En Sıcak Konular

Bitkilerin girdiği eve ilaç girmez

15 Mayıs 2013 16:36 tsi
Bitkilerin girdiği eve ilaç girmez Taze patatesin suyu mideye iyi geliyor, ahududu tatlı iştahını kontrol ediyor, bakla Parkinson hastalarına faydalı, şalgam kansere karşı savaşıyor...

 Star/İnci Döndaş

"Hayat sadece küçük yapraklı yeşil otlardan ibaret olsaydı, insanoğlu sağlıklı yaşardı." Bu sözler fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş'a ait. Aktaş, İlaçsız Yaşam adlı kitabında etkileri bilimsel olarak ispatlandığını söylediği bitkilerin faydalarını anlatıyor, Hipokrat'ın "İlacınız besininiz, besininiz ilacınız olsun" sözüne uygun yaşanması gerektiğini savunuyor.

Kitabında özellikle kansere karşı etkili olduğu ispatlanan ve bağışıklık sistemini destekleyen bitkilere yer veren Aktaş, okurlardan gelen talep üzerine bu konuları işlediğini söylüyor. Bitkilerden fayda beklemeden önce alınacak tedbirler olduğunu anımsatan Aktaş, kitabında şu önerileri sıralıyor: "Kanserden korunmanın en iyi yolu öncelikle bilinen kanserojen maddelerden uzak durmak. Besinleri geleneksel tohumlarla, tarımsal ilaç kullanmadan yetiştirilmiş doğal ve organik üretilenler arasından seçmeye özen gösterin. Mevsim dışı taze sebze ve meyve tüketmek kansere davetiye çıkarır. İşlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. Bitkilerin genetik yapısını değiştiren müdahalelerin genetik yapımıza zararlı olduğunu varsayarak hareket etmeli, kötü ihtimalleri düşünerek GDO'lu gıdalardan uzak durmalısınız. Düşünün somon için de GDO patenti alındı, üretime başlandı bile. Çünkü GDO'lu somon, vahşi somondan iki kat daha hızlı büyüyor."

Kitabında 99 adet 'ilaç besin' sıralayan Dr. Ümit Aktaş, besinlerin kullanımıyla ilgili öneriler, uyarılar ve reçeteler de hazırladı. İşte o bitkilerden bazıları...

BİBERİYE

Mikropları öldürür, enfeksiyonlara karşı savaşır ama aynı zamanda zihinsel kapasiteyi artırır ve unutkanlığın önüne geçer. Çayını demleyip içebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı yeşil çay, 1 çubuk tarçını 250 cc sıcak suda 10 dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz.

AVOKADO
İçinde insanoğlunun ömrünü uzatacak hazine var Doymamış tekil yağlar içerir; A, C, E ve B6 vitaminlerinden zengin bir meyve. Bu meyve kansere karşı korur, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu. Her gün yarım avokado yiyen sağlıklı bir kişinin ayrıca vitamin takviyesi almasına gerek kalmaz.

KIRMIZI TURP

Yok denecek az kaloriye sahip kırmızı turp, balgam söktürücü olarak kullanılır. Ağız ve boğaz mukozasını destekler, enfeksiyonlara karşı da korur. Bağırsaklardaki zararlı mikropları da öldürdüğünden salatanıza koymanızda fayda var.

PATATES

Yüksek oranda nişasta içerdiğinden şeker hastaları, insülin direnci ve kilo problemi olanlar için uygun değil. Ama başka faydaları var. Mide asidini geçirir, mide şikayetlerinin önüne geçer. Çiğ patatesin kabuğunu soyarak katı meyve sıkacağında sıkın ve için. Mide asidini giderir, mide spazmlarını engeller...

ŞALGAM SUYU

Kansere karşı savaşan bileşikler içeren şalgam, probiyotikleri takviye eder ve bağışıklık sisteminizi destekler. Kömür ateşinde pişirilen ızgara etin kanserojen olabileceğine dair pek çok yayın var, dolayısıyla ızgaraların bu etkilerinden korunmak için yanında şalgam suyu için.

AHUDUDU
Diyet yapanların tatlı iştahını tatmin edecek kadar tatlı, fakat bir o kadar da kalorisi düşük bir meyve. Bir avuç dolusu ahududunun kalorisi sadece 100. Aynı zamanda C vitamini kaynağı. 1 tatlı kaşığı ahududu yaprağını 250 derece kaynar suda demleyip içtiğinizde adet sancılarını hafifletiyor.

BAKLA
Parkinson hastalarının dostu olan bakla, titremeleri azaltır. Etkisi yüksek olduğundan Parkinson hastalarının doktoruna danışarak tüketmesi gerekiyor. Bol lifli bir sebze... Düşük kalorili ve zayıflamaya yardımcı olur.

KABAK ÇEKİRDEĞİ
Sıradan bir çerez değil, şifa kaynağı! Erkeklerde iyi huylu prostat büyümelerine karşı koruyucu. Yalnız kalorisine dikkat. Yarısı doymamış yağ asitlerinden oluşan kabak çekirdeğinin 100 gramında 590 kalori bulunuyor! Kavurmadan tüketirseniz daha iyi çünkü kavrulunca içindeki yağ asidi bozuluyor.

KARABİBER

2010'da ABD'de yapılan bir çalışmada karabiberin içindeki bileşiklerin antikanser etkisinin olduğu ortaya kondu. Hücrelerin hasara uğramasını engeller ve bağışıklık sistemini destekler.

KARALAHANA

Erken yaşlanmak istemiyorsanız bol bol karalahana tüketin. Kuvvetli antioksidan olan karalahana, kansere karşı savaşıyor ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu. 



Bu haber 1,519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,906 µs