En Sıcak Konular

'Monsanto'ya izin vermiyoruz!'

16 Mayıs 2013 14:19 tsi
'Monsanto'ya izin vermiyoruz!' Türk Patent Enstitüsü: Monsanto'nun halkı yanıltmasına izin vermeyin!

Sevgili Buğday Dostu,

Sofralarımıza kadar giren GDO'lu ürünler, geleneksel üretim yapan çiftçiyi yok sayan, bağımlı hale getiren ve gün geçtikçe tekelleşen tarım sistemi, yokolan doğal varlıklarımız, ticari mal haline getirilmek istenen atalık tohumlarımız...

Sadece bizi değil, çocuklarımızın geleceğini de yok eden bu gelişmelerin altından hep aynı devasa tarım tekelleri çıkıyor.

Monsanto firması da bunlardan biri. Monsanto'nun, dünyanın dört bir yanına dağıttığı GDO'lu tohumlar, yaşamın çeşitliliğini, direncini ve sürdürülebilirliğini, sağlığımızı, bağımsızlığımızı tehdit ediyor.

Buğday Derneği ve destekçileri olarak görüyoruz ki, Monsanto Türkiye halkını yanıltmanın başka yollarını arıyor. Türkiye'de "BIODIRECT" adıyla tescil ettirmek istediği markayla kimyasallar üretebilir,tarlalarımıza ve sofralarımıza zehir akıtabilir. Eğer bu marka ile organik üretim yapacaksa GDO'lu üretim yapan bir firmaya organik üretim izni verilmesinin tüketici açısından kafa karıştırıcı olacağını düşünuyoruz ve doğru bulmuyoruz.

Monsanto'nun, tüm dünyada ve Türkiye'de "ekolojik" ve "organik"anlamına gelen "bio" kelimesinin ardına sığınarak çiftçiyi ve halkı yanıltması kabul edilemez.

Binlerce yıllık tarım kültürünün ve tohumların mirasını emanet alan Türkiye halkı buna izin vermemeli, veremez!

"Bio" kelimesi tıpkı "organik" ve "ekolojik" kavramları gibi kanunen koruma altındadır, sadece organik ve doğa dostu tarım yapan firmalar bu sıfatı kullanabilir.

Monsanto, 21 Mart'ta tescil için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduğu "BIODIRECT" markasıyla, tarla ve sofralarımızı organik tarımla ilgisi olmayan kimyasallar ve gıdalarla doldurabilir, GDO'nun risklerinden korunmak isteyen tüketiciyi yanıltabilecek üretimler sunabilir. GDO üreticisi Monsanto adının, GDO'yu tamamen yasaklayan organikle birlikte anılması kabul edilemez.

5262 sayılı Organik Tarım Kanunu'na ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, 4077 sayılı Tüketici Yasası ve özellikle de 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ninhükümleri çok açık: "Mal veya hizmeti niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak markalar tescil edilemez!"

Buğday Derneği'nin Türk Patent Enstitüsü'ne resmi olarak da ilettiği "3. kişi görüşü"nü destekliyoruz.

Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanlığı'ndan, Monsanto'nun bu halkı yanıltma girişimini boşa çıkarmasını, BIODIRECT marka başvurusunu reddetmesini talep ediyoruz.

Buğday Derneği



Bu haber 1,600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,666 µs