En Sıcak Konular

Şok diyetlere kanmayın!

6 Mayıs 2013 09:52 tsi
 Şok diyetlere kanmayın! Yaz aylarına sayılı günler kaldı. Form tutup ideal vücuda kavuşmak için zorlu diyetler ve ağır sporlar çözüm gibi görünüyor. Peki bu diyetler ne kadar sağlıklı?

 Zayıflamak uğruna sağlığınızdan olabileceğinizin farkında mısınız? Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak, şok diyetler hakkında uyarıyor: ”Zayıflayayım derken iyice şişmanlayabilir, sağlığınızdan olabilirsiniz.”

Günümüzde kilolu insanlar vücutlarında bulunan yağlardan kurtulmak için sihirli ilaçlar ya da metotlar arıyor. Zayıflama ilaçları, sauna eşofmanları ve cihazları, bölgesel egzersizler, düşük kalorili diyetler, sıvı kaybı sağlayan diuretik maddeler içeren gıdalar, bağırsakları gereğinden fazla çalıştıran ilaçlar ve tek tip gıda maddeleriyle beslenme bu yöntemlerden sadece bir kaçı.

ŞOK DİYETLER ÇÖZÜM DEĞİL!

Sağlıksız yöntemler ve şok diyetler kısa vadede fazla kiloların azalmasına neden olabilir ancak vücudun deforme olması da kaçınılmaz olur. Bu diyetler kas kitlesini azalttığı için vücuttaki yağlar iyice belirginleşir. Şok diyetlerden önce sert olan kol ve bacaklar ölçü olarak biraz daha incelse de, vücut o eski sertliğini yitirebilir. Asla unutulmamalıdır; Kilo vermedeki en önemli amaç vücuttaki yağ oranını dengeleyerek vücutta bulunan yağ kitlesinden sağlıklı biçimde kurtulmaktır.

ANİ ZAYIFLAMA AŞIRI KİLOYA YOL AÇABİLİR

Şok diyetlerle kilo veren insanlar, daha sonra bu kiloları geri alırlar ve alacakları kilolarla birlikte vücutlarındaki yağ oranını daha da artar. Kısacası bilinçsizce uygulanan bu geçici yöntemler nedeniyle, vücut için gerekli olan kas kitlelerini kaybetme riski doğar. Kaslar yağları yakan fabrikalar olduğu için, diyet yaparken kas kütlesini yitirmeden yağ kitlesinden kurtulmak gerekir.

Herkesin uygulayabileceği standart diyetlerden kaçınılmalıdır, çünkü her diyet kişiye özeldir. Zayıflamak isteyen kişiye verilecek diyet programı, bir beslenme uzmanı tarafından o kişinin beslenme alışkanlıklarına, yaşına, cinsiyetine, iş koşullarına, bazal metabolizma hızına ve kolesterol, tansiyon, diyabet gibi sağlık problemlerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Her bireyin kişisel özellikleri farklıdır ve bu nedenle diyete vereceği cevap da farklıdır.

ARA ÖĞÜNLER ATLANMAMALI

Sağlıklı bir diyet programında öğünler, azar azar ve sık tüketilecek şekilde düzenlenmelidir. Öğün atlamak metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Diyet sırasında yapılan en büyük hata ise tüm gün aç kalıp, metabolizmayı zayıflatmaktır.

Diyetler 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde düzenlenir. Ana öğünler kadar önemli olan ara öğünler, asla ihmal edilmemelidir. Kan şekeri, yemekten 2-2,5 saat sonra yavaş yavaş düşmeye başlar ve böylece açlık hissi doğar. Ara öğünlerin amacı kan şekerine bağlı açlık hissinin duyulmasını engellemektir. 

Posta



Bu haber 1,994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,000 µs