En Sıcak Konular

Gereksiz sezaryenden kaçının!

17 Nisan 2013 09:40 tsi
Gereksiz sezaryenden kaçının! “Doğal doğum çocuk için risk değildir. Zorunda kalınmadıkça sezaryen anne ve bebeğin hem fiziksel hem ruhsal sağlığı için riskli bir operasyondur.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Duman'ın yazısı:   

Sezaryen gerekli hallerde uygulandığında hem anne hem de bebek için doğru bir çözümdür. Ancak asla isteğe tabii olmamalıdır. Doğal doğumun aksine sezaryen sahte bir güvenliktir. Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmaları da bunu ortaya koymaktadır:

Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyanın birçok ülkenin katılımıyla gerçekleştirildiği çalışmaların sonucunda, gereksiz sezaryen operasyonları yüzünden, gebeliğe bağlı komplikasyonların hatta ölüm riski artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nce önerilen sezaryen %10-15 iken, ülkemizde bu oran yüzde 42'dir. Hatta büyük şehirler ve bazı özel hastanelerde bu oran % 80- 90'lara ulaşmış durumdadır.

50 – 100 sene evvel çoğu insan köylerde yaşarken tabiatın bir parçası olarak kendilerini kabul etmiş ve yazılan programa uymanın ötesinde müdahalelerde bulunmazken, kısaca "insan" gibi yaşarken bir kadına "Şimdi karnını açarak, bebeğini çıkaracağız." diyerek ikna etmek mümkün olabilir miydi? Günümüzde anestezi ve ameliyat şartlarının çok daha güvenli olmasından dolayı bunu söylemek çok da zor değil. Oysa daha kolay ve rahat olduğu söylenen sezaryen hem anne hem de bebek açısından risk taşır. Yapılan çalışmalar ve Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamaları bunu çok net ortaya koyar.

Sezaryen hangi hallerde gereklidir?


    Plesentanın doğum başlamadan ayrılmış olması.
    Bebeğin yan durması, makat veya ayak geliş pozisyonunda olması ya da içerde sıkıntıda olduğunu gösteren belirtilen olması.
    Ağır preklampsi (Gebelik zehirlenmesi)
    Annenin kemik yolunun bebeğinin geçişine izin vermeyecek şekilde dar olması.
    Bebeğin kordonun öne gelmesi.

Bu gibi durumlarda vajinal doğum hiç denemeden sezaryen ile doğum yaptırılması gerekir. Bazı durumlarda ise doğal doğum süreci başlandıktan sonra belli bir aşamada sezaryene karar verilir.

Bir noktayı kesinlikle unutmamak gerekir: Bebek doğana kadar doğumun nasıl sonuçlanacağı kesin olarak bilinemez. Hekimin amacı her zaman için anne ve bebek için en doğru ve sağlıklı olanın gerçekleşmesidir. Bu açıdan anne adayının doktoruna güvenmesi önemlidir.

Anne ve baba olarak, doğum sürecine hazırlanırken, kendinizi ve bebeğinizi emanet ettiğimiz doktorunuza güvenmelisiniz. Bebeğinizin zaten hazır olduğu sürece siz de hazırlandığınızda, size yardımcı olacak doktorunuz ve ekibin rahat ve huzurlu bir ortamda çalışabilmesiyle biriken pozitif enerji her şeyi daha kolay kılar.



Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,399 µs