En Sıcak Konular

Ağrı kesici almak yerine gülün

15 Mayıs 2013 16:13 tsi
Ağrı kesici almak yerine gülün ABD'de Kaiser Permanente adlı bir sağlık sigortası sağlayıcısının yaptığı araştırmada gülmenin kanser ağrısı çeken hastalar için en iyi rahatlama yolu olduğu ifade edildi.

Bunu yapmak daha iyi geliyor

Yapılan bir araştırmada gülmenin kanser hastalarına iyi geldiği ortaya çıktı. Uzmanlar meme kanseri hastaları için en iyi ilacın arkadaşlarıyla birlikte zaman geçirip gülmesi olduğunu belirtti.

ABD'de Kaiser Permanente adlı bir sağlık sigortası sağlayıcısının yaptığı araştırmada gülmenin kanser ağrısı çeken hastalar için en iyi rahatlama yolu olduğu ifade edildi. Şirketin araştırmasına imza atan uzmanlara göre, arkadaşları ile birlikte pozitif sosyal etkileşime giren meme kanseri hastalarının acılara ve hastalıktan kaynaklanan diğer fiziksel semptomlara dayanma gücü daha fazla artıyor.

Geniş sosyal çevresi ve yüksek sosyal etkileşime girme yeteneği olan kadınların yaşamının ve duygusal yaşam kaliyesinin daha yüksek olduğu belirtildi. Breast Cancer Research and Treatment dergisinde yayımlanan araştırmaya öncülük eden Kaiser Permanente Araştırma Bölümü'nden Candyce H. Kroenke "Bu çalışma araştırmaya dayalı bir kanıt sunuyor. Sosyal desteğin fiziksel semptomlara yardımcı olduğunu söylüyor. Sosyal destek mekanizmaları fiziksel sonuçlar açısından önemli bir konu" dedi.

Güçlü sosyal çevrenin duygusal desteği ve bu çevrenin somut desteğinin etkisini ölçmek açısından bu çalışmanın bir ilk olduğu ifade edidli. Kroenke "Kanser riski ve önleme faktörleriyle ilgili yüzlerce çalışma yapıldı, bu çalışma meme kanseri tanısından sonra yaşam kalitesine odaklanan çalışmaların çok azından biri" dedi.

Kroenke çalışmalarında 3139 kadın katılmcıyı incelediklerini söyledi. Bu kadınların herbirine 2006 ile 2011 arasında meme kanseri teşhisi kondu. Bu tanıdan kısa bir süre sonra Kroenke ve ekibi bu kadınlara sosyal çevreleri (arkadaş ve akrabaları dahil), ilişkilerdeki samimiyet ve sosyal ve dini bağları soruldu. Kadınlar ayrıca yaşamındaki insanlardan semptomlar, yaşam kaliteleri, fiziksel ve duygusal destek gibi hangi tür destek aldıkları soruldu.

Araştırma sonunda Kroenke sosyal çevrelerine fazla bağlanmış kadınların tedavi boyunca daha kaliteli bir yaşam sürdükleri ortaya çıktı. Ayrıca bu kadınlar arkadaşlarıyla birlikte bir şeyler yapmaya daha çok zaman ayırıyor ve bu da fiziksel ve duygusal yaşam kaliştesini artırıyor. Tersi de doğru: Az sosyal etkileşim ve dar çevre, yaşam kalitesinin düşmesini ve tedavi boyunca çok daha fazla acı çekmesini beraberinde getiriyor.

Arkadaşlarıyla beraber ev işleri yapmak, yemek pişirmek meme kanseri hastalarının rahatlamasına büyü katkı yaptığı belirtildi. Kroenke "Pozitif sosyal etkileşim yaşam kalitesini kayda değer şekilde yükseltiyor" dedi. 

Vatan



Bu haber 2,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,773 µs