En Sıcak Konular

Bebeğin yemeği nasıl olmalı?

2 Mayıs 2013 10:16 tsi
 Bebeğin yemeği nasıl olmalı? Besin-tat ilişkisini doğru kurabilmeleri için, bebeklere yiyeceklerin karıştırılarak değil, ayrı ayrı yedirilmesi gerektiği bildirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Ünitesi Baş diyetisyeni Kibar Gültekin Kurt,yaptığı açıklamada, bebeklerde ek besine yedinci aydan itibaren başlanması, ilk besinler arasında ise yoğurt, meyve suyu gibi gıdaların olması gerektiğini belirtti.

Ek besinlerden günde sadece birinin verilmesini öneren Kurt, ”Bu besinler bir tatlı kaşığı kadar ve başka bir gıdayla karıştırılmadan, bebek açken verilmeli” dedi. Kurt, bebeklerin beslenmesinde ilk yapılması gerekenin, tadını tanıması ve sevmesi açısından besinlerin tek tek verilmesi olduğunu vurguladı.

En çok yapılan beslenme yanlışlarından birinin, kahvaltıdaki besinlerin karıştırılarak verilmesi olduğunu dile getiren Kurt, şunları kaydetti:

”Burada asıl hedef bebeği beslemektir ancak bebeğiniz yetişkinler gibi her besini ayrı ayrı yiyebiliyorsa, böyle yedirmeye devam edilmelidir. Çünkü en doğru beslenme şekli budur. Ama çocuk besinleri tek başına almıyorsa, tadı birbirine uyumlu olan yiyecekler karıştırılarak da verilebilir. ”

Kibar Gültekin Kurt, ek besinlerin asla temel besin olan anne sütünün yerini tutmayacağını ve bunlar verilmeye başlandıktan sonra alerjen bir durumun gelişip gelişmediğinin de sürekli kontrol edilmesi gerektiğini aktardı.

ANNE BESİNLERİ KARIŞTIRARAK VERİYORSA BUNU YAVAŞ YAVAŞ BIRAKMALI

Besinleri karıştırarak yedirmenin, çocukların besin-tat ilişkisi kurabilmesini olumsuz etkileyeceğini belirten Kurt, ”Anne ilk başta gıdaları tek tek yedirerek bunların tadını çocuğuna öğretmeli. Anne besinleri karıştırarak veriyorsa da, bunu yavaş yavaş bırakmalı. İlk verilen yiyeceklerin de hafif pütürlü verilmesini öneriyoruz çünkü sürekli akışkan gıda yiyen çocuk, pütürlü gıdayı aldığında sevmeyebilir ve böylece beslenme bozukluğu ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

Ailelerin en çok pekmezle yoğurdun karıştırılıp karıştırılmayacağını sorduğunu belirten Kurt, demir ve kalsiyum barındıran yiyeceklerin bir arada verilmemesi gerektiğine işaret ederek, ”Demir ve kalsiyum emilirken birbirleriyle yarış halindeler, bunları karıştırdığımızda birbirlerinin emilimini olumsuz etkiliyor, ayrı ayrı verilmesi daha çok tercihimiz. Sütle pekmez ya da yoğurtla pekmez, bu gıdalardan…” dedi.

Baydiyetisyen Kurt, beslenmede asıl önemli olanı, 4 besin grubunun bir arada alınması şeklinde açıklayarak, bunların süt ve yoğurt, sebze ve meyve, tahıl ile et grupları olduğunu vurguladı.

Bu gıdaların sofrada bir arada bulunması gerektiğini dile getiren Kurt, çocuklara bir yaşından önce kesinlikle bal yedirilmemesi gerektiğini, balın içerisinde bulunan bir toksinin çocukları zehirleyebileceğini sözlerine ekledi.

Önce çocuğum



Bu haber 1,080 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,380 µs