bu kötülüğü yapmayın | " /> bu kötülüğü yapmayın | "/>

En Sıcak Konular

Bebeğinize bu kötülüğü yapmayın

16 Ekim 2012 09:42 tsi
Bebeğinize bu kötülüğü yapmayın Anneler bebeklerine ilaç verirken ister istemez tedirginlik duyar. İşte bu tedirginliğin önüne geçebileceğizniz bilgiler haberimizde...

Her ne kadar doktorun yazdığı ve önerdiği ilaçlar da olsa içlerinde bir kuşku, telaş olur. İşte ilaç kullanırken oluşabilecek etkiler ve zihni meşgul eden soruların yanıtları.

Başta gaz sancısı olmak üzere bebeklerde pekçok sorun ve hastalık anneyi üzer, kafalarını karıştırır. Özel Selimiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı ile ilaç kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri konuştuk...

* Bebeklerde en sık hangi ilaçlar kullanılır? Ve hangileri zehirlenmelere neden olabilir ?

Bebeklerde ilaçları metabolize eden enzimler tam gelişmemiştir. Yani ilaçların etkilerinden ziyade yan etkilerinin görülme ihtimali daha fazladır. Bu nedenle bebeklere çok gerekmedikçe ilaç verilmesi önerilmez. En sık ateş düşürücü ilaçlar, antibiyotikler, öksürük şurupları ve soğuk algınlığı şurupları ve vitaminler kullanılır ve tüm bu ilaçlar fazla dozlarda zehirlenme yapar. Aile farkında olmadan fazla doz verebilir ya da bebek kapağını açabildiği şurubu kendisi içebilir. Bir de bebeğin yerde iken ağzına attığı nesnenin büyükannenin kalp, tansiyon ilacı olduğunu düşünün, en korkulan tehlikelerden biri de budur. Hayati tehlike vardır.

Zehirlenme bulguları ilaç türüne göre değişmekle birlikte; Kusma, ishal, uykuya meyil, gözlerini bir noktaya dikme, ağzından köpük gelmesi, kasılmalar, ateşin fazla düşmesi (hipotermi), morarma, gözbebeklerinde belirgin büyüme yada küçülme şeklinde olabilmektedir.

İÇER İÇMEZ KUSTUYSA

Annelerden  'Antibiyotiği içer içmez kustu' yakınmasını sık duyarız

Antibiyotiklerin fazla doz verilmesi ateş düşürücüler kadar tehlikeli olmaz, ancak etkin tedavi ve az yan etki için hekimin bebeğinizin kilosuna göre tayin ettiği doz en uygunudur. Antibiyotiği içer içmez kusan bir bebekte aynı dozda ilacı 30 dakika sonra çocuk rahatladıktan sonra tekrar yavaş yavaş vermeliyiz, gerekirse peşinden bir miktar içirebiliriz. O sırada ateşi yok ise karna sıcak su torbaları ve boğaza sıcak su buharı ilacı tekrar kusma riskini azaltır. Ancak bebek yeniden kusarsa ilaç değişimi için hekiminizle görüşmelisiniz.

DOZU AZ KAÇTIYSA

Bazen alması gerekenden daha az ilaç veriliyor, bu konuda öneriniz nedir?

Dakikalar içinde fark ettiğiniz ilaç doz eksikliğinde, gereken dozun kalan miktarını içirmeniz tedavide aksama oluşturmaz. 2 saat sonra fark eder iseniz ve yarıdan az ilacı vermiş iseniz kalan yarıdan fazla ilacı verin, ancak bir sonraki dozu bu son ilaç veriliş zamanına göre yeniden ayarlayın (erteleyin). 2 saatten sonra İlacın çoğunu vermiş olduğunuzu fark ederseniz, kalan ilaç miktarını içirmeden bir sonraki ilaç dozunu daha erken verin (örn. 12 saatte bir verilen antibiyotiğin ¾ ünü verdi iseniz sonraki dozu 3 saat erkene alın ve sonraki günlerde yine 12 saat aralığını koruyun).  

KAŞINTI BAŞLADIYSA

İlaçtan birkaç dakika sonra kaşıntı ve kızarıklık durumunda ne yapılmalı?

Görülen durum ilaç alerjisidir. Hemen kaşıntı giderici kremler varsa sürebilirsiniz. Kısa süre içinde hekime götürmelisiniz. İlaç alerjileri küçük bir kaşıntıdan,  larenks ödemi(boğazda şişlik, nefes alamama) , anaflaktik şoka kadar giden bir dizi tehlikeli olayların sorumlusu olabilir. İlacı bir daha kullanmamalısınız. Doktorunuz yerine başka tür tedavi seçenekleri önerecektir.

Bazen ilacın saati unutulabiliyor ya da aç karna yerine tok karna verilebiliyor...

Hatırladığınızda ilacı hemen verin ve bir sonraki dozu unuttuğunuz süre kadar erteleyin, sonraki günler düzenli aralıklarla ilacı vermeye devam edin.

İlaç tan hemen sonra yemek yedirmeniz önemli bir sorun teşkil etmez, ancak yemek öncesi bir miktar süt vermeniz ilacın olası yan etkilerini azaltacaktır.

Güvenli ilaç kullanımı nasıl olmalı?

Eksik bilgi her konuda büyük zararlar verebileceği gibi ilaç kullanımında da çok önemlidir. Suçiçeğinde asetilsalisilik asit (aspirin) verildiğinde organ yetmezliklerine neden olan Reye sendromu ortaya çıkabilir. Ağrı kesici ilaçlar her karın ağrıdığında verilirse önemli cerrahi acil belirtileri maskeleyebilir ve tanı konmasını geciktirebilir. Eczaneden ilaç almak, eczane çalışanlarının verdiği ilaç ve doz önerilerine uymak hem gereksiz ilaç kullanımına hem de tanıda gecikmeye ve tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,455 µs