En Sıcak Konular

Yüksek topuk=Ağrılı hastalıklar

12 Nisan 2013 11:25 tsi
Yüksek topuk=Ağrılı hastalıklar Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde vücudun ağırlık merkezi öne kayıyor ve insan parmak ucunda yürüyormuş gibi oluyor.

 Yüksek topuklu ayakkabıların boyun ve sırt, düz topuk ayakkabıların ise bel ve baldır ağrısına yol açtığı bildirildi. Podiatrist Nazlı Ekici, ''Hiç kimsenin aklına giydiği ayakkabının boyun ağrısı yapacağı gelmez ancak, ayakkabı sadece boyunla kalmıyor, beli, baldırı ve tüm vücudu etkileyebiliyor. Bu nedenle topuk boyu ne çok uzun ne çok kısa olmalı, denge sağlanmalı'' dedi.  

Ayakkabı seçerken ayak sağlığını gözardı etmemek gerektiğine dikkati çeken Podomonia Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu Nazlı Ekici, ayak sağlığı için öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabıların seçilmesini önerdi. Ekici, genişler düşüncesiyle dar alınan ayakkabının yolaçtığı rahatsızlığın yanı sıra parmaklarda şekil bozukluğuna, basma sorunlarına, ayak mantarı ve nasır oluşumuna yol açabildiğini kaydetti.

  Ekici, bu ayakkabıların ayrıca burkulma ve bu nedenle ayak bileğinde incinmelere de yol açabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

  "Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde vücudun ağırlık merkezi öne kayar ve insan parmak ucunda yürüyormuş gibi olur. Ağırlığı destekleme alanı daraldığı için de dengenin çabuk bozulması sonucu düşme, ayak burkulması ve ayak bileğinde incinmeler meydana gelebilir. Yüksek topuklu ayakkabı giymek vücudun ağırlık merkezini öne kaydırarak dize ilave yük bindirir. Bu da dizlerde ağrı ve ileri yaşlarda kireçlenmelere neden olur. Vücudun ağırlık merkezinin öne kayması belde kavis artışına neden olur. Bu da bel kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı yapar. Fazla kilolar, bu ağrıyı daha da çoğaltır."  

  KADINLARDA ERKEKLERE ORANLA 5 KAT FAZLA


  Ekici, ayakkabı seçerken model ve renkten önce ayakkabının rahatlığına dikkat edilmesi önerisinde bulunarak,  şöyle devam etti:

  "Ayrıca, ayakkabı doğal malzemeden imal edilmiş olmalı. Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sağlık problemini beraberinde getirir.  Özellikle yüksek topuk ve sivri burunlu ayakkabı tercih eden bayanların ayak başparmağı dışa doğru yönelir, ayağın iç yan kenarında da kemik çıkıntısı oluşur. Halluk Valgus denilen bu sorun ayakkabı tercihleri nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 5 kat fazla görülmektedir." 

Zaman /haberle ilgili kısım



Bu haber 1,063 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,141 µs