En Sıcak Konular

Gıdalar ’katkı’nın dozu kaçtı

24 Mayıs 2013 13:10 tsi
Gıdalar ’katkı’nın dozu kaçtı Bakanlık, 300 civarında katkı maddesini incelemeye aldı.

Gıda ürünlerinde gereksiz yere katkı maddesi kullanımının önüne geçmek isteyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, katkı maddelerinde belirlenen dozun aşıldığını açıkladı. Yapılacak çalışma ile 20 fonksiyon taranacak ve yasak gündeme gelebilecek.

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ekmekteki, “kaliteli ve katkı maddesiz ekmek” çalışmasının sadece başlangıç olduğunu belirterek, AB’nin de onayladığı 300 gıda katkı maddesinin bazı ürünlerde gereksiz yere kullanıldığını ve belirlenen dozu aştığını vurguladı. Eker, “Yapılacak çalışma ile tatlandırıcı, renklendirici, koruyucu, kıvam artırıcı gibi 20 fonksiyon taranacak ve yasak gündeme gelebilecek” dedi.

300 KATKI MADDESİ

Eker, ekmek ve salçadan sonra salamura zeytinin de incelemeye alındığını belirterek, tüm hazır gıda ürünlerini tarayacaklarını söyledi. Eker, TBMM’deki sohbetinde, şunları söyledi: “Gıda katkı maddelerine ilişkin bir çalışma başlattık. 300 civarında katkı maddesi kullanılıyor. Bu AB ülkelerinde de böyle, dünya genelinde de böyle. Biz uzmanlardan oluşan bir komisyon kurduk. Bu komisyon katkı maddelerini tek tek incelemeye aldı. Hangisi kullanılabilir, hangisi kullanılamaz, ürünlerde doğru dozda kullanılıyor mu diye çalışma yapılacak.

DOĞALA YAKIN ÜRÜN


Doğala en yakın olacak ama üretimi de aksatmayacak şekilde bir liste çıkarılacak. Sakıncalı bulunan katkı maddeleri ya sınırlanacak, ya da yasaklanacak. Kullanılması zorunlu olmayan maddelere de yasak getireceğiz. Yapılacak çalışma ile tatlandırıcı, renklendirici, koruyucu, kıvam artırıcı gibi 20 fonksiyon taranacak ve yasak gündeme gelebilecek.”

Et ve et ürünlerine sıkı takip

BAKAN Eker, aynı şekilde et ve ürünlerinde de de bu yasakların uygulanacağını belirterek, “Mesela et ve ürünlerinde (Salam, sosis, sucuk gibi) nitrat, nitrit ve çin tuzu kullanılıyor lezzetlendirmek için. Bu maddelerin kullanımı yasaklanacak. Salça ve salamura zeytin incelememizde. Bunlarla ilgili de çalışma
yapıyoruz” dedi.

Ekmekte katkı maddesi kullanılmayacak


ESKİDEN gıda kodeksinde ekmekte birtakım katkı maddeleri kullanıldığını anlatan Eker, “Anadolu buğdayın anavatanı, onbinlerce yıldır burada buğday üretiliyor, en kaliteli ekmeği de burada üretelim istiyoruz. Bunun ekmek endüstrisi tarafından da benimsenmesi gerekiyor. O nedenle 1 Temmuz’dan itibaren ekmekte katkı maddesi kullanılmayacak. Buğday unu, tuz, maya ve su olacak. Ekmekte 17 katkı maddesi kullanılıyordu artık kullanılmayacak” diye konuştu.

Hürriyet



Bu haber 1,338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,787 µs