En Sıcak Konular

Hamilelik diyabeti kimleri tehdit eder?

3 Ekim 2012 10:21 tsi
Hamilelik diyabeti kimleri tehdit eder? Öncesinde bir belirti vermese de hamilelikte ortaya çıkan diyabet, anne adaylarının bebek heyecanına gölge düşürebilecek durumlardan biri.

Hamilelik sürecinde en sık görülen hastalıklar arasındaki diyabet, gebelik hormonlarının etkisiyle, yatkınlığı olan kişilerde gebeliğin 6. ya da 7. aylarında ortaya çıkıyor. Ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Akkaya, hamile kadın aşırı şişmansa, birinci derece akrabalarında diyabet varsa, önceden iri bebek doğurmuşsa ve önceki gebeliklerinde diyabet öyküsü olmuşsa testlerin daha erken yapılması gerektiğini söyledi.

DÜŞÜK, ÖLÜ DOĞUM, ERKEN DOĞUM ORANLARI ARTIYOR
Annede görülen yüksek kan şekeri seviyelerinin, anne ve bebek açısından birçok probleme yol açabildiğini belirten Dr. Akkaya, şu bilgileri verdi: “Gebelikte diyabet nedeniyle annede hipertansif hastalıklar, üriner sistem ve vajinal enfeksiyonlar, düşük, ölü doğum, erken doğum oranları artar. Bebekte ise iri olma ve buna bağlı doğum travmaları, amniyon sıvısı fazlalığı, gelişim yetersizliği, doğduktan sonraki ilk günlerde kan şekeri düşüklükleri, kanda kalsiyum düşüklüğü, sarılık, akciğer gelişimi yetersizliğine bağlı solunum problemleri oluşabilir. Bebekte doğumsal anomaliler riski normal gebeliklere göre 3-5 kat artar ve bu oran %6-10’u bulur. Yanı sıra annesi gebeliğinde diyabet olan bebeklerin, erken yaşlarda obezite ve diyabet riskleri vardır."

ERKEN TANI VE TEDAVİ İLE ZARARLAR ÖNLENEBİLİR
Doğumdan sonra genellikle kan şekeri seviyeleri normale döner ve diyabet tablosu düzelir. Ancak annenin bir sonraki gebeliğinde hastalığın tekrar etme oranının %60 ile 90 olduğunu belirten Akkaya, “Ayrıca gebeliğinde diyabet tanısı alan kadınların %30’u, doğumdan sonraki 7-10 yıllık süreçte şeker hastası olmaktadır. Doğumdan sonra emzirmek, uygun diyet, egzersiz ve kilo vermek doğum sonrası süreçte de tekrar gelişebilen diyabet riskini azaltır. Erken tanı ve tedavi ile gebelikte tanı konulan diyabetin oluşturabileceği zararlar önlenebilir. Doğumdan sonra da hastaların büyük kısmında durum kendiliğinden düzelse de süreç içerisinde hastayı bekleyen riskler konuşulmalı, önlemler alınmalı ve uygun bir kişisel plan yapılmalıdır” ifadesini kullandı. 

ntvmsnbc



Bu haber 1,102 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,513 µs