En Sıcak Konular

Alt ıslatma sorununa çözüm önerileri

6 Mayıs 2013 09:30 tsi
Alt ıslatma sorununa çözüm önerileri Dr. Serdar Yılmaz, küçük yaştaki çocuklarda görülen geceleri yatak ıslatma probleminin, ileri yaşlarda çocukta ruhsal problemlere yol açabileceğini belirtti.

Çorlu Özel Reyap Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Yılmaz, küçük yaştaki çocuklarda görülen geceleri yatak ıslatma probleminin, ileri yaşlarda çocukta ruhsal problemlere yol açabileceğini belirtti.

Altını ıslatan çocuğun aileler tarafından cezalandırılmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ailelere, 'Çocuğunuz altını ıslatmadan kalktığı zaman onu sevindirin' önerisinde bulundu.

Uzm. Dr. Serdar Yılmaz, çocuklarda yatak ıslatma sorununun oldukça sık görülen, çocuğu ve aileyi üzen bir problem olduğunu belirtti. Yatak ıslatmanın istemsiz olarak uyku sırasında yapıldığını ve en fazla 6 yaşa kadar normal kabul edilebileceğini kaydeden Yılmaz, 'Uyurken yatağını ıslatan çocukların büyük bir kısmında mesane küçüktür ve dolayısıyla gece üretilen bütün idrarı tutamaz' dedi.

Bazı çocukların derin uykuda, dolu mesane sinyalini alamadıkları için idrar kaçırdıklarına dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

"Çocukların çoğu yatak ıslatmayı 6-10 yaş arasında tedavisiz geçirir. Bu yüzden komplikasyon yaratabilen ilaçlar kullanılmamalıdır. Diğer taraftan yan etkisi az olan ilaçlar mümkün olduğu kadar erken, çocuk gündüz tamamen kuru olduktan 6-12 ay sonra başlanmalıdır. Çocuğunuzu gece tuvalete kalkması için cesaretlendirin ve ona 'çişin gelince kalkmaya çalış' deyin. Tuvaleti ona daha uygun hale getirin; bir gece lambası koyun. Daha çok sabahları ve öğleden hemen sonraki dönemde sıvı almasına çalışın. Ne kadar sıvı alırsa o kadar işer ve çok işeme daha büyük mesane sağlar."

"Akşam yatmadan 2 saat önce çok sıvı içmemesini nazikçe hatırlatın. Kafeinli içeceklerden uzak tutun" diyen Yılmaz, şu tavsiyelerde bulundu:

"Yatmadan önce mutlaka tuvalete gitmeyi hatırlatın. Daha büyük çocuklar için yatak kenarına veya tuvalet aynasına hatırlatma işareti koyun. Çocuğun bezini çıkartın. Yatağa konan koruyucu bez sabah temizliğini kolaylaştırır ancak, gece kalkmasını engelleyebilir. Başkasının evinde çocuğu bezleyin. 8 yaştan sonra beze izin vermeyin. Yatağa plastik bir örtü koyarak, idrar bulaşmasını engelleyin. Sabah ıslak çamaşırları birlikte makineye koyun. Çocuğunuz büyükse, bunu kendisi yapsın. Her sabah çocuğunuzun duş almasını sağlayın ki okulda idrar kokmasın. Kuru kalktığı zaman sevindirin. Takvime gülen yüz veya yıldız çıkartması koymak yararlı olabilir. Islak kalktığı zaman da olumlu yaklaşın. Çocuğunuz altını ıslatmayı istemez, kendini bu nedenle suçlu ve mahcup hisseder. Çocuğun ceza veya mahcup etmeye değil; yardıma ve desteğe ihtiyacı vardır. Kardeşlerinin alay etmesine izin vermeyin. Evinizde güvencede hissetmelidir. Ceza ve baskı, tedaviyi uzattığı gibi başka psikolojik problemlere de sebep olabilir."

Sabah



Bu haber 1,229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,256 µs