ulaştırma amaçlı kullanımına katkı sağlaması amaçlanıyor.

Programın etkisinin desteklenecek projelerle sınırlı kalmaması, lisanssız elektrik üretimi sistemlerinin diğer kurum ve kuruluşlara örnek oluşturması ve projelerin çarpan etkisiyle sektördeki mevcut pazarın hareketlendirilmesi öngörülüyor. Böylece sanayicilerin pazardaki talebi yerli üretimle karşılamak amacıyla bu sektörde teknoloji üretimine yönelik yatırımlarını artırması ve yabancı yatırımcılar için de İzmir’in bir fırsat bölgesi olması hedefleniyor.

İZKA’nın mali destek programının bir diğer önemli etkisi ise, desteklenecek projelerle İzmir’de üniversite-kamu-özel sektör işbirliklerinin artırılması ve başta nitelikli insan kaynağı olmak üzere yeni istihdam olanakları yaratılması olacak. Program kapsamında 32 projede kurumlar İzmir üniversiteleri ile işbirliği yapacak; 5 proje ise bizzat üniversiteler tarafından yürütülecek. Öte yandan, projeler kapsamında 33’ü nitelikli istihdam olmak üzere toplam 50 kişi istihdam edilecek.

Mali destek programının tamamlanmasıyla birlikte, kurumların eş finansmanları da dikkate alındığında yaklaşık 55,5 milyon TL’lik mali kaynak İzmir ekonomisine enjekte edilecek.

İZKA 2012 Yılı Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı değerlendirme sonuçlarına göre asil listede yer alan başvuru sahipleri ile sözleşmeye davet hususunda en kısa sürede iletişime geçilecek.

Ntvmsnbc



Bu haber 1,381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,161 µs