En Sıcak Konular

Taze meyve ve sebze kansere iyi geliyor

9 Mayıs 2013 12:03 tsi
Taze meyve ve sebze kansere iyi geliyor Çocukluktan itibaren taze sebze ve meyvenin çok yenmesi, kanser riskini büyük ölçüde azaltıyor.

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Çocukluktan itibaren taze sebze ve meyvenin çok yenmesi, kanser riskini büyük ölçüde azaltır" dedi.

Elmacıoğlu, sağlıklı yaşam için günde en az 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kanserin geçmişte nedeni bilinmeyen bir hastalık olduğunu belirten Elmacıoğlu, şöyle devam etti:

"Günümüzde dünyanın değişik bölgelerinde ve laboratuvarlarında yapılan araştırmalar sonucunda kanserin kalıtımsal özelliklerin yanında, havada, besinlerde ve sularda bulunan zararlı kimyasallar ve bazı mikropların etkisiyle de oluştuğu ortaya konulmuştur. Bu nedenle sağlıklı bir hayat sürmek için bilinçli beslenme çok önemli. Özellikle çocukluktan itibaren taze sebze ve meyvenin çok yenmesi, kanser riskini büyük ölçüde azaltır. Günlük bolca meyve tüketmek kanserden korunmada altın standarttır."

ANTİOKSİDAN İÇEREN BESİNLER TÜKETİLMELİ

Besinlerde organizmayı koruyan yararlı kimyasalların bulunduğunu ve bunların "antioksidan" olarak adlandırıldığını anlatan Elmacıoğlu, antioksidanların bitkilerin yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarında bulunduğunu, tüketilmelerinin önemli olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Elmacıoğlu, antioksidanların vücut için gerekli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Antioksidan, yeşil yapraklı sebze ve yenilebilen otlar, havuç, domates, kayısı, kiraz, vişne, kara üzüm, karadut, böğürtlen, portakal, greyfurt ve diğer meyvelerde bolca bulunur. Ayrıca sarımsak, soğan, lahana, pırasa, karnabahar, kereviz gibi sebzelerde bulunan özel tat verici bileşikler de kansere neden olan zararlı maddeleri etkisizleştirme kapasitesine sahiptir. Bu nedenle tüketilmesine özen gösterilmelidir."

Sabah



Bu haber 1,303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,773 µs