En Sıcak Konular

‘Klavyeye değil toprağa bassın’

29 Nisan 2013 10:32 tsi
‘Klavyeye değil toprağa bassın’ Prof. Dr. Levent Öztürk, modern çağın getirdiği pek çok teknolojik imkanın çocukların fiziksel aktivite yapmalarının önündeki en büyük engel olduğunu anlattı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, 'Çocukların gün içerisinde en azından birkaç saat için dışarı çıkmalarına imkan yaratamazsak...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, "Çocukların gün içerisinde en azından birkaç saat için dışarı çıkmalarına imkan yaratamazsak, obezite ile mücadele açısından bir gol yemiş oluruz" dedi.

Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine, fiziksel aktivitelerin çocukların beden gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi.

Modern çağın getirdiği pek çok teknolojik imkanın çocukların fiziksel aktivite yapmalarının önündeki en büyük engel olduğunu anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Geçmiş yıllara kıyasla çocuklar gün geçtikçe teknoloji bombardımanına maruz kalıyor. Her gün yeni bir teknoloji, insanı adeta kendine bağlıyor, böyle olunca da çocuklar dışarı çıkmadan eğlenebiliyorlar. Ancak bu eğlenme sosyallikten uzak sanal bir şekilde gerçekleşiyor. Çocukların birlikte hareket etmeleri ve kontrollü bir ortamda bu aktiviteleri yapmaları önemlidir, aksi taktirde onları evde televizyonun başında tutsak hale getiriyoruz."

-Obeziteye davetiye-

Evde eğlenmeyi seçen, hatta arkadaşlarıyla sanal ortamlarda iletişim kuran çocukların fiziksel aktiviteye zaman ayıramadıklarını vurgulayan Öztürk, bu durumun "obeziteye davetiye çıkardığını" ifade etti.

Prof.Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

"Çocukların gün içerisinde en azından birkaç saat için dışarı çıkmalarına imkan yaratamazsak obezite ile mücadele açısından bir gol yemiş oluruz. Çünkü çocuğun ev içerisinde hareketleri kısıtlanıyor. Genelde bir şeyler atıştırma ve sonra televizyon seyretme eğiliminde oluyorlar. Halbuki oksijen alması, hava değişimi yaşaması, vücudunun güneş görmesi gerekli. Yaz sıcakları başlamadan önce çocukların cildinin 10-15 dakika güneş görmesi bile kemik gelişimi açısından önemli."

Park ve bahçelerde, güvenli alanlarda çocukların mutlaka akranlarıyla birebir iletişim kurarak etkinliklerde bulunmasının fiziksel gelişime katkı sağladığına dikkati çeken Levent Öztürk, "Park ve bahçelerde yaşıtlarıyla oynamaları, sosyalleşmeleri açısından da avantaj sağlar. İletişimleri artar, öz güvenleri, kendilerini anlatabilme yetenekleri gelişir. Bu yüzden her anne baba buna mutlaka dikkat etmeli. Özetle çocuğunuz klavyeye değil toprağa basmalı" diye konuştu. 

Tımetürk



Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,787 µs