En Sıcak Konular

Teknoloji gözü nasıl bozuyor?

24 Nisan 2013 12:54 tsi
Teknoloji gözü nasıl bozuyor? Eğer ona her gün bakıyorsanız risk altındasınız demektir.

İş için olsun, sosyal paylaşım sitelerinde olsun büyük küçük hemen herkes yaşamında önemli bir süreyi bilgisayar başında geçiriyor.

İş için olsun, sosyal paylaşım sitelerinde olsun büyük küçük hemen herkes yaşamında önemli bir süreyi bilgisayar başında geçiriyor. Özellikle çocuklar oyun oynayarak bu süreyi daha da uzatıyor. Buna sadece iş yerinde ve evde bilgisayarları değil, yanınızda taşınabilen ipadler ve akıllı telefonları da eklersek, acaba gözlerimiz bunlardan nasıl etkileniyor hiç düşündünüz mü? Henüz sürekli teknoloji kullanımının herhangi bir kalıcı görme hasarına neden olduğunu gösteren hiçbir araştırma yok, ancak uzmanlar saatlerce parlak ekrana bakmanın küçük ölçekli sorunlar yaratabileceğini söylüyorlar. Bakalım bu sorunlar neler olabilir:

Baş ağrısı


Çok parlak bir fon üzerinde koyu baskılı yazıları okumak, şakak kaslarında spazma yol açar, bu da şiddetli baş ağrısına neden olur. Uzmanlar, gri üzerine koyu renk yazıyı okumanın beyaz ekranda okumaktan daha kolay olduğunu, kontrast ayarı uzun okumalar için uygun olmayan tekrarların gözleri daha çabuk yorduğu belirtiyorlar. Bu sebeple, göz sağlığı açısından, kullanılan ekranlar yüksek çözünürlü ve düşük parlaklık oranlı olmalıdır.

Göz kuruması

Belli bir mesafeden etrafımıza bakarken gözlerimizi belirli sürelerde otomatik olarak kırparız. Yakın mesafedeki bir şeye bakarken ise göz kırpma süremiz uzar, bu da göz yaşlarımızın daha çabuk buharlaşmasına neden olur. Dolayısıyla, uzmanlar son yıllarda göz kuruluğu şikâyetlerinin artmasını, sözünü ettiğimiz teknolojik aletlerin yaygın ve uzun süreli kullanımına bağlıyorlar.

Göz yorgunluğu

Yakın mesafeden bir şeye sürekli bakmak sadece göz kırpmasını yavaşlatmaz, gözleri de hafifçe birbirine yaklaştırır, çünkü yakına bakarken gözbebekleri küçülür, göz kasları merceği ayarlayarak kısa mesafeye uyum sağlamaya çalışır. Bu da göz yorgunluğuna ve giderek yine baş ağrısına neden olur. Gözler genellikle birbirine paralel olduğunda daha rahattır bu da uzak mesafelere bakarken aldığı konumdur. Bu sorunu yaşamamak için çok uzun süre bilgisayar ve benzeri aletlere yakın mesafeden bakmayı kesip, gözünüzü bir saat kadar dinlendirmelisiniz.

Habertürk



Bu haber 1,593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,689 µs