En Sıcak Konular

Hangi tencere daha sağlıklı?

2 Nisan 2013 15:18 tsi
Hangi tencere daha sağlıklı? Daha besleyici, daha sağlıklı, daha vitaminli… Tükettiğimiz besinlerin bu değerleri sadece doğal yapılarından değil, pişirilme yöntemlerinden de geliyor.

Kullandığınız tencere, tava ya da fırın kaplarının hangi maddeden yapıldığı, tükettiğiniz yiyeceklerin lezzetini olduğu kadar besin değerini de etkiliyor. Tabii bu durum da sizin sağlığınızı… Tencere imalatı için kullanılan bazı maddeler, pişirme esnasında besinlerdeki maddelerle kimyasal reaksiyona girebiliyor.

İşte bu nedenle mutfakta, özellikle de ısıya maruz kalan kapları seçerken bilinçli olmak çok önemli. Hangi malzeme ne kadar sağlıklı ve hangi tencereyi nasıl kullanmak gerekiyor?

Çelik Tencereler:

Çelik, demir ve karbona çok az miktarda diğer elementlerin karşılaştırılmasıyla elde ediliyor. Çok dayanıklı olduğu için günümüzde mutfaklarda en çok tercih edilen tencere tiplerinin başında geliyor. Çelik dayanıklı bir madde ancak ısıyı eşit şekilde dağıtamıyor. Bu nedenle kaliteli çelik tencerelerin tabanı bakır ya da ısıyı eşit miktarda dağıtan başka bir materyalden imal ediliyor.

Aşınmaya ve oksidasyona karşı son derece dayanıklı oldukları için çelik tencereler oldukça sağlıklı. Pişirme süresi uzun bile olsa yiyeceklere herhangi bir toksik madde geçirmesi söz konusu değil.

Besinler çelik tencerelerin içinde risksiz bir şekilde saklanabilir. Çorbadan balığa tüm yemekler lezzetlerini kaybetmeden, kendi bozulma süreleri içinde, çelik tencereler içinde korunabilir.

Çelik tencerelerde pişirme yapmanın bir sakıncası yoktur fakat temizleme ve pişirme esnasında dikkat edilmesi gereken kurallar bulunuyor. Çelik tencerelerle yemek pişirilirken tahta kaşıkların kullanılmasını öneriyoruz.

Teflon Pişirme Kapları:

Teflon ya da diğer adıyla 'politetraflu oroxtilen', plastik türevi hijyenik bir kaplama maddesi. En önemli özelliği içinde pişirilen yiyeceklerin tencerenin yüzeyine yapışmaması ı böylece bu amaçla kullanılan yağın azaltılmasın ya da hiç kullanılmamasına imkan tanıması.

Teflon çok kolaylıkla mikroabrazyona uğrayıp aşınabilecek ve bazı sorunlara yol açabilecek bir materyal. Teflon aşındığı takdirde bazı küçük moleküller besin maddelerine geçebiliyor. Ayrıca teflon bir kaplama maddesi ve genellikle altınında asitli, besinlerle temas etmeme gereken alüminyum bulunuyor.

Teflon ürünlerinin zararlarını artık bilmeyen yok. Kanserden troide kadar birçok zararı bulunuyor. Bu yüzden hayatımızdan teflon ürünleri çıkartmamız en iyisi olacaktır.

Seramik Pişirme Kapları:

Seramik Tencereler eğer gerçek seramik ise sorun yok. Fakat son teknoloji olan nanoteknoloji iseler sağlık açısından riskler taşıyorlar. Bu anlamda seramik kaplı, cam – seramik kaplı ya da doğal minerallerden üretilen ve içeriğinde kanserojen maddeler bulunmayan ekolojik diye nitelendirilen tavalar, tencereler bulunmaktadır. Isıya dayanıklı cam kaplar, akıllı fırınlar, buharda pişirme olanağı sağlayan kaplar tercih edilebilir.

Seramik pişirme tencerelerinde herhangi bir çatlak, kırık ya da benzeri bir şey olmamasına özen gösterilmelidir, çünkü kırık ve çatlaklarda oluşabilecek birtakım zararlı maddeler yiyecekle temas edebilir. Çatlak, kırık olmayan ısıya dayanıklı seramik pişirme kapları, özellikle fırınlama yönteminde çok rahatlıkla kullanılabilirler.

Demir Döküm Tencereler:

En sağlıklı olan pişirme kaplarıdır.  Demir doğada serbest şekilde bulunan bir madde. Çok kolay ve çabuk bir şekilde okside oluyor, çözülebiliyor. Demirden yapılmış kızartma kaplarının kullanımı oldukça yaygın. Çünkü yüksek ısıya karşı çok dayanıklı bir madde.

Demir kapların sağlık üzerinde ilginç  bir etkisi var. Bu kapların kansızlığa iyi geliyor. Demir kaplardan besinlere, demir geçebiliyor. Ancak demirdeki oksidasyon yiyeceklerin lezzetini bozabiliyor. Bu nedenle demir tencere almak isteyenlerin en kaliteli olanları tercih etmesi uygun. Demir kaplar saklamak için hiç uygun değil, bu nedenle yiyecekler piştikten sonra hemen başka kaplara aktarmalısınız.

Döküm tencerelerle ilgili olarak; birçok döküm tencere çeşidi mevcut fakat en ideal olanı %100 demir döküm olan ağır tencereler. Bunların taşınması da oldukça zor çünkü çok ağırlar. Bulaşık makinasına da konmuyorlar. Ağır kimyasal temizleyici kullanılmıyor.Islakta bırakılmaması gerekiyor, paslanma olmaması için. Bu yüzden bu tencereleri çok aşırı titiz hanımlara tavsiye etmiyoruz :)

Cam Kaplar:

Cam pişirme tencereleri için herhangi bir sağlık sorunu yaratacak durum söz konusu değildir. Fırında ya da ocakta bu cam pişirme kapları da gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Gayet sağlıklı kaplardır.

Porselen pişirme kapları: Bu kaplarda da bir problem yok ama sadece porselen pişirme kaplarında desen verme amacıyla çok fazla süsleme ya da benzeri şeylerle boyalı maddeler kullanılıyorsa bu kaplarda zararlı olabilir. Genelde sade ve daha beyaz olanlar tercih edilmelidir. Porselen pişirme kaplarında da yine boyaların ısı esnasında yiyeceğe geçmesi mümkün olabilir, bu yüzden daha dikkatli olunmalıdır.

Alüminyum Tencereler:

Alüminyum tencereler pişirme ve saklama koşulları açısından önerilmez. Bu tür tencerelerde pişirilen yemeklerin bekletilmesi uygun değildir. Pişirdiniz ve yediniz, yemeyeceğiniz kısmın cam kaplarda buzdolabında saklanması gerekir.

Alüminyum folyoda pişirme: Şu aralar Alzheimer hastalığı araştırılan bir konu. Son yıllarda yapılan araştırmalar, alüminyum folyonun ve alüminyum tencere, kap kacakların Alzheimer hastalığını hızlandırdığı görüşleri ve araştırmaları devam ediyor. Alüminyum folyoda yemek pişirmeyi önermiyoruz. Hiç çizik ve aşınma olmayan kaplar uygun kabul edilse de genellikle teflonlar saklama için tavsiye edilmiyor.

Bakır Tencereler:

Bakır, doğada serbest ya da diğer elementlerle beraber bulunan bir madde. Çok uzun yıllardır pişirme amacıyla kullanılıyor. Bakır, gümüşten sonra ısıyı ve elektriği en iyi şekilde ileten madde olarak biliniyor.

Bakır kolaylıkla okside olabilen bir madde. Hayvansal ya da bitkisel gıdalardaki proteinlerle kolaylıkla reaksiyona girebiliyor, bunun sonucunda da sindirim sisteminde sorunlara yol açabilecek bakır sülfat oluşuyor. Bakırın bir özelliği de aside temas ettiğinde kolaylıkla çözülebilmesi, İşte bakır kaplar, bu nedenle kalaylanıyor ve bakırın besinlerle teması engelleniyor.

Bakır tencereler besinleri saklamak için uygun değil, besinlerin asitleri kalayın bozulmasına neden oluyor. Ayrıca bakırın kalaylanması gerekiyor ve bu kalaylanmanın çok iyi olması gerekiyor yoksa pişirdiğiniz yiyeceğe bu kalaydaki kurşun geçebiliyor.

Toprak Tencereler:

Çok eski çağlardan beri kullanılan toprak kaplar ısıyı ağır ağır yaydıkları için, uzun sürede ve kısık ateşte hazırlanması gereken yemekleri pişirmek için çok ideal.

Toprak kolaylıkla eriyebilen bir madde olduğu için sırlanıyor. Sırlama işleminin doğru ve sağlığa uygun şekilde, toksin olmayan maddeyle yapılması çok önemli. Aksi takdirde besinlerle özellikle sinir sistemine zarar verebilecek maddeler gerebiliyor. Kaliteli toprak kaplar satın alarak ve ilk kullanımından önce içinde, 24 saat boyunca su bekleterek bu riskleri yok edebilirsiniz. Toprak kaplar, sebze ve meyvelerin vitaminlerini kaybetmeden pişirmek için ideal. Fakat günümüzde toprak kapların içeriğine kurşun kadminyum katılabiliyor bu yüzden yüzeyi parklak olanlardan almamak ve köy usulu olanlar tercih edilmelidir.

Kalitesinden emin olduğunuz toprak kapları, asidi olmayan besinleri saklamak için kullanabilirsiniz.

Emaye Tencereler:

Dünyanın en eski kaplama malzemesi olan emaye metalin üzerine sikaca yapışan anorganik camsı bir kaplamadır. Emaye kaplamanın amacı yüzeyi korumaktır. Ayrıca korozyona karşı koruduğu yüzeye çok değerli estetik özellikler katar. Yüzeyi pürüzsüzleştirip camsı bir parlaklık sağlar. Ayni zamanda kolay temizlenir ve hijyeniktir. Zamana karşı dayanıklı olduğundan renkleri solmaz ilk günkü görüntüsünü korur, dış etkilere karşı dayanıklıdır. Emayeler koku ve tat olarak nötr kaldıklarından, Emaye saklama kaplarında tutulan yiyeceklerin tatlarında ve kokusunda bir değişiklik meydana gelmez. Bu nedenle buzdolaplarının iç kısımları da emaye kaplanmaktadır. Soğuğa ve sıcağa karşı dirençlidir, ani isi değişimlerinden etkilenmez.

Ancak emayelerin özellikleri tek baslarına yeterli değildir. Çünkü tek başlarına kullanılmazlar her zaman bir madene bağlı bulunurlar. Bu nedenle kaplandıkları madenle uyumları çok önemlidir. Kendilerine en uygun madene bağlanmalıdırlar. Tek başına emaye olan kaplarda sağlıklıdır ama diğer alaşımları tam olarak bilinmelidir.

helalhayat

 



Bu haber 2,398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,476 µs