En Sıcak Konular

Yılda 1,3 milyar ton gıda çöpe

3 Ekim 2012 10:34 tsi
Yılda 1,3 milyar ton gıda çöpe Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nin geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin her yıl 18 milyar TL'yi çöpe attığını söylemesinin ardından Kanada da resmi istatistiklerden yola çıkılarak yapılan bir araştırmada, ülkede her yıl 27 milyar dolar değerindeki gı

Kanada'da "Value Chain Management Center" (Değer Zincirleri Yönetim Merkezi) isimli kuruluşun ülkenin resmi istatistik kurumu StatsCan'in açıkladığı son verilerden yola çıkarak yaptığı araştırmaya göre, dünyanın en iyi beslenen toplumları arasında yer alan Kanadalılar, büyük miktarlarda gıdayı çöpe atıyor.


"Çöpü Azalt Kârı Artır" isimli araştırmada, Kanada'daki evlerden çöpe giden gıdanın yıllık değerinin 27 milyar dolar olduğu tespitine yer verildi. Buna göre, her yıl, açlık çeken 900 milyon kişinin doymasına yetecek 1,3 milyar ton gıda atılıyor.

Evlerden çöpe giden ortalama 291 kilogramlık gıdanın 202 kilosunu taze ve işlenmiş meyve ve sebze, 8 kilosunu süt ve süt ürünleri, 36 kilosunu et, tavuk ve balık, 45 kilosunu yağ ve şeker ürünleri oluşturuyor.

Kanada'da evlerden sonra en büyük israfın yaşandığı yerlerin, gıda paketleme ve işleme merkezleri olduğu açıklandı.

Ülkedeki israfa karşı olan bazı gruplar ise; ev, işyeri ve toplum merkezlerinden aldıkları artık gıdaları ihtiyaç sahiplerine dağıtmaya çalışıyor.

TÜRKİYE GIDA ÜRETİMİNNİ YÜZDE 55'İNİ ÇÖPE ATIYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sebze ve meyvede iç piyasaya sunulan 18 milyar TL değerindeki ürünlerin yüzde 25'inin ambalaj ve sevkiyat eksiklikleri nedeni ile telef olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı'nın vesilerinde ev, işyeri, okullar ve turizm tesilerindeki çöpe atılan miktar yer almıyor. Zira bunu hesaplak neredeys eimkansız. Ancak en iyimser tahminlerde 25 milyar TL'yi buluyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin yılda 45 milyon ton sebze ve meyve üretimi gerçekleştirildiğini, bunun değerinin 70 milyar TL tutarın üzerinde olduğunu ve yüzde 95'i iç piyasaya sunulan bu ürünlerin 18 milyar TL değerindeki kısmının yüzde 25'inin ambalaj ve sevkiyat eksiklikleri nedeni ile telef olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı, "Yaş Sebze Meyve Üretim Girdileri Paketleme, Lojistik, Pazarlama Fuarı"nın (HALSER) açılış konuşmasında, semt pazarlarının yüzlerce yıldır üretici ile tüketiciyi biraraya getiren kamusal ve sosyal alan olduğunu, üstelik ticaretin ve siyasetin de nabzının pazarlarda tutulduğunu söyledi. Osmanlı döneminde semt pazlarında hükümdarların tebdil-i kıyafetle semt pazarlarına geldiğine işaret eden Bakan Yazıcı, böylelikle hükümdarların halkın şikayet ve isteklerini yerinde gördüğünü vurguladı. Yazıcı, II. Bayezid döneminde çıkartılan Bursa, İstanbul ve Edirne İhtisab Kanunnameleri'nin, dünyanın en mükemmel ve en geniş belediye kanunu olduğunu, ayrıca dünyada tüketici haklarını koruyan ilk kanun olduğunu söyledi. Bu kanunun, özellikle temel tüketim maddelerine getirdiği standartlarla dikkat çektiğini vurgulayan Yazıcı, özellikle gıdada sağlık açısından koyduğu kurallarla öne çıktığını kaydetti. Türkiye'nin meyve ve sebze ürünlerinin çeşitliliği açısından çok büyük avantajları olduğunu ve yılda 45 milyon ton meyve ve sebze üretimi gerçekleştirildiğini açıklayan Yazıcı, bunun değerinin de 70 milyar TL'nin üzerinde olduğunu söyledi.

TÜKETİCİ VE ÜRETİCİYİ ÖNEMSEYEN KANUN ÇIKARDIK

Bu üretilen meyve ve sebzenin sadece yüzde 5'inin ihraç edilebildiğinin ve geçen yıl sadece 6.5 milar dolarlık ihracat yapılabildiğini, bu ürünlerin yüzde 95'inin ise iç piyasaya arz edildiğini bildiren Yazıcı, "Piyasaya arz edilen 18 milyar TL değerindeki ürünlerin yüzde 25'i ambalaj ve sevkiyat eksiklikleri dolayısı ile telef oluyor. Yani 18 milyar TL'lik ürün heba olup gidiyor. Geriye kalanın yüzde 30'u kayıtlı, yüzde 70'i de kayıtsız" diye konuştu.

Yazıcı, sektöre yönelik hükümetin, 5957 sayılı kanunu çıkardığını ve 1 Ocak 2012 tarihi itibari ile yürürlüğe koyduğunu, bu kanunun üretici ve tüketiciyi önemsediğini söyledi.

"Yiyiniz içiniz haddi aşmayınız / israf etmeyiniz!"

Bu haber 1,229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,656 µs