En Sıcak Konular

Bahar yorgunluğuna karşı enginar!

20 Mayıs 2013 16:30 tsi
 Bahar yorgunluğuna karşı enginar! Baharın gelişiyle birlikte taze enginar da reyonlardaki yerini almaya başladı. Halsizlik ve yorgunluk hissiyle kendini gösteren bahar yorgunluğu dönemlerinde zengin vitamin ve mineral içeriğiyle bilinen enginarın tüketimi de önem kazanıyor.

Halk arasında “karaciğer dostu” olarak bilinen enginarın yararlarını Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak açıklıyor.
 
Yorgunluk hissini azaltır

Güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yetişen enginar yıllardır birçok akademik çalışmaya konu olmuştur. Kalp ve mide sağlığını korumasının yanı sıra güçlü bir antioksidandır. Hücreleri yeniler ve yaşlanma etkilerini geciktirir. Yorgunluk hissini azaltır. Kanser önleyici sebzelerdendir. Halk arasında daha çok içi yemeklerde kullanılsa da yaprakları da oldukça besleyici ve faydalıdır. Enginar, vücuda alınan toksinlerin atımını sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olur.
 
Uzun süre tok tutar

Lifli bir sebze olması sebebiyle birçok yararı vardır. Sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırır, mide boşalmasını geciktirdiğinden diyetlere yardımcı olur ve tok tutar. Bağırsak tembelliklerini giderir. 100 gr enginar, yaklaşık 1.2 gr posa içerir. Günlük ihtiyacın ortalama 25 gr olduğu düşünülürse enginar iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca lifli yiyecekler kolesterolün de düşürülmesine yardımcıdır. Düzenli tüketilen enginar özellikle beslenme bozukluğuna bağlı kolesterolün düşürülmesine kolaylaştırır.
 
Vücutta biriken toksinlerin atımını sağlar

Karaciğer için koruyucu olduğu bilinen enginar, özellikle vücutta biriken alkolün atımını kolaylaştırır. Fazla kiloda veya bazı ilaçların kullanımında karaciğer yağlanması görülebilir. Enginar karaciğerde biriken yağların da atımını kolaylaştırır. Yapılan bazı çalışmalarda enginarın kan şekeri üzerinde de olumlu etkileri görülmüştür. Kan şekerindeki ani iniş-çıkışların oluşmasını engeller.
 
Enginar nasıl pişirilmelidir?

Enginarın faydalarını muhafaza edebilmesi için doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesi gerekir. Pişirme sürelerinin uzun tutulmamasında fayda vardır. Uzun süre pişen sebzelerde vitamin kaybı çokça yaşanır. Bu nedenle hafif diri bırakılması gerekir. B1, B2 ve B6 vitaminleri ısıya hassas vitaminlerdir. Uzun süre yüksek ısıda bütün özelliklerini kaybederler. Zayıflama diyetlerinde de kullanılabilecek sebzelerden biri olan enginar, 100 gr’da 67 kalori içerir. Hem lifli olması hem de kalorisinin düşük olması sebebiyle diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir. Genellikle zeytinyağlı yemek olarak tercih edilen enginarın az yağlı hazırlanması önemlidir. Enginardaki A vitaminin vücutta kullanılabilmesi için bir miktar zeytinyağı gerekir. Ortalama bir enginar başına bir tatlı kaşığı yağ yeterlidir. Bu şekilde yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılması mümkündür.

Milliyet



Bu haber 1,102 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,154 µs